Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε... αποσύνθεση η αντιπολίτευση στην Ελλάδα - Eurasia Group: Ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων

Σε... αποσύνθεση η αντιπολίτευση στην Ελλάδα - Eurasia Group: Ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι με μια αδύναμη αντιπολίτευση, θα είναι πιο εύκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
Σχετικά Άρθρα
Τον δρόμο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων -όσο επώδυνες κι αν είναι- ανοίγει η «άνετη» νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση όχι μόνο είναι κατακερματισμένη, αλλά θα παραμείνει σε… αποσύνθεση για αρκετά χρόνια.
«Το μόνο ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι η έκταση της νίκης του Μητσοτάκη» δήλωσε -μιλώντας στους Financial Times- ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στη Eurasia Group.
Επί του παρόντος, οι αγορές αντιδρούν θετικά στην προοπτική μιας νέας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τις μετοχές και τα ομόλογα να σημειώνουν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες. Η αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους, σημάδι ότι η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της τη δεκαετή οικονομική κρίση.
«Ο Μητσοτάκης έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο του κόμματός του», δήλωσε ο Rahman. Η προηγούμενη θητεία του αμαυρώθηκε από προβλήματα όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο υψηλός πληθωρισμός. «Ο Μητσοτάκης είχε επίσης εμπλακεί σε σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων και του χειρισμού ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, παράγοντες που οδήγησαν στην επιβράδυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων» επισημαίνουν οι Financial Times κάνοντας ειδική αναφορά και στο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου.
Ωστόσο, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον κεντροδεξιό ηγέτη μπροστά από τον πρώην ακροαριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει την επιστροφή του. Στις τελευταίες εκλογές, το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε το ένα τρίτο των ψήφων του. Το ΠΑΣΟΚ, το κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, αναμένεται να παραμείνει στην τρίτη θέση χωρίς να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μεταρρυθμίσεις με την αντιπολίτευση σε... αποσύνθεση

«Η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτό δημιουργεί ένα παράθυρο για τη ΝΔ να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό για το προσεχές μέλλον», πρόσθεσε, «καθώς η αντιπολίτευση αναμένεται να βρίσκεται σε αποσύνθεση τα επόμενα χρόνια».
Μια αδύναμη αντιπολίτευση θα δώσει επίσης στον Μητσοτάκη την ευκαιρία να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. «Αυτή τη φορά, δεν έχει καμία δικαιολογία για να καθυστερήσει ουσιαστικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως στο δικαστικό σύστημα», δήλωσε ο Rahman.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε επανειλημμένα να μεταρρυθμίσει τα συστήματα υγείας και δικαιοσύνης, τα οποία είναι από τα πιο αργά στην Ευρώπη. «Δεν θα είναι εύκολο» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου. «Θα έρθει αντιμέτωπος με τα πιο ισχυρά λόμπι στην Ελλάδα και μια εξαιρετικά ανθεκτική γραφειοκρατία για να το κάνει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης