Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης - Τι έδειξαν οι PMI

ING: Αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης - Τι έδειξαν οι PMI
Οι PMI της Ευρωζώνης παρουσιάζουν ανησυχητική εικόνα ανάπτυξης
Ένας άλλος αδύναμος PMI για την ευρωζώνη επιβεβαιώνει την υποτονική οικονομία με την ύφεση να παραμένει ο βασικός κίνδυνος για την περιοχή.
Αυτό αναφέρει η ING με αφορμή τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις για τις υπηρεσίες παραμένουν επίμονες καθώς οι πιέσεις στους μισθούς συνεχίζουν να αποτελούν ανησυχία.
Το τελευταίο ενισχύει τις προσδοκίες της ING ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Ανησυχητικά σημάδια

Υπάρχουν πολύ λίγα που να καθησυχάζουν στα τελευταία στοιχεία των PMI.
Τους τελευταίους μήνες, ο PMI έχει δείξει μια επιδεινούμενη εικόνα της δραστηριότητας της ευρωζώνης και τα στοιχεία του Αυγούστου δεν διαφέρουν.
Ο σύνθετος PMI έπεσε από το 48,6 στο 47 με τον PMI υπηρεσιών να πέφτει επίσης κάτω από το 50.
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν τελειώσει όμως.
Ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε συρρίκνωση εδώ και αρκετό καιρό, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται, όπως και οι εκκρεμείς εργασίες.
Αυτό βοηθά τις πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρήσουν γρήγορα.
Η δραστηριότητα των υπηρεσιών παρέμεινε για λίγο, αλλά τώρα παρουσιάζει επίσης συρρίκνωση, σύμφωνα με την έρευνα.
Ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών υποχωρεί λόγω του χαμηλότερου κόστους και της χαμηλής ζήτησης, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος προς το παρόν λόγω των αυξημένων πιέσεων στο κόστος των μισθών – παρά την αποδυνάμωση της ζήτησης.

Ανησυχίες

Σύμφωνα με την ING, η οικονομική εικόνα είναι αρκετά ανησυχητική.
Η ανάπτυξη στο μπλοκ ήταν αξιοπρεπής στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, αλλά η ισχυρή ανάπτυξη στην Ιρλανδία κάλυψε πολλές υποκείμενες αδυναμίες.
Ενώ αναμένει ότι ο τουρισμός θα έχει συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, οι επιχειρηματικές έρευνες όπως ο PMI του Αυγούστου δείχνουν μια εικόνα επιδείνωσης της δραστηριότητας.
Αυτό καθιστά μια ύφεση έναν ρεαλιστικό καθοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές.
Η κύρια ανησυχία που θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αυτή την ανάγνωση είναι η πληθωριστική επίδραση των μισθολογικών πιέσεων.
Η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά, αλλά τα γεράκια στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπουν στον πειρασμό να πιέσουν για μια ακόμη αύξηση καθώς οι μισθολογικές πιέσεις μεταφράζονται σε αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις για τις υπηρεσίες.
Το γεγονός ότι ο δείκτης πληθωρισμού των τιμών πώλησης από τον PMI σημείωσε άνοδο αυτόν τον μήνα αφήνει ξεκάθαρα την πόρτα ανοιχτή για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνεται

Ο γερμανικός δείκτης PMI Composite Output υποχώρησε τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με την S&P Global και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 44,7, υποχωρώντας από 48,5 τον περασμένο μήνα.
Ο Δείκτης Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, στο 47,3 και υποχωρώντας από την ένδειξη του Ιουλίου στο 52,3.
Ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, αλλά ανερχόμενος ελαφρώς υψηλότερος από τον αριθμό του προηγούμενου μήνα και έφτασε στο 39,1.
"Οποιαδήποτε ελπίδα ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα μπορούσε να σώσει τη γερμανική οικονομία έχει εξανεμιστεί.
Αντίθετα, ο τομέας των υπηρεσιών πρόκειται να ενταχθεί στην ύφεση της μεταποίησης, η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCB, Δρ. Cyrus de la Rubia.
«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι άσχημο πράγμα», πρόσθεσε.

Ο σύνθετος PMI του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε

Εκτός της Ευρωζώνης και της Γερμανίας, και η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021 τον Αύγουστο, σύμφωνα με την S&P Global και το Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS).
Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI Composite διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση κατά 2,9 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Στο 48,7 τον Αύγουστο, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών Flash UK Services PMI κατέγραψε τη χαμηλότερη μέτρησή του σε επτά μήνες.
Ο δείκτης PMI της Βιομηχανίας υποχώρησε στο 42,5, σημειώνοντας χαμηλό τριετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης