Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: «Ζωντανός… νεκρός» ο Prigozhin (Wagner) - Αποκλείεται ο Putin να τον αφήσει να ζήσει περισσότερο από το απαραίτητο

Eurasia Group: «Ζωντανός… νεκρός» ο Prigozhin (Wagner) - Αποκλείεται ο Putin να τον αφήσει να ζήσει περισσότερο από το απαραίτητο
Ο πρόεδρος της Eurasia Group σχολιάζει πως «ο Putin έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα από αυτά που του έχει κάνει ο Prigozhin»
Σχετικά Άρθρα
«Ζωντανό... νεκρό» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Eurasia Group, τον επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Yevgeny Prigozhin, στον απόηχο της αποτυχημένης εξέγερσης του κατά του Vladimir Putin.
Σύμφωνα με το CNBC, η ένοπλη εξέγερση του Σαββατοκύριακου από τον Prigozhin, έναν πρώην σύμμαχο του Putin που ίδρυσε τη μισθοφορική οργάνωση Wagner, θεωρήθηκε ευρέως ως η μεγαλύτερη απειλή για την 23χρονη νομή της εξουσίας από τον Ρώσο πρόεδρο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, δήλωσε ότι το περιστατικό αποκάλυψε «ρωγμές» στο Κρεμλίνο που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως.
«Σε αυτό το σημείο ο Prigozhin είναι ένας ζωντανός νεκρός» δήλωσε -μιλώντας στο CNBC- ο πρόεδρος της Eurasia Group, Ian Bremmer, και συμπλήρωσε «θα με εξέπληττε πολύ εάν είναι ακόμα μαζί μας σε λίγους μήνες».
Αυτή η εξέγερση υπό την ηγεσία του Prigozhin ήταν μια πρωτοφανής εξέλιξη για τον Putin, ο οποίος μέχρι τότε ήταν σε θέση να σβήνει γρήγορα τις περιστασιακές άοπλες διαμαρτυρίες. Το Σαββατοκύριακο, οι δυνάμεις της Wagner έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, προτού ο ηγέτης τους προβεί στην αιφνίδια ανακοίνωση της ματαίωσης της αποστολής.
«Ο Putin έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα από όσα του έχει κάνει ο Prigozhin», πρόσθεσε ο Bremmer. «Είναι αδιανόητο για μένα ότι ο Putin θα τον αφήσει να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο».

Ισχυρός παραμένει ο Putin

Παρά τα πρωτοφανή -για τον Putin- γεγονότα, ο Bremmer εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει ισχυρός. «Ενώ ο Putin δοκιμάστηκε σε πρωτοφανή βαθμό, δεν υπήρξε ούτε μία αποστασία υψηλού επιπέδου από τον ρωσικό στρατό, από τη ρωσική κυβέρνηση ή μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών. Oπότε όποιος πιστεύει ότι ο Putin βρίσκεται ξαφνικά στα πρόθυρα της εγκατάλειψης της εξουσίας, πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι δεν βρισκόμαστε εκεί», πρόσθεσε.
Η κόντρα μεταξύ του Prigozhin και του στρατιωτικού κατεστημένου στη Μόσχα κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αφού το Κρεμλίνο ήθελε όλες οι ιδιωτικές μισθοφορικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας μέχρι την 1η Ιουλίου. Ο Prigozhin είχε αρνηθεί.
Η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις όταν ο Prigozhin ξεκίνησε ένοπλη εξέγερση την Παρασκευή, αφού κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι πυροβόλησε τους μισθοφόρους του.
«Ο στόχος του Prigozhin ήταν να τραβήξει την προσοχή του Putin και να επιβάλει μια συζήτηση σχετικά με τους όρους για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων του - καθορισμένος ρόλος, ασφάλεια και χρηματοδότηση», έγραψε στο Twitter η Tatiana Stanovaya, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center.
«Αυτά δεν ήταν αιτήματα για κυβερνητική ανατροπή. Ήταν μια απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί η επιχείρηση, ελπίζοντας ότι τα πλεονεκτήματα του Prigozhin για την ανάληψη της Bakhmut... θα λαμβάνονταν υπόψη και οι ανησυχίες θα τραβούσαν τη σοβαρή προσοχή του Putin», πρόσθεσε.

Οι μαχητές της Wagner αποτέλεσαν σημαντική δύναμη στον πόλεμο του Putin κατά της Ουκρανίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της ανατολικής πόλης Bakhmut.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης