Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κλασική περίπτωση χειραγώγησης η άνοδος στις αγορές – Αλλά οι προκλητικές στρεβλώσεις έχουν ημερομηνία λήξης

Κλασική περίπτωση χειραγώγησης η άνοδος στις αγορές – Αλλά οι προκλητικές στρεβλώσεις έχουν ημερομηνία λήξης
Προκλητικές στρεβλώσεις στα φουσκωμένα χρηματιστήρια…
Κλασική περίπτωση χειραγώγησης θεωρεί την πρόσφατη άνοδο στις αγορές ο γνωστός οικονομολόγος Daniel Lacale... που δικαίως αναμένει «διόρθωση»...
Ειδικότερα, ο δείκτης S&P 500 έχει «σκαρφαλώσει» στα υψηλά του τρέχοντος κύκλου, ευρισκόμενος μια ανάσα από νέα ρεκόρ.
Ωστόσο, όπως μάλλον ισχύει, η απραγία κατακλύζει τους συμμετέχοντες στην αγορά, με την πρόσφατη άνοδο να αποδίδεται αποκλειστικά σε επέκταση των πολλαπλασίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με όρους PE (Price to Earnings ratio) του S&P 500 έχει εκτοξευθεί στο 19,2x, με σχεδόν 10% αύξηση στην Aξία, χωρίς όμως αντιληπτή βελτίωση στα κέρδη ή τα περιθώρια.
Η πιο πρόσφατη σειρά αναθεωρήσεων δείχνει ότι η αγορά εκτιμά αύξηση των κερδών κατά -0,28% για το 2023.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επανήλθε στα χαμηλά του 2022 ενώ ο δείκτης οικονομικής έκπληξης επίσης δείχνει σημάδια αδυναμίας.
Σε τι στοιχηματίζουν λοιπόν οι επενδυτές; Στην παλιά, καλή ποσοτική χαλάρωση.
Όταν λοιπόν κοιτάζει κανείς τις εκτιμήσεις της αγοράς περί αύξησης του κέρδους ανά μετοχή στον δείκτη S&P 500, η όλη κατάσταση μοιάζει με κλασική περίπτωση χειραγώγησης των εκτιμήσεων.
Οι προσδοκίες για την αύξηση των κερδών έχουν υποχωρήσει από +4% σε -0,28% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ οι ενεργειακές εταιρείες συνεχίζουν να είναι οι αγαπημένες των επενδυτών, παρά την πτώση σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τα κέρδη τους κατά 30%.
Ταυτόχρονα, η αγορά κάνει το κλασικό κόλπο της: Φουσκώνει τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος.
Φέτος, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή για τον S&P 500 είναι αρνητική, αλλά το επόμενο έτος οι αναλυτές προβλέπουν ισχυρή αύξηση +10,4% και το επόμενο έτος αύξηση 8,91%.
Με αυτόν τον τρόπο οι αναλυτές μπορούν να πουν στους πελάτες τους ότι ναι, φέτος τα κέρδη θα είναι χαμηλά, αλλά οι αυξημένες αξίες δικαιολογούνται από την ισχυρή ανάπτυξη των επόμενων δύο ετών... η οποία πιθανότατα θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω το ίδιο γρήγορα όπως έγινε με τα κέρδη του 2023.

Χειραγώγηση

Η πρακτική της χειραγώγησης των εκτιμήσεων δεν είναι κάτι καινούργιο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μέσος όρος μείωσης των εκτιμήσεων για το έτος από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο είναι 20% την τελευταία δεκαετία.
Η επέκταση των πολλαπλασίων δικαιολογήθηκε από την υψηλή ανάπτυξη της νομισματικής προσφοράς και τις μαζικές αγορές ιδίων μετοχών, οι οποίες αποτελούν το δεύτερο παράγωγο του εύκολου χρήματος.
Στο παρελθόν, η αδύναμη ανάπτυξη των κερδών ή η πτώση των προσδοκιών ήταν ανεκτή επειδή τα νομισματικά «αέρια γέλιου» απέκρυπταν τις επισφάλειες.
Γιατί, όμως, οι επενδυτές αποδέχονται μια ακόμα περίοδο ανάπτυξης των πολλαπλασίων στη μέση μιας υποτιθέμενης εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής; Μαντέψτε.
Οι επενδυτές γνωρίζουν τώρα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ενεργοποιήσουν το «εκτυπωτικό μηχάνημα» με τον παραμικρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τη Bloomberg, η παγκόσμια προσφορά χρήματος έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Μάρτιο του 2022, στα 105 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Αναμενόταν να μειωθεί σημαντικά στα 95 τρισεκατομμύρια, με τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν από τον ισολογισμό τους τουλάχιστον κατά 5 τρισεκατομμύρια.
Δεν έχει συμβεί αυτό.
Η παγκόσμια προσφορά χρήματος συνεχίζει να υπερβαίνει τα 101 τρισεκατομμύρια και αυξήθηκε σημαντικά μετά την κρίση στον τραπεζικό τομέα.
Οι επενδυτές έχουν δίκιο που αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνουν υπερβολικά προσαρμοστικές και ότι οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, παρέχοντας μάλλον μια ευκαιρία για αύξηση ανάληψης κινδύνου παρά για μείωσή του.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι που περιμένουν μαζική επέκταση των πολλαπλασίων για να κινηθούν οι αγορές.

Πληθωρισμός

Η πληθωριστική πίεση παραμένει υψηλή, και η διευκόλυνση είναι σημαντικά διαφορετική από την εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν ρευστότητα λόγω κρίσης στον τραπεζικό τομέα, αλλά δεν ενθαρρύνουν την περαιτέρω ανόδο του φούσκας όπως κάποιοι περιμένουν εύκολα.
• Oι θεμελιώδεις παράγοντες δεν βοηθούν: Οι εκτιμήσεις των κερδών και των περιθωρίων απαιτούν περαιτέρω μειώσεις για να ευθυγραμμιστούν με την μακροοικονομική πραγματικότητα.
• Ο πληθωρισμός μπορεί να μειώνεται, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις τιμές καταναλωτή που παραμένουν υψηλές, με τον πυρήνα του δείκτη καταναλωτικών τιμών να παραμένει επίμονα υψηλότερος από αυτό που θα υπονοούσαν τα αγαθά και η νομισματική προσφορά.
Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι πιο πιθανό να εκπλήξουν με περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων παρά με τις αναμενόμενες μειώσεις έως το τέλος του 2023.
• Η θέση των επενδυτών είναι ψευδώς αρνητική. Εάν διαβάσετε τις έρευνες των επενδυτικών τραπεζών, θα φαίνεται ότι οι πελάτες είναι πολύ προσεκτικοί.
Ωστόσο, η πραγματική θέση των θεσμικών είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη σε κυκλικές επιχειρήσεις και σε επενδύσεις με αυξημένη διάρκεια, οι Κεφαλαιαγορές Hedge εκτίθενται σχεδόν σε τριετή υψηλά σύμφωνα με την HSBC, και ο δείκτης φόβου και πλεονεξίας που δημοσιεύει η CNN βρίσκεται στην περιοχή της πλεονεξίας. Όχι, οι επενδυτές δεν είναι αρνητικοί.
• Και πιο σημαντικό: Υπάρχει ένας τείχος δημόσιου χρέους που θα πλημμυρίσει τις αγορές τα επόμενα δύο χρόνια. Οι ίδιες οι ΗΠΑ πιθανόν να αυξήσουν τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες τους κατά σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, και η ευρωζώνη πλημμυρίζει την αγορά με την τεράστια χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Όλα αυτά σημαίνουν νέες εκδόσεις ομολόγων, κάτι που κομίζει λιγότερη ρευστότητα στις αγορές.
Οι αγορές μπορεί να παραμείνουν αισιόδοξες για κάποιο διάστημα, αλλά μια διόρθωση των υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί στις μετοχές είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης