Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ξεχάστε το δολάριο - Krugman: H Αργεντινή θα πρέπει να υιοθετήσει το... ευρώ

Ξεχάστε το δολάριο - Krugman: H Αργεντινή θα πρέπει να υιοθετήσει το... ευρώ
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή διαμορφώθηκε στο 113,4% τον Ιούλιο του 2023
Τον δρόμο του... ευρώ δείχνει στην Αργεντινή ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman, την ώρα που η χώρα μάχεται με τριψήφια επίπεδα πληθωρισμού και με ένα πέσο σε πτώση.
«Η Αργεντινή κάνει σχεδόν διπλάσιο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι με τις ΗΠΑ. Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να υιοθετήσει το ευρώ» αναφέρει ο Krugman σε ανάρτησή του X.

Έως τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευε το 10,1% των εξαγωγών της Αργεντινής και το 14,6% των εισαγωγών της, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής.
Τον τελευταίο καιρό, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι «προτείνουν» στην Αργεντινή να εγκαταλείψει το πέσο και να υιοθετήσει το δολάριο ΗΠΑ ως επίσημο νόμισμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το εφιαλτικό πρόβλημα του πληθωρισμού της.
Ο οικονομολόγος Steve Hanke και ο υποψήφιος πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής χώρας Javier Milei είναι μεταξύ των φωνών που έχουν ταχθεί υπέρ της δολαριοποίησης. Ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση για την υιοθέτηση του δολαρίου θα πήγαινε πίσω τις πρόσφατες προσπάθειες της Αργεντινής να μειώσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό νόμισμα.

Στα ύψη ο πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή διαμορφώθηκε στο 113,4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η εκτίναξη των τιμών πιέζει την αποδυνάμωση του αργεντίνικου πέσο, το οποίο κατέρρευσε 20% έναντι του δολαρίου μόνο τη Δευτέρα. Η νομισματική κρίση έχει προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη δολαρίου ΗΠΑ - και έχει αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να δημιουργήσουν λογαριασμούς καταθέσεων στο κινεζικό γουάν.
Η έλλειψη προκλήθηκε από μια συνεχιζόμενη ξηρασία που έπληξε τις γεωργικές εξαγωγές της χώρας, μειώνοντας τα αποθέματα δολαρίων της κεντρικής τράπεζας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης