Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσγειώνουν τη Wall Street οι Citigroup, Capital Economics - Όποιος νομίζει ότι το πάρτυ θα συνεχιστεί... θα πονέσει

Προσγειώνουν τη Wall Street οι Citigroup, Capital Economics - Όποιος νομίζει ότι το πάρτυ θα συνεχιστεί... θα πονέσει
Οι αγορές βρίσκονται σε περίοδο ευφορίας έπειτα από δύο ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας που έδειχναν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει μειωθεί σημαντικά
Μην βγάλετε ακόμα τα καπέλα του πάρτι: Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, ο αγώνας για τη μείωση των ραγδαίων αυξήσεων των τιμών των τελευταίων τριών ετών δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Αυτό προειδοποιούν οι αναλυτές, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές όμως να βρίσκονται σε περίοδο ευφορίας έπειτα από δύο ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας που έδειχναν ότι ο ρυθμός αύξησης τόσο των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ταμείο όσο και των τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα αγαθά που χρησιμοποιούν είχαν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών.
Όμως τα εν λόγω στοιχεία αντανακλούσαν τους σχετικούς ρυθμούς μεταβολής και δεν αποτύπωσαν τη συνολική άνοδο που οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού των τελευταίων 40 και πλέον ετών.
Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχητικά υποβόσκοντα ρεύματα στην οικονομία, όπως η άνοδος των τιμών των καυσίμων και η προβληματική αγορά ακινήτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον.

Καμία νίκη ακόμη

"Δεν υπάρχουν γύροι νίκης.
Καμία αποστολή δεν ολοκληρώθηκε.
Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει", δήλωσε ο Jared Bernstein, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC.
"Αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε κάποια περιθώρια ανάσας για τα αμερικανικά νοικοκυριά".
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας ευρέως ακολουθούμενος δείκτης που παρακολουθεί δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες σε πολλούς τομείς, αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Ιούνιο, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό στο 3,1%.
Ο τελευταίος αυτός αριθμός είναι κατακόρυφα μειωμένος από το 9,1% πριν από ένα χρόνο, το οποίο ήταν το υψηλότερο των τελευταίων σχεδόν 41 ετών, και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Ιούνιο και το ίδιο ποσό σε ετήσια βάση.
Η 12μηνη μέτρηση του PPI είχε κορυφωθεί σε ετήσιο ρυθμό 11,6% τον Μάρτιο του 2022, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε στοιχεία που ξεκινούν από τον Νοέμβριο του 2010.
Οι απότομες μειώσεις και στις δύο ενδείξεις δημιούργησαν ελπίδες ότι, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και τη σφιχτή νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται από τις αρχές του 2022.

Προσωρινή ύφεση;

"Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Επιβράδυνση αλλά ακόμα θετική αύξηση της απασχόλησης.
Αυτά είναι τα πράγματα από τα οποία φτιάχνονται οι ήπιες προσγειώσεις", δήλωσε σε σημείωμά του ο οικονομολόγος της Citigroup, Andrew Hollenhorst.
"Ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός των τιμών μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα για να διαψεύσει την αυξανόμενη ελπίδα των αξιωματούχων της Fed και της αγοράς ότι επιτυγχάνεται ένα καλό αποτέλεσμα".
Ωστόσο, η οικονομική ομάδα της Citi ανησυχεί ότι οι ιδανικές συνθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν ελαστικές καταναλωτικές δαπάνες, ισχυρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και υποχώρηση των τιμών σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια και τα οχήματα, μπορεί να μην διαρκέσουν.
"Οι σφιχτές αγορές εργασίας, οι αυξημένοι μισθοί και οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό των καταλυμάτων και άλλων υπηρεσιών σημαίνουν ότι δεν συμμεριζόμαστε αυτή την αισιοδοξία", πρόσθεσε ο Hollenhorst.
"Ελλείψει σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ο πληθωρισμός μπορεί να επιταχυνθεί εκ νέου στις αρχές του 2024".
Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι βλέπουν το επιτόκιο αναφοράς τους να αυξάνεται τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους.
Ο πρόεδρος Jerome Powell έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την υπερβολική ανάγνωση λίγων μηνών θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να είναι λάθος σήματα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια αφθονούν

Υπάρχουν σίγουρα λόγοι για προσοχή, αν όχι για απόλυτο σκεπτικισμό, σχετικά με το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός.
Το ευκολότερο που μπορεί να επισημανθεί είναι ότι ο ΔΤΚ μπορεί να βρίσκεται σε απότομη πτώση όταν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία, αλλά η κίνηση είναι λιγότερο εντυπωσιακή όταν εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Η ενέργεια έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 17% το τελευταίο έτος και μπορεί να αλλάξει γρήγορα.
Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούνιο και παρακολουθείται με ετήσιο ρυθμό 4,8%, πολύ υψηλότερο από ό,τι θα ήθελε η Fed.
Η στέγαση είναι ένα άλλο σημείο εστίασης.
Κεντρικό ρόλο στην προσδοκία της Fed ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει είναι η πεποίθηση ότι το κόστος ενοικίασης θα αρχίσει να υποχωρεί μετά από μια έκρηξη των τιμών των κατοικιών στις πρώτες ημέρες της πανδημίας του Covid.
Το κόστος στέγασης, ωστόσο, αυξήθηκε άλλο ένα 0,4% τον Ιούνιο και είναι πλέον 7,8% υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Αυτό απέχει λίγο από το μέγιστο στις αρχές του τρέχοντος έτους και εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Όταν εξετάζουμε τις τιμές μέσα από ένα πιο μακροπρόθεσμο φακό, ο ΔΤΚ εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά περίπου 18% σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν από τρία χρόνια, παρά την πρόσφατη χαλάρωση.
Υπάρχουν και άλλα ενοχλητικά σημεία...
Το κόστος ασφάλισης υγείας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% το τελευταίο έτος, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια νεφελώδη προσαρμογή που εφαρμόζει το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας στην κατηγορία.
Η προσαρμογή λήγει σε λίγους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία, αν και συμβάλλει ελάχιστα στη στάθμιση του ΔΤΚ, θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντικός παράγοντας.

Ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει πολύ πόνο

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δεσμευτεί να μην εφησυχάζουν σχετικά με τον πληθωρισμό, εκφράζοντας επανειλημμένα την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στις οικογένειες και τους εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα.
Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν επίσης πληγεί σκληρά τόσο από την άνοδο των τιμών όσο και από τα υψηλότερα επιτόκια που έχει χρησιμοποιήσει η Fed στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.
"Ο πληθωρισμός έχει σίγουρα αλλάξει τη δομή του κόστους, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως μόνιμα για πολλές μικρές επιχειρήσεις", δήλωσε ο David Cody, συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Newity, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Covid ως αγωγός για τα δάνεια του Paycheck Protection Program και τώρα επικεντρώνεται στην παροχή λύσεων δανείων για μικρές επιχειρήσεις.
Δεν έχετε μόνο αντίθετους ανέμους για την ανάπτυξη, καθώς τα πράγματα επιβραδύνονται, πράγμα που συμβαίνει, αλλά έχετε επίσης υψηλά ποσοστά και πίεση στην τιμολόγηση των εισροών", πρόσθεσε.
Ο Coty δήλωσε ότι το σημερινό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων και δεν αναμένει να δει οφέλη από τη μείωση του πληθωρισμού για κάποιο χρονικό διάστημα.
"Τα πράγματα πρέπει να κινηθούν αρκετά για να αλλάξει το τοπίο με ουσιαστικό τρόπο για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους αντίθετους ανέμους που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας", είπε.

Προς τη σωστή κατεύθυνση

Σίγουρα, υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η ελάφρυνση των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού είναι ίσως ο μεγαλύτερος θετικός παράγοντας.
Ένας μετρητής της Fed της Νέας Υόρκης για τις πιέσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2008.
Επίσης, καθώς οι καταναλωτές καταναλώνουν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν από τα τρισεκατομμύρια των δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων, η ζήτηση πιθανότατα θα μειωθεί και θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις σε ορισμένες βασικές κατηγορίες.
Αυτές οι τάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να χαλαρώσει το πόδι της από το φρένο.
"Η υποκείμενη βελτίωση τόσο στον πυρήνα του πληθωρισμού αγαθών όσο και στον πληθωρισμό υπηρεσιών δεν θα εμποδίσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά, αν υποθέσουμε ότι η τάση συνεχίζεται, θα πρέπει να πείσει τη Fed να κρατήσει τα πυρά της μετά από αυτό και, τελικά, να αρχίσει να μειώνει και πάλι τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους", έγραψε ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Το υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη θα δώσει μια καλύτερη εικόνα για τον αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός στις δαπάνες.
Οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 0,5% τον Ιούνιο, ένα σημαντικό στοιχείο επειδή δεν είναι προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό.
Εάν οι δαπάνες του μήνα υπερβούν πράγματι το επίπεδο των αυξήσεων των τιμών, αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι πληθωριστικό.
"Με την προσωρινή παύση της Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων, η αμερικανική οικονομία έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτική μέσω της συνέχισης των καταναλωτικών δαπανών, αλλά η συνέχιση αυτής της τάσης με τον τρέχοντα ρυθμό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αυξημένο νέο φυσιολογικό επίπεδο δαπανών", δήλωσε ο Kavan Choksi, διευθύνων σύμβουλος της KC Consulting.
"Η πραγματικότητα είναι ότι τα τρέχοντα ποσοστά πληθωρισμού εξακολουθούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές", πρόσθεσε.
"Έτσι, παρόλο που βρισκόμαστε στη σωστή πορεία, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης