Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άπιαστο όνειρο γίνεται η αγορά σπιτιού για τους Αμερικανούς – Έρχεται επανάληψη του 2008;

Άπιαστο όνειρο γίνεται η αγορά σπιτιού για τους Αμερικανούς – Έρχεται επανάληψη του 2008;
Έτοιμη να σκάσει η «φούσκα» στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ;
Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική αγορά κατοικιών και τα βασιζόμενα σε αυτή, παράγωγα που δημιούργησαν οι επενδυτικές τράπεζες, έπαιξαν τον σηματικότερο ρόλο στην κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος την περίοδο 2007-2009, που «προετοίμασε» και την Ευρώπη για την κρίση χρέους το 2011.
Πλέον φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς οι τιμές κατοικιών έχουν ξεφύγει εκ νέου και δεν αποτελούν ούτε κατά διάνοια συνάρτηση της πραγματικής οικονομίας και, συγκεκριμένα, των εισοδημάτων των πολιτών.
Και πάλι με εκκίνηση από τις ΗΠΑ, οι αγορές κατοικιών στα δυτικά κράτη έχουν «φουσκώσει» σε δυσθεώρητα επίπεδα και διαφαίνεται ότι αυτός ο κύκλος ολοκληρώνεται.
Όπως σχολιάζει σχετικά το Business Insider, «η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ είναι ιστορικά μη προσιτή και οι πωλήσεις κατοικιών παραμένουν χαμηλές». Τα στοιχεία της National Association of Realtors (NAR) δείχνουν ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 16,6% από τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα, το συνολικό απόθεμα κατοικιών είναι 14,6% χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν πεισματικά υψηλές, ακόμη και με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να κυμαίνονται κοντά στο ανώτατο σημείο των δύο δεκαετιών (7% το 30ετές) και η συγκεχυμένη δυναμική προσφοράς και ζήτησης έχει κάνει τους οικονομολόγους να διχάζονται για τις προοπτικές για το επόμενο έτος και μετά.
Οι σημερινοί ιδιοκτήτες κατοικιών που «κλείδωσαν» χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή νωρίτερα, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να μετακομίσουν. Αυτό αφαιρεί τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση από την αγορά και αφήνει άλλους «κυνηγούς» σπιτιών -που αντιμετωπίζουν υψηλότερα επιτόκια- στο περιθώριο, με λιγότερες επιλογές.
«Δύο παράγοντες οδηγούν την τρέχουσα δραστηριότητα πωλήσεων –η διαθεσιμότητα και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NAR, Lawrence Yun. «Δυστυχώς, και οι δύο είναι δυσμενείς για τους αγοραστές».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs δεν αναμένουν αυτό να αλλάξει σύντομα. Σε ένα σημείωμα νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, επεσήμαναν τα εμπόδια στα αποθέματα σπιτιών ως έναν λόγο για τον οποίο οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 1,8% το 2023 -αναθεώρησαν επί τα βελτίω μια προηγούμενη πρόβλεψη για πτώση 2,2% στις τιμές κατοικιών.

Τίτλοι τέλους στο 10ετές «ράλι» της αμερικανικής αγοράς ακινήτων

Η δεκαετής ραγδαία άνοδος στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών φθάνει στο τέλος της, καθώς η Federal Reserve κλείνει τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης, εκτίμησε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Yale University, Robert Shiller, μιλώντας στο κανάλι CNBC.
Οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ κινούνται σταθερά ανοδικά από το 2012, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικίας «Case-Shiller».
«Ο φόβος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει επηρεάσει τη σκέψη των ανθρώπων – δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες σπιτιού, αλλά και οι νέοι αγοραστές που ήθελαν να μπουν σε σπίτι πριν τα επιτόκια αυξηθούν ακόμη περισσότερο, άρα αυτό ήταν μια θετική επιρροή στην αγορά. Αλλά φτάνει στο τέλος του», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Shiller σημείωσε ότι ο δείκτης που πήρε το όνομά του, αντανακλούσε μία «ασυνήθιστη συμπεριφορά» τους τελευταίους έξι μήνες, λέγοντας ενώ οι τιμές «φαίνονταν να είναι καλές μετά άρχισαν να αυξάνονται».
Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν ιστορικό υψηλό τον Μάιο, καταγράφοντας άνοδο 0,7% σε εθνικό επίπεδο από τον Απρίλιο με εποχικά προσαρμοσμένο ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία ενός άλλου σημείου αναφοράς, του Black Knight Home Price Index.
«Νομίζω ότι... οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν με την κατάσταση, τι πρόκειται να κάνει η Fed», είπε ο κ. Shiller.
Η Fed ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι είναι πιθανή μία περαιτέρω σύσφιξη, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
«Έχουμε δει μια δραματική αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια. Και νομίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτό είναι αρκετό», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι μια ήπια προσγείωση αποτελεί μια καλή πιθανότητα, αν και είναι απίθανο να είναι «τέλεια».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν πανικοβάλλεται», λέγοντας ότι μέρος της πρόσφατης αύξησης των τιμών κατοικιών είναι «απλώς εποχιακή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης