Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Σε δύσκολη ατραπό οι αμερικανικές τράπεζες – Αβέβαιες οι προοπτικές

Fitch Ratings: Σε δύσκολη ατραπό οι αμερικανικές τράπεζες – Αβέβαιες οι προοπτικές
Η απόδοση των αμερικανικών τραπεζών θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, λέει η Fitch Ratings
Σε δύσβατο μονοπάτι φαίνεται πως οδεύουν οι αμερικανικές τράπεζες, λόγω των αβεβαιοτήτων σε μακροοικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Fitch, η απόδοση των αμερικανικών τραπεζών θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις το β’ εξάμηνο του 2023, λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του αυξημένου κόστους της χρηματοδότησης και των πιστώσεων.
Ιδιαίτερα τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν ζήτημα…
Τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2023 αντανακλούσαν την υπέρβαση στο κόστος των καταθέσεων έναντι των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων, την αύξηση των προβλέψεων επί επισφαλειών και τη συνεχιζόμενη πληθωριστική πίεση στα εξαιρουμένων των τόκων έξοδα.
Τα αποτελέσματα των 20 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο του 2023 ήταν σε γενικές γραμμές πιο αδύναμα σε μηνιαία βάση και σε ετήσια βάση, αναφέρει η Fitch.
Η συμπίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου θα συνεχιστεί, αλλά με βραδύτερο ρυθμό για το υπόλοιπο του έτους.
Το καθαρό εισόδημα για τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ στο σύνολο μειώθηκε κατά 7,9% σε επίπεδο τριμήνου.
Σε ετήσια βάση, τα συνολικά καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,9%, αλλά ήταν αρνητικά για την πλειονότητα των τραπεζών.
Ο αντίκτυπος των αξιολογήσεων από την αύξηση στο beta καταθέσεων αναμένεται να είναι μέτριος, αν υποτεθεί ότι η Fed έχει πλησιάσει στο τέλος του κύκλου της τρέχουσας νομισματικής σύσφιξης.

Σταθεροποίηση

Η αύξηση του πιστωτικού κόστους θα σταθεροποιηθεί το β’ εξάμηνο του 2023, δεδομένης της δημιουργίας αποθεματικών.
Η απόδοση των τραπεζών των ΗΠΑ θα συνεχιστεί σε παρόμοια επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, με βάση την προθεσμιακή καμπύλη των επιτοκίων και την προσδοκία της Fitch για μέτρια ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2023 και το α' τρίμηνο του 2024.
Περαιτέρω, οι αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης και πίστωσης θα πρέπει να αντισταθμιστούν από τη μέτρια ανάκαμψη των εσόδων από προμήθειες και την καλύτερη λειτουργική απόδοση.
Οι τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν υψηλότερα τα επίπεδα κεφαλαίου τους λόγω των αβέβαιων μακροοικονομικών προοπτικών και των προτεινόμενων εποπτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Οι περισσότερες τράπεζες επωφελούνται από επαρκή περιθώρια αξιολόγησης εν μέσω της πιστωτικής ποιότητας που έχει ομαλοποιηθεί στα προ πανδημίας επίπεδα.
Τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα ως απάντηση στο πιο απαιτητικό ρυθμιστικό περιβάλλον.

www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης