Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics για Ευρωζώνη: Περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές κατοικιών το 2023

Oxford Economics για Ευρωζώνη: Περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές κατοικιών το 2023
Διόρθωση στις τιμές κατοικιών αναμένει η Oxford Economics
Σχετικά Άρθρα
Η ήπια διόρθωση των τιμών στις αγορές κατοικιών της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί εντός του 2023, σε συνέχεια της τάσης από το δ’ τρίμηνο 2022 και το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρουν οι αναλυτές της Oxford Economics.
Η σωρευτική πτώση της τάξεως του 2,5% στο α’ τρίμηνο 2022 οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, όπου, μάλιστα, «η υποχώρηση των τιμών θα είναι ευρύτερη».
Οριακή αύξηση των τιμών αναμένεται το 2024, με μεγαλύτερη άνοδο το 2025.
«Τα στεγαστικά δάνεια έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες και οι δείκτες που κοιτάζουν το μέλλον, σηματοδοτούν πόνο. Το μοντέλο μας υποδηλώνει επίσης ότι η μετακύλιση της νομισματικής πολιτικής στις τιμές των κατοικιών μπορεί να είναι πιο παρατεταμένη από ό,τι αναμενόταν.
Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι σε μια σειρά από χώρες μεσαίου μεγέθους, όπως η Σλοβακία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία, αλλά η Γερμανία είναι επίσης ευάλωτη σε περαιτέρω πτώση των τιμών.
Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε αύξηση στις τιμές κατοικιών τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας, η περιορισμένη προσφορά κατοικιών και πλέον η βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων, θα βοηθήσουν στο να είναι ήπια η πτώση το 2023.
Εάν κάνουμε λάθος και οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη υποστούν βαθιά πίεση, δεν αναμένουμε άμεση μετακύλιση στις καταναλωτικές δαπάνες. Οι επενδύσεις σε κατοικίες θα ήταν πιο πιθανό να βυθιστούν, αλλά οι οικονομικές συνθήκες και οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα είναι οι κύριες ανησυχίες μας, καθώς η πίστωση θα κατέρρεε περαιτέρω, ενώ οι πιστωτικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν», σχολιάζει η Oxford Economics.
unnamed_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης