Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Στο 1,15 η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου στο τέλος του 2023

ING: Στο 1,15 η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου στο τέλος του 2023
Εκτιμήσεις της ING για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους
Τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ, οι αντοχές της ισχυρής εγχώριας οικονομίας των ΗΠΑ και το ήπιο επενδυτικό περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα συνδυάστηκαν για να διατηρήσουν το δολάριο ισχυρό αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με έκθεση της ING.
Δεν υπάρχουν σημάδια αναστροφής αυτής της τάσης βραχυπρόθεσμα, ήτοι εντός των επόμενων μηνών, αλλά για το τελευταίο τετράμηνο του 2023 υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που συνηγορούν σε μία επιβράδυνση της οικονομία των ΗΠΑ και σε μία πτωτική τάση του δολαρίου.
Τούτο διότι ο αποπληθωρισμός των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν είναι αρκετός ώστε να οδηγήσει το δολάριο πιο χαμηλά σε πιο σταθερή βάση.
Προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να παρατηρηθούν είτε η αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας της αμερικανικής οικονομίας, είτε από την άλλη η μία πολύ θετική αξιολόγηση των προοπτικών της ανάπτυξης της Κίνας ή της Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, η ING επιβεβαιώνει την εκτίμηση για αυστηρές νομισματικές συθνήκες εντός του 2023, που θα οδηγήσουν σε υποχώρηση του πληθωρισμού και μετέπειτα σε μειώσεις επιτοκιών από τη Federal Reserve.
Μέχρι τότε, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει τους κύκλους νομισματικής σύσφιξης και θα διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους.
Η μόνη περίπτωση να διαταραχθεί αυτή η πρόβλεψη είναι η εμφάνιση ενός νέου, παγκόσμιου οικονομικού σοκ που θα προέρχεται είτε από την αγορά ακινήτων της Κίνας, είτε από την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ.
Τέλος, η ING προβλέπει την ισοτιμία Δολαρίου/Γιεν στο εύρος 145-150, την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου γύρω στο 1,09-1,11 πριν από μία βίαιη μετάβαση στο 1,15 μέχρι το τέλος του χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης