Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Berkshire του Buffett επενδύει σε κατασκευαστές κατοικιών - Οι αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο

Η Berkshire του Buffett επενδύει σε κατασκευαστές κατοικιών - Οι αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο
Η εταιρεία του επενδυτή αποχώρησε από τρεις μετοχές και μείωσε αρκετές άλλες θέσεις
Σχετικά Άρθρα
Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett περιόρισε το χαρτοφυλάκιο μετοχών της το περασμένο τρίμηνο, αλλάζοντας τρεις θέσεις και μειώνοντας αρκετές υφιστάμενες. Πρόσθεσε επίσης τρεις αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Ειδικότερα, η εταιρεία του διάσημου επενδυτή πούλησε τις συμμετοχές της στις McKesson, Marsh & McLennan και Vitesse Energy το περασμένο τρίμηνο. Επίσης, περιόρισε τη βασική της συμμετοχή στη Chevron κατά 7% και μείωσε τις θέσεις της στην Activision Blizzard κατά 70%, στη Celanese κατά 39%, στη General Motors κατά 45% και στην Globe Life κατά 60%.
Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία του Buffett δημιούργησε νέες θέσεις σε τρεις εταιρείες κατασκευής κατοικιών: Lennar, NVR και DR Horton. Οι συμμετοχές αυτές αποτιμήθηκαν στα τέλη Ιουνίου σε 17 εκατ. δολάρια, 71 εκατ. δολάρια και 726 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Ράλι το 2023

Οι μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών και των εταιρειών που εξυπηρετούν τον κλάδο σημείωσαν ράλι φέτος μετά από ένα δύσκολο 2022 κατά το οποίο τα υψηλότερα επιτόκια συμπίεσαν τη ζήτηση.
Ωστόσο, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν «παγώσει» τον ρυθμό των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών, οι πωλήσεις νέων κατοικιών παρέμειναν εξαιρετικά εύρωστες λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

Έκθεση στον κλάδο των κατοικιών

Η Berkshire έχει ήδη μεγάλη έκθεση στον κλάδο των κατοικιών. Μεταξύ των θυγατρικών της συγκαταλέγει κατασκευαστές δαπέδων, χρωμάτων, μονώσεων, στεγών και σπονδυλωτών κατοικιών. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι επιχειρήσεις αυτές δεν τα πήγαν καλά φέτος, αναφέροντας πτώση των εσόδων τους κατά 12% το πρώτο εξάμηνο.
Η αγορά των μετοχών της DR Horton θα καταστήσει την Berkshire έναν από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας με περίπου 1,8% των μετοχών.
Οι επενδύσεις στις τρεις μετοχές έγιναν σε μια σχετικά ήσυχη περίοδο για τον Βuffett, με τον διάσημο επενδυτή να πουλάει μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερης δηλαδή αξίας από τις μετοχές που αγόρασε. Διέθεσε μεγάλο μέρος των εσόδων σε σχετικά υψηλών αποδόσεων έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου, με το ρευστό της εταιρείας να βρίσκεται κοντά στο ρεκόρ των 147 δισ. δολαρίων.

Άλλες επενδύσεις

Η Berkshire πρόσθεσε επίσης τις θέσεις της στην Capital One και στην πετρελαιοπαραγωγό Occidental Petroleum.
Η επένδυση στην Capital One, έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard στις ΗΠΑ, μπορεί να σηματοδοτεί την εξαιρετική επαφή της Berkshire με την υγεία των Αμερικανών καταναλωτών, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται. Η Berkshire αύξησε τη συμμετοχή της κατά περισσότερο από 25% και κατείχε μετοχές αξίας 1,4 δισ. δολαρίων στο τέλος του τριμήνου.
Η Berkshire γνωστοποίησε επίσης ότι μείωσε τη θέση της στην εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, στη μεγάλη πετρελαϊκή Chevron, στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, στον βιομηχανικό όμιλο Celanese και στην ασφαλιστική εταιρεία ζωής Globe Life.
Εν τω μεταξύ, ο όμιλος αποχώρησε πλήρως από τις επενδύσεις του στον όμιλο McKesson, τον όμιλο υγειονομικής περίθαλψης, την Marsh & McLennan, μια ασφαλιστική εταιρεία, και την Vitese Energy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης