Παρά την ύπαρξη πέντε αρνητικών στοιχείων στην αμερικανική οικονομία, η Wall Street αντιστέκεται και το ράλι συνεχίζεται
Ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 εισήλθαν και οι δύο σε μια ανοδική αγορά νωρίτερα φέτος και σημείωσαν άνοδο 17% και 39% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του βετεράνου της αγοράς Ed Yardeni, όλα τα πτωτικά (bearish) δεδομένα που υποστηρίζουν το sell-off στο χρηματιστήριο και την ενδεχόμενη ύφεση δεν έχουν επηρεάσει την αγορά, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν περισσότερα κέρδη στο μέλλον.
Ο Yardeni αναμένει ότι ο S&P 500 θα διαπραγματευτεί στα 5.400 έως το τέλος του 2024, υποδηλώνοντας πιθανή ανοδική πορεία 20%.
Τα 5 bearish δεδομένα
Πιο αναλυτικά, τα 5 bearish δεδομένα που -σύμφωνα με τον Yardeni- δεν έχουν καταφέρει να εκτροχιάσουν την αγορά είναι τα εξής:
1. Οι κορυφαίοι οικονομικοί δείκτες υποχωρούν
Ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών (LEI) κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και μειώθηκε κατά 9,4% από τότε έως τον Μάιο, τόνισε ο Yardeni. Οι προηγούμενες μειώσεις του LEI προέβλεπαν σωστά τις προηγούμενες οκτώ υφέσεις με μέσο χρόνο παράδοσης περίπου 12 μήνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Yardeni, το LEI είναι προκατειλημμένο προς τους μεταποιητικούς τομείς της οικονομίας σε σχέση με τους τομείς των υπηρεσιών. Οι πρόσφατες αναγνώσεις στο LEI είναι "συνεπείς με το σενάριο κυλιόμενης ύφεσης, με την ύφεση να κυλά επί του παρόντος στον τομέα των αγαθών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αδυναμία του δείκτη χωρητικότητας φορτηγών ATA και τις φορτώσεις διατροπικών εμπορευματοκιβωτίων σε σιδηροδρομικές μεταφορές κατά το παρελθόν έτος", είπε ο Yardeni.
2. Η καμπύλη απόδοσης είναι ανεστραμμένη
«Οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων σηματοδοτούν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed θα οδηγήσει σε χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε πιστωτική κρίση και ύφεση σε ολόκληρη την οικονομία. αυτά τα γεγονότα», είπε ο Yardeni.
«Αυτή τη φορά, η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε το περασμένο καλοκαίρι. Για άλλη μια φορά προέβλεψε σωστά μια τραπεζική κρίση, που συνέβη τον Μάρτιο. Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά, μέχρι στιγμής, είναι ότι η Fed απάντησε πολύ γρήγορα με μια έκτακτη τραπεζική διευκόλυνση ρευστότητας, η οποία έχει εργάστηκε για να αποτρέψει μια οικονομική κρίση στις τράπεζες και μια πιστωτική σύγκρουση, μέχρι στιγμής», είπε ο Yardeni.
3. Μείωση της προσφοράς χρήματος
Οι bearish επενδυτές έχουν προειδοποιήσει για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της προσφοράς χρήματος M2, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκετά αυστηρή ώστε να προκαλέσει ύφεση. Ωστόσο, παρά τη μείωση κατά 4% της προσφοράς χρήματος M2 το περασμένο έτος, εξακολουθεί να παραμένει περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την ανοδική του τάση πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τον Yardeni.
«Οι καταθέσεις όψεως στο Μ2 ανήλθαν συνολικά σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο. Υπολογίζουμε ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την τάση των καταθέσεων πριν από την πανδημία. Οι καταθέσεις όψεως αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 24% του Μ2, από 10,3% τον Ιανουάριο του 2020. Το Μ2 δεν ήταν τόσο ρευστό από τον Σεπτέμβριο του 1972!», είπε ο Yardeni.
4. Τελειώνουν οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών
Οι καταναλωτές ξοδεύουν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους από την πανδημία, με ορισμένες τράπεζες να εκτιμούν ότι οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους θα εξαλειφθούν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά ο Yardeni είναι λίγο πιο αισιόδοξος σε αυτό το σενάριο.
«Η ετήσια αλλαγή στο Μ2 παρακολουθεί στενά το κινούμενο άθροισμα των προσωπικών αποταμιεύσεων 12 μηνών, υποδηλώνοντας ότι απομένουν ακόμη πολλές πλεονάζουσες αποταμιεύσεις με βάση την ανάλυσή μας για το Μ2», είπε ο Yardeni. «Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Fed σχετικά με την ιδιοκτησία των καταθέσεων συν τα κεφάλαια της χρηματαγοράς ανά ομάδες παραγωγής» συμπλήρωσε.
Ο Yardeni εκτιμά ότι τα πλεονάζοντα ρευστά περιουσιακά στοιχεία που κατείχε μόνο η γενιά των baby boomer κυμαίνονταν μεταξύ 1 και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αφήνοντας τους καταναλωτές με πολλά χρήματα να ξοδέψουν και να βοηθήσουν στη στήριξη της οικονομίας.
5. Σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
«Η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη σύσφιξη των προτύπων δανεισμού ως αντίδραση στην τραπεζική κρίση του Μαρτίου καθώς και στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα QT. Ωστόσο, η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αντισταθμιστεί κάπως από πολύ ενθαρρυντική δημοσιονομική πολιτική. Στο παρελθόν, τα δημοσιονομικά κίνητρα συνήθως συνέβη στο τέλος της ύφεσης ή ακόμα και όταν τελείωσαν. Αυτή τη φορά, πολλά δημοσιονομικά κίνητρα έχουν θεσπιστεί πριν από την επόμενη ύφεση. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η επόμενη ύφεση ήταν μη εμφάνιση μέχρι στιγμής», είπε ο Yardeni.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών