Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα stress tests

DBRS: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα stress tests
Σχόλιο της DBRS για τα stress tests της ΕΒΑ
Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρέμειναν ανθεκτικές στα stress tests της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), καθώς μόνο 2 από τις 70 τράπεζες απέτυχαν στους ελάχιστους δείκτες υπό το δυσμενές σενάριο (μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, υψηλός πληθωρισμός, περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων), σχολιάζει η DBRS.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κύριος μοχλός κεφαλαίων για τις τράπεζες ήταν οι προβλέψεις για σημαντικές ζημίες δανείων λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού που οφείλεται στις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες και τη σοβαρή πτώση των τιμών ακινήτων.
«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, μόνο 2 τράπεζες (Alpha Bank και NORD/LB) παραβιάζουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της άσκησης τους ελάχιστους δείκτες για το δυσμενές σενάριο. (...) Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι οι παραβιάσεις είναι πολύ μικρές και σχετικά απλό να αποκατασταθούν. Στην πραγματικότητα, το έλλειμμα στην Alpha Bank είχε ήδη επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2025. Επιπλέον, οι παραβιάσεις στην απαίτηση του δείκτη CET1 ήταν επίσης μικρές και πιο εύκολες στη διαχείρισή τους σε σύγκριση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις», σχολιάζει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.
«Η συνολική υποχώρηση του δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) στο δυσμενές σενάριο του 2023 ήταν 479 μονάδες βάσης, 4% χαμηλότερη από την άσκηση του 2021. Κατά την άποψή μας, η χαμηλότερη εξάντληση κεφαλαίων εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης για τις τράπεζες όσον αφορά την ποιότητα και την κερδοφορία, που υποστηρίζεται από:  i) ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον επιτοκίων για το εισόδημα των τραπεζών με θετικά επιτόκια έναντι αρνητικών · ii) ισχυρότερους συνολικούς δείκτες δανείων και iii) αρχικών κεφαλαίων που συνέβαλαν στον μετριασμό των συνολικών προβλέψεων για ζημίες δανείων».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-07_195034.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-07_195054.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-07_195116.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης