Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

TD Securities: Σημείο μηδέν για τις τράπεζες το 5% στην απόδοση των 2ετών αμερικανικών ομολόγων

TD Securities: Σημείο μηδέν για τις τράπεζες το 5% στην απόδοση των 2ετών αμερικανικών ομολόγων
Η τραπεζική κρίση αυτή την άνοιξη αποτέλεσε παράδειγμα κινδύνου για υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια
Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιφέρουν κέρδη για μια πληθώρα τραπεζών, ένας ανώτερος αναλυτής στρατηγικής της TD Securities προειδοποιεί ότι το ανελέητο άλμα στο κόστος δανεισμού απειλεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Η απόδοση των διετών ομολόγων που ανέβηκε στο 5% αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπεύει το «όριο για πολλές τράπεζες», δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της TD στις ΗΠΑ.
«Αν παρακολουθείτε απλώς τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες διακρατούμενες έως τη λήξη και τις διαθέσιμες προς πώληση ζημίες στις τράπεζες, η πίεση είναι έντονη», είπε, αναφερόμενος στους τίτλους που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν ως περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς τους.

Τα πρώτα σημάδια

Η τραπεζική κρίση αυτή την άνοιξη αποτέλεσε παράδειγμα κινδύνου για υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια.
Η κατάρρευση της SVB Financial Group προέκυψε σε μεγάλο βαθμό επειδή ο ισολογισμός της επιβαρύνθηκε από μακροπρόθεσμα δάνεια των οποίων η αξία έπεσε κατακόρυφα καθώς οι αποδόσεις αυξήθηκαν λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.
Ο Goldberg πρόσθεσε ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει τη δυνατότητα να θέση την οικονομία σε «μακροχρόνια και μεταβλητή» βάση.
«Σε ποιο σημείο η οικονομία ουσιαστικά σπάει κάτω από το βάρος των πραγματικών επιτοκίων;
Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμα εκεί», πρόσθεσε.
«Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι η αγορά αγνοεί πολλά από αυτά τα επιτόκια με δικό τους κίνδυνο».

Άλμα στις αποδόσεις

Στις 22 Αυγούστου 2023, η απόδοση των ομολόγων του δημοσίου διετούς διαπραγματεύθηκε πάνω από το 5,02%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου.
Αργά τη Δευτέρα (21/8), η S&P Global Ratings υποβάθμισε έναν αριθμό τραπεζών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των KeyCorp και Comerica, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση από τον Moody's νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Η S&P ανέφερε το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τη συμπίεση ρευστότητας καθώς οι καταθέτες αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις αλλού.
Την περασμένη εβδομάδα, η TD Securities έκλεισε μια θέση αγοράς σε πενταετή ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό.
Και όπως έγραψαν οι αναλυτές «θα περιμένουν να σταθεροποιηθεί η δυναμική προτού εισέλθουν ξανά σε long».
Την Τρίτη, ο Goldberg είπε ότι ο «μεγάλος φόβος» για τους επίδοξους αγοραστές των τίτλων του Δημοσίου είναι η προοπτική απώλειας ομολόγων μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, ακόμη και αν αυτοί οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης