Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ΗΠΑ, αντιμέτωπες με καταιγίδα χρέους - Τα 5 γραφήματα που αποκαλύπτουν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ, αντιμέτωπες με καταιγίδα χρέους - Τα 5 γραφήματα που αποκαλύπτουν το πρόβλημα
Ο θρύλος του hedge fund Ray Dalio και ο κορυφαίος οικονομολόγος Nouriel Roubini είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προειδοποιήσει ότι μια ολοκληρωμένη κρίση χρέους θα μπορούσε να είναι καθ' οδόν
Σχετικά Άρθρα
Μια καταιγίδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ετοιμάζεται στις ΗΠΑ... και τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην επιφάνεια, καθώς τα δάνεια συσσωρεύονται και η εμπιστοσύνη των δανειοληπτών κλονίζεται.
Σε γενικό επίπεδο, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Fitch Ratings και η υποβάθμιση 10 αμερικανικών τραπεζών από τη Moody's αυτό το καλοκαίρι υποδεικνύει ζητήματα τόσο για την κρατική πίστη των ΗΠΑ (πολιτική πόλωση που εμποδίζει την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις) όσο και για το χρέος που προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα (διαρθρωτικές πιέσεις που απορρέουν από τις αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες και την πολιτική της Fed).
Αλλά υπάρχουν και πιο λεπτομερή προβλήματα που συσσωρεύονται σε όλες τις αγορές χρέους, καθώς τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζουν ένα δραστικά διαφορετικό περιβάλλον από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, όταν τα επιτόκια βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βγαίνοντας από την κρίση του 2008. Αν τα χαμηλά επιτόκια αποτέλεσμα το έναυσμα για τον μεγάλο δανεισμό, η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το κραχ.
Αυτό φάνηκε πλήρως νωρίτερα φέτος, όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε, λόγω κακής διαχείρισης του ισολογισμού της, ο οποίος βαρυνόταν από ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων που υποτιμούνταν ραγδαία καθώς τα επιτόκια ανέβαιναν. Η SVB, η Signature Bank και η First Republic υποχώρησαν όλες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι επιπτώσεις από το γεγονός αυτό ήταν σχετικά περιορισμένες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά επίπεδα χρέους στην εποχή της αύξησης των επιτοκίων. Ο θρύλος του hedge fund Ray Dalio και ο κορυφαίος οικονομολόγος Nouriel Roubini είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προειδοποιήσει ότι μια ολοκληρωμένη κρίση χρέους θα μπορούσε να είναι καθ' οδόν.
Το Business Insider παρουσιάζει πέντε γραφήματα που δείχνουν τα προειδοποιητικά σημάδια που αναβοσβήνουν στις αγορές χρέους των ΗΠΑ.

1. Τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό

Τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και φέτος σημείωσαν νέα ρεκόρ. Το χρέος των πιστωτικών καρτών μόλις ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve.
Credit card debt hit $1 trillion for the first time ever.
Τα προσωπικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σημείωσαν επίσης νέο ρεκόρ, με το πρωτοφανές ποσό των 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με την TransUnion. Το ίδιο ισχύει και για τα εταιρικά δάνεια, τα οποία είδαν τον όγκο τους να αυξάνεται κατά 6,2% το περασμένο έτος και να φτάνει τα 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Janus Henderson.
Η εικόνα του δημόσιου χρέους φαίνεται ακόμη χειρότερη. Το ισοζύγιο του εθνικού χρέους ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος τα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια, με δυνατότητα προσθήκης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα για τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την Bank of America.
The national debt balance topped $32 trillion for the first time.

2. Ραγδαία αύξηση στις εταιρικές χρεοκοπίες

Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να λυγίζουν υπό το βάρος του χρέους τους καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, με τον όγκο των αθετήσεων πληρωμών μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών το 2023 να έχει ήδη ξεπεράσει το σύνολο του περασμένου έτους. 55 αμερικανικές επιχειρήσεις αθέτησαν το χρέος τους κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους - μια αύξηση 53% από τις 36 εταιρείες που αθέτησαν το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody's Investors Service.
Έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εταιρικού χρέους θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν εάν οι ΗΠΑ αντιμετωπίσουν μια πλήρη ύφεση, προειδοποίησαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America, αν και η τράπεζα δεν θεωρεί πλέον πιθανή μια ύφεση το 2023.

3. Οι καθυστερημένες πληρωμές συσσωρεύονται

Οι άνθρωποι και οι εταιρείες καθυστερούν όλο και περισσότερο τις πληρωμές των δανείων τους.
Στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, το ποσοστό των ιδιοκτητών που καθυστέρησαν να πληρώσουν για 30 ή περισσότερες ημέρες -ή έχουν ήδη αθετήσει τα στεγαστικά τους δάνεια- αυξήθηκε στο 3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών, αντιστρέφοντας μια προϋπάρχουσα πτωτική τάση. Αυτό αντανακλάται στην αύξηση του ποσοστού των καθυστερήσεων στα δάνεια που εξασφαλίζουν εμπορικά ενυπόθηκα ομόλογα, τα οποία αυξήθηκαν φέτος.
The delinquency rate for commercial property owners rose to 3% in the first quarter of 2023.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό καθυστέρησης για όλα τα προσωπικά δάνεια αυξήθηκε στο 2,23% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από μόλις 1,7% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.
The delinquency for all personal loans rose to 2.23% this year.

4. Οι τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν το επικίνδυνο χρέος

Οι τράπεζες προσπαθούν ήδη να ξεφορτωθούν τα δάνεια που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πουλήσουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία με έκπτωση. Η JPMorgan, η Goldman Sachs και η Capital One είναι μεταξύ εκείνων στη Wall Street που προσπαθούν να απαλλαγούν από μεγάλα περιουσιακά στοιχεία εμπορικών ακινήτων, ανέφερε το Bloomberg αυτή την εβδομάδα.
Οι τράπεζες αποσύρονται επίσης από την πώληση χρέους συνολικά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες στενεύουν. Αυτό σημαίνει πρόβλημα για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, καθώς υπάρχει περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια χρέους CRE που πρόκειται να λήξει τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν πάνε να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, καθώς τα επιτόκια είναι υψηλότερα και οι αποτιμήσεις των ακινήτων μειώνονται. Σύμφωνα με ορισμένους βετεράνους επενδυτές, ένα κύμα αθετήσεων εμπορικών ενυπόθηκων δανείων θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα και οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τη δανειοδοτική δραστηριότητα μετά τον σπασμό των τραπεζικών χρεοκοπιών νωρίτερα φέτος που προκάλεσε μια σύντομη τραπεζική κρίση.
Νωρίτερα φέτος, η Morgan Stanley σημείωσε ότι η πιστωτική κρίση είχε φτάσει, καθώς οι τράπεζες κατέγραψαν την πιο απότομη μείωση του δανεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ.
Banks pulled back on lending the most they have on record.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης