Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ξεχάστε την Τεχνητή Νοημοσύνη - Η Schroders «βλέπει» επενδυτικές ευκαιρίες 100 τρισ. δολ. από την ενεργειακή μετάβαση

Ξεχάστε την Τεχνητή Νοημοσύνη - Η Schroders «βλέπει» επενδυτικές ευκαιρίες 100 τρισ. δολ. από την ενεργειακή μετάβαση
Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση θα χρειαστεί 100 τρισ. δολ. σε κεφάλαια τα επόμενα τριάντα χρόνια
Η παγκόσμια μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες αξίας τουλάχιστον 100 τρισ. δολαρίων τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με δύο διαχειριστές κεφαλαίων της Schroders.
Ενώ, ο ενθουσιασμός των επενδυτών φέτος επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας, ο Mark Lacy και ο David Boyce βλέπουν τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Μιλώντας στο podcast The Investor Download, ο Lacy δήλωσε ότι υπάρχει «άνετα πάνω από 2 τρισ. δολάρια ετησίως» που τροφοδοτούν την αγορά ενεργειακής μετάβασης. «Αυτό είναι εκτός της παραδοσιακής αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, και αυτό είναι αθροιστικά άνετα 100 τρισ. δολάρια κατά την περίοδο 2020-2050», είπε.
«Ποτέ άλλοτε η αγορά ενέργειας, από δημόσια ή ιδιωτική άποψη, δεν είδε τόσα πολλά κεφάλαια που απαιτούνται σε αυτήν μέσα σε μια περίοδο 30 ετών. Επομένως, θα είναι μετασχηματιστικό από την άποψη των υποδομών, αλλά και από την άποψη των επενδύσεων».
Οι δύο διαχειριστές κεφαλαίων της Schroders δεν είναι οι μόνοι που σημειώνουν την άνοδο των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.
Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Ένωση Ενέργειας ανέφερε ότι το ποσό των επενδύσεων κεφαλαίου που εισρέει στον τομέα της ηλιακής ενέργειας πρόκειται να ξεπεράσει για πρώτη φορά το ποσό της παραγωγής πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα το 2023, ενώ πάνω από 1,7 τρισ. δολάρια αναμένεται να εισρεύσουν σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά ρεύματα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αποθήκευση. Συνολικά, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να φθάσουν περίπου τα 2,8 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος.
«Για κάθε δολάριο που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάρια πηγαίνουν τώρα σε καθαρή ενέργεια», δήλωσε στο CNBC ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.
Προς το παρόν, οι μετοχές τεχνολογίας είναι αυτές που οδήγησαν τα κέρδη της αγοράς φέτος. Η chipmaker Nvidia, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Tesla και ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων Meta Platforms έχουν αναδειχθεί ως τρεις από τους κύριους νικητές της τρέλας της Τεχνητής Νοημοσύνης - η καθεμία από αυτές σημείωσε τριψήφια κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης