Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Όχι» σε νέες αυξήσεις επιτοκίων λέει η Moody's: Η Fed δεν πρέπει να θυσιάσει την οικονομία

«Όχι» σε νέες αυξήσεις επιτοκίων λέει η Moody's: Η Fed δεν πρέπει να θυσιάσει την οικονομία
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι εύθραυστη
Σχετικά Άρθρα
Την αντίθεση της σε νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed εκφράζει η Moody's τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να θυσιαστεί η αμερικανική οικονομία για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να επανεξετάσει τα επιτόκια την επόμενη φορά στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Ιουνίου, αφού από το α' τρίμηνο του 2022 τα έχει αυξήσει κατά 500 μονάδες βάσης. Οι τιμές της αγοράς χρήματος υποδηλώνουν ότι η πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για οικονομική ύφεση.
«Η Fed φαίνεται ότι θα διακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων της στην επικείμενη συνεδρίαση της. Δόξα τω Θεώ. Η οικονομική ανάπτυξη είναι εύθραυστη, παρά την ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο. Οι ώρες εργασίας μειώνονται, οπότε παρά τις θέσεις εργασίας, οι συνολικές ώρες εργασίας δεν έχουν πάει πουθενά φέτος» έγραψε στο twitter ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's, Mark Zandi.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας, οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για 180.000. Τα τελευταία στοιχεία θα μπορούσαν να περιπλέξουν την προσέγγιση της Fed όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά μετριάστηκαν από την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και την αύξηση της ανεργίας στο 3,7% τον Μάιο από 3,4% τον Απρίλιο.
«Η σφιχτή αγορά εργασίας χαλαρώνει. Οι προσλήψεις έχουν επιστρέψει στον προ-πανδημικό ρυθμό τους, οι απολύσεις ομαλοποιούνται και οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν πλέον τις δουλειές τους με εξαιρετικούς ρυθμούς. Η αύξηση των μισθών έχει ανακυκλωθεί. Υπάρχουν ακόμη πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας, αλλά υποψιάζομαι ότι πρόκειται για ήπια ανοίγματα", δήλωσε ο Zandi.
Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's τόνισε πως οι συνεχόμενες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι ακόμα ένας παράγοντας που θα πρέπει να πείσει τη Fed να κάνει παύση. Οι κυβερνητικές ενέργειες περιόρισαν ένα περαιτέρω bank run στον τομέα, αλλά ο Zandi υποστήριξε ότι το σύστημα παραμένει «εύθραυστο» και οι καταθέτες εξακολουθούν να είναι «στην τσίτα».
Ο Zandi έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο της Fed για 2% μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους, από 4,9% τον Απρίλιο.
«Γιατί η Fed να θυσιάσει την οικονομία στο βωμό ενός στόχου πληθωρισμού 2% (πιο κοντά στο 2,5% για τον ΔΤΚ), όταν οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed πιθανώς πιστεύουν ότι ένας στόχος 3% έχει περισσότερο νόημα; Το μηδενικό κατώτατο όριο είναι πολύ κοντά στο 2%. Δεν θα (δεν θα έπρεπε να) αφήσουν να φανεί ότι έχουν αυτή την άποψη, αλλά...» σχολιάζει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης