Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O «Dr. Doom» Roubini προειδοποιεί: Κίνα και ΗΠΑ να μειώσουν τις εντάσεις - Κίνδυνος για σύγκρουση, καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας

O «Dr. Doom» Roubini προειδοποιεί: Κίνα και ΗΠΑ να μειώσουν τις εντάσεις - Κίνδυνος για σύγκρουση, καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας
Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αφότου Αμερικανοί πολιτικοί εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την Ταϊβάν στα τέλη του 2022
Σχετικά Άρθρα
Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας οδηγούνται σε επικίνδυνο μονοπάτι και μια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο, Nouriel Roubini.
Ο οικονομολόγος «Dr. Doom», ο οποίος είναι διαβόητος για τις πομπώδεις προβλέψεις του στη Wall Street, προειδοποίησε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε έναν ψυχρό πόλεμο που θα μπορούσε να γίνει θερμός.
«Εάν δεν καταφέρουν να επιτύχουν μια νέα κατανόηση στα ζητήματα που οδηγούν την τρέχουσα αντιπαράθεσή τους, τελικά θα συγκρουστούν» προειδοποιεί ο Roubini σε άρθρο του στο Project Syndicate. «Αυτό θα οδηγούσε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση που θα κατέστρεφε την παγκόσμια οικονομία και η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη και σε μια μη συμβατική (πυρηνική) σύγκρουση. Το υψηλό διακύβευμα απαιτεί στρατηγική αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές».
Αυτή η ζοφερή έκβαση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι «όλο και πιο παρανοϊκές για τις προθέσεις του άλλου», δήλωσε ο Roubini, και αμφότερες επιδεινώνουν τις πολιτικές εντάσεις προσπαθώντας να ενισχύσουν την άμυνά τους.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται αφότου πολιτικοί των ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την Ταϊβάν στα τέλη του 2022. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης λάβει μέτρα για να απομακρύνουν τη δική τους οικονομία από την οικονομία της Κίνας.
Η Κίνα έχει υποδείξει ότι θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα εάν οι επιχειρήσεις της συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σκληρή μεταχείριση στις ΗΠΑ και επικαιροποίησε τους νόμους της κατά της κατασκοπείας νωρίτερα φέτος για να αυξήσει την εποπτεία επί των ξένων επιχειρήσεων.
Όμως οι φόβοι ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε επικίνδυνη παγκόσμια δύναμη είναι υπερβολικοί, δήλωσε ο Roubini, δεδομένου ότι η οικονομία της Κίνας παλεύει σήμερα με τον αποπληθωρισμό, τα υψηλά επίπεδα χρέους και τις κακές προοπτικές ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ υποτιμούν το δικό τους οικονομικό πλεονέκτημα σε αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τη ρομποτική.
Ο ίδιος πρότεινε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσέξουν να μην αποσυνδεθούν οικονομικά από την Κίνα. Και η Κίνα θα πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της γύρω από την Ταϊβάν, ενώ οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν σε βασικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία, είπε, όπως η κλιματική αλλαγή και η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Πάντως, ο Roubini έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά από «μεγα-απειλές», όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, που περιλαμβάνουν την ανισότητα, την ανεξέλεγκτη ασθένεια και την επανάσταση των ρομπότ που θέτει τους ανθρώπους εκτός εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης