Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs για ΗΠΑ: Στο 25% οι πιθανότητες για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες

Goldman Sachs για ΗΠΑ: Στο 25% οι πιθανότητες για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες
Η εκτίμηση της Goldman για την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Στο 25% υπολογίζει πλέον την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, το μοντέλο που έχει αναπτύξει η Goldman Sachs, όταν η μέχρι πρότινος εκτίμηση ανερχόταν στο 35% -και ιστορικού μέσου όρου 15%.
Οι αναλυτές της τράπεζας επικαλούνται κυρίως την ανθεκτική εικόνα στην αμερικανική αγορά εργασίας, τη σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών.
Βέβαια, να σημειωθεί ότι η Goldman δεν φημίζεται και για την ικανότητά της να «πέφτει μέσα» στις προβλέψεις της και το έχει αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν.
Παράλληλα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει στην έκθεσή της πως «πιθανότατα» η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούλιο. Ως αποτέλεσμα, τα επιτόκια θα φθάσουν το μέγιστο εύρος του 5,25% - 5,50% για το 2023.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, η Goldman προειδοποιούσε πως μόλις επιτευχθεί συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα κατακλύσει την αγορά με έντοκα γραμμάτια, αποκαθιστώντας το ταμειακό του υπόλοιπο στα 550 δισ. δολάρια εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων από τη συμφωνία.
Συνολικά, η Goldman αναμένει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα προμηθεύσει την αγορά με περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια T-bills σε καθαρή βάση φέτος.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει ακόμη δύο φορές τα επιτόκια, στις δύο επόμενες συνεδριάσεις κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να φθάσουν στο 3,75%, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.
Ειδικότερα, αναμένεται στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και άλλο τόσο στη σύνοδο του Ιουλίου.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Για τα επόμενα τρία χρόνια, μειώθηκαν από 2,9% σε 2,5%,πλησιάζοντας πιο κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης