Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank για Ελλάδα: Aνάπτυξη +2,4% το 2023 - Έλλειμμα επιπέδου μνημονίων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Deutsche Bank για Ελλάδα: Aνάπτυξη +2,4% το 2023 - Έλλειμμα επιπέδου μνημονίων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η τύχη του πληθωρισμού παραμένει, φυσικά, το καυτό θέμα της χρονιάς…
Ανάπτυξη αλλά με πολλούς αστερίσκους θα σημειώσει η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα της Deutsche Bank…που επιγράφεται «Weak growth, sticky inflation, hawkish ECB», και το οποίο σας παρουσίαζει το Bankingnews.
Eιδικότερα, όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» τους επόμενους 12 μήνες μεγεθυνόμενη κατά +2,4%, +1,4% το 2024 και +1,8% το 2025.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί αλλά θα παραμείνει ιδιαίτερα «θερμός» το 2023, στο 4,3%, ενώ μεγάλη πτώση, στο 2,1% και στο 1,8%, θα καταγράψει το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.
Η τράπεζα υποστηρίζει πως τα στοιχεία «συνηγορούν σε βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος της ελληνικής οικονομίας (-2,4% το 2023, -1,3% το 2024, -1,2% το 2025). 
Ωστόσο, έντονες μνήμες της ελληνικής προμνημονιακής περιόδου φέρνει η εκτόξευση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο -8% του ΑΕΠ το 2023, -6,% το 2024 και -5% το 2025.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν η σημερινή συνθήκη προσομοιάζει σε εκείνη του 2008, οπότε και υπήρξε αντίστοιχη εκτίναξη των εισαγωγών.
Και αυτό, παρότι ο εκτροχιασμός του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της διετίας 2007-2008 αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία για τη μετέπειτα εμφάνιση της αδυναμίας πληρωμών στην οποία βρέθηκε η χώρα μας.
Καταγραφή_120.JPG
Παράλληλα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, «τον Ιανουάριο, αναθεωρήσαμε επί τα βελτίω τις προβλέψεις μας για την ευρωζώνη για το ΑΕΠ του 2023, στο 0,5%.
Διατηρούμε αμετάβλητη αυτήν την πρόβλεψη.
Ωστόσο, μεταξύ των χωρών μελών υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τομέα της κατασκευής και των υπηρεσιών.
Μετά την πανδημία, η κατανάλωση μεταφέρθηκε από τα εμπορεύματα στις υπηρεσίες.
Και μετά την αποκατάσταση στις αλυσίδες εφοδιασμού και την απώλεια δυναμισμού της παγκόσμιας οικονομίας, η βιομηχανία στην ευρωζώνη υφίσταται πτωτική τάση.
Ο βασικός πληθωρισμός (Core inflation) θα κορυφωθεί αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο «ανησυχούμε ότι η στενή αγορά εργασίας και ο επίμονος πληθωρισμός των μισθών θα διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα».
3_130.JPG
Η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι πιθανό να δοκιμαστεί από μια παροδική πτώση του δείκτη πληθωρισμού κάτω από τον στόχο το 2024-2025.
Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να αναμένουμε πως το μέγιστο επιτόκιο, εκ μέρους της ΕΚΤ, θα επιτευχθεί στο ύψος του 3,75% τον Ιούλιο, ενώ τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσει στο 4,00%-4,25%.

Δυσκολίες στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, «Πιστεύουμε ότι τα οφέλη από την εξομάλυνση η οποία επήλθε με το πέρας της πανδημικής κρίσης και της αποκατάστασης των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Η δραστηριότητα στην κατασκευαστική βιομηχανία είναι αδύναμη και η αποδυνάμωση του παγκόσμιου κύκλου έκδηλη•
Αναμένουμε να υπάρξει πίεση από τα αποθέματα στον προσεχή χρονικό ορίζοντα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά, στα 30 ευρώ ανά MWh, αλλά αναμένεται να αυξηθούν στα περίπου 50 ευρώ ανά MWh τον χειμώνα.
Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης (NGEU) αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες.
Οι πιο αυστηρές από τις αναμενόμενες χρηματοοικονομικές συνθήκες, λόγω της τραπεζικής κρίσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σημαίνουν ότι ο πολλαπλασιαστής των δημοσίων δαπανών θα είναι ασθενέστερος από ό,τι αναμενόταν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης