Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Krugman δεν βλέπει… απληστία στις επιχειρήσεις: Η Ρωσία ευθύνεται για την ακρίβεια στα τρόφιμα

O Krugman δεν βλέπει… απληστία στις επιχειρήσεις: Η Ρωσία ευθύνεται για την ακρίβεια στα τρόφιμα
Ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι εάν ο Putin σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια ανακούφιση όσον αφορά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα
Σχετικά Άρθρα
Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι από κάτι που συνέβη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Paul Krugman. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ρωσία σταματήσει τον πόλεμο, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια… ανακούφιση.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επεσήμανε την επιτάχυνση των τιμών των τροφίμων τον περασμένο χρόνο, με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας να αυξάνεται στο 123,9 τον Ιούλιο. Αυτό είναι 12% φθηνότερο από ό,τι ήταν οι τιμές των τροφίμων πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τις τιμές το καλοκαίρι του 2020, όταν ο δείκτης έπεσε κάτω από το 100.
Οι παρατηρητές υποστήριξαν ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων δαπανών υπό την κυβέρνηση Biden και του «πληθωρισμού απληστίας» (greedflation), ένα φαινόμενο όπου οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν ακόμη υψηλότερα κέρδη σε περιόδους εκτεταμένου πληθωρισμού.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Krugman υποστηρίζει ότι ο βασικός μοχλός του «πληθωρισμού τροφίμων» βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ και βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της Ρωσίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει τη γεωργική παραγωγή σε ολόκληρη την Ουκρανία, τη Ρωσία και το Καζακστάν, γεγονός που έχει επηρεάσει τη διαθέσιμη προσφορά τροφίμων και έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές. Αυτό αύξησε τον κίνδυνο να ξεδιπλωθεί μια πλήρης επισιτιστική κρίση, λένε οι ειδικοί, με διαμαρτυρίες και να ξεσπούν σε όλο τον κόσμο καθώς τα τρόφιμα σπανίζουν.
Η Ρωσία έλαβε ακόμη και μέτρα για να επιτεθεί σε βασικούς κόμβους εξαγωγών τροφίμων στην Ουκρανία και εκτόξευσε τις τιμές του σιταριού τον Ιούλιο μετά την αποχώρηση της από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον βομβαρδισμό του λιμανιού της Οδησσού. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε επίσης τις τιμές των λιπασμάτων, καθώς η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο. Το ρωσικό φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων στην Ευρώπη, έγινε επίσης πιο ακριβό καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, μείωσε τις βασικές ροές του αγωγού προς την ήπειρο.
Αυτοί οι παράγοντες λειτούργησαν για να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τις γεωργικές διαταραχές που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είπε ο Krugman. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της Ρωσίας εξακολουθεί να είναι «στην κορυφή της λίστας» για τους ενόχους που οδηγούν τον πληθωρισμό των τροφίμων.
«Η Ρωσία μπορεί να είναι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων. Σίγουρα θα βλέπαμε κάποια ανακούφιση εάν ο Vladimir Putin σταματούσε αυτή την εισβολή (κάτι που δεν θα κάνει)», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός συνολικά φαίνεται να μειώνεται καθώς τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ χαλιναγωγούν την οικονομία. Οι βασικές τιμές επιταχύνθηκαν μόλις 3% ετησίως τον Ιούνιο, πολύ κάτω από το 9,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022.
Οι αγορές περιμένουν τώρα την έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου που θα δημοσιευθεί σήμερα (10/8/2023), που θα δώσει περισσότερες κατευθύνσεις για το πώς ο πληθωρισμός ανταποκρίνεται στις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες. Οι βασικές τιμές αναμένεται να επιταχυνθούν κατά 3,42% ετησίως, ελαφρώς υψηλότερα από την μέτρηση του πληθωρισμού του Ιουνίου, σύμφωνα με τη Cleveland Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης