Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Ο Μητσοτάκης πρέπει να συμβιβάσει τα… ασυμβίβαστα – Τις προεκλογικές υποσχέσεις με την σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας

ING: Ο Μητσοτάκης πρέπει να συμβιβάσει τα… ασυμβίβαστα – Τις προεκλογικές υποσχέσεις με την σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας
Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προκλήσεις τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο οικονομικό μέτωπο
Έχοντας λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι δεν θα επιδιώξει καμία μορφή συνασπισμού.
Στη δεύτερη τετραετή θητεία του, όμως, ο Μητσοτάκης θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο οικονομικό μέτωπο, σύμφωνα με την ING.
Στο πρώτο, η αναζήτηση κάποιας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία (όπου διεξήχθησαν εκλογές τον Μάιο) θα αποτελέσει πιθανότατα κορυφαία προτεραιότητα.
Στο οικονομικό μέτωπο, θα πρέπει να προσπαθήσει να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις (αυξήσεις μισθών και συντάξεων) σε ένα μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον, όπου η διαθεσιμότητα των πόρων θα περιοριστεί πιθανότατα από την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων.

Η στήριξη των ψηφοφόρων

Η σιωπηρή έκκληση (και η υποστήριξη) της συνέχειας από τους ψηφοφόρους ενδέχεται να μην είναι εύκολο να ικανοποιηθεί, σύμφωνα με την ING.
Σίγουρα, κάποια στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από τον οικονομικό αντίκτυπο μιας πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας (η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει επενδυτική βαθμίδα), αλλά, για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να επανεκκινήσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο καθυστέρησε τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Η ελληνική οικονομία θα έχει προς το παρόν την καλύτερη επίδοση εντός της ευρωζώνης

Βραχυπρόθεσμα, η ελληνική οικονομία δεν θα είναι απρόσβλητη από τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στην εγχώρια ζήτηση, αλλά η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι θετικές εισροές από τον τουρισμό θα βοηθήσουν τη χώρα να σημειώσει θετικούς, αν και μη θεαματικούς, τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ING.
Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, ως η χώρα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης