Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πυροβολικό και πεζικό κρίνουν τον πόλεμο, η Ουκρανία συντρίβεται – Οι ΗΠΑ δεν παράγουν ούτε το 10% των πυρομαχικών της Ρωσίας

Πυροβολικό και πεζικό κρίνουν τον πόλεμο, η Ουκρανία συντρίβεται – Οι ΗΠΑ δεν παράγουν ούτε το 10% των πυρομαχικών της Ρωσίας
Η Δύση δεν μπόρεσε ποτέ να μεταβεί σε μία πολεμική οικονομία και αυτό στοίχισε στην Ουκρανία, εκτιμά σε ανάλυσή του το National Interest
Σχετικά Άρθρα
Οι Αμερικανοί έχουν μεγαλώσει με την ιδέα του αουτσάιντερ.
Οι τολμηροί αντάρτες που νικούν έναν πιο ισχυρό αντίπαλο μέσω αποφασιστικότητας και είναι ένα βασικό κλισέ στην αμερικανική κουλτούρα.
«Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι οι καλύτερα εξοπλισμένοι στρατοί συνήθως νικούν αυτούς που είναι λιγότερο εξοπλισμένοι ανεξάρτητα από τη δύναμη του σκοπού τους», αναφέρει σε ανάλυσή του το National Interest για τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση.
Ο στρατηγός Omar Bradley είπε κάποτε: «Οι ερασιτέχνες συζητούν για τη στρατηγική, οι επαγγελματίες μιλούν για τον εφοδιασμό».
Η τρέχουσα συζήτηση γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία επικεντρώνεται συνήθως σε επιτεύγματα ηρωισμού ή στο δίκαιο της υπόθεσης και λιγότερο στα πρακτικά ζητήματα των πυρομαχικών, των δυνατοτήτων παραγωγής και γενικά ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Το οικονομικό κόστος είναι αστρονομικό

Τα πυρομαχικά, ο οπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό είναι το νόμισμα σε αυτή τη σύγκρουση και το δυτικό μπλοκ ξεμένει και από τα τρία. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές έχουν συντρίψει τη βιομηχανική βάση της Ουκρανίας.
Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 — περισσότερο από το ήμισυ του ετήσιου ΑΕΠ της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνειδητοποιούν οδυνηρά αυτό το γεγονός κάθε μέρα, καθώς τα δυτικά οπλοστάσια εξαντλούνται ολοένα και περισσότερο και δεν υπάρχει βιομηχανική ικανότητα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, πόσο μάλλον να συνεχίσει να οπλίζει την Ουκρανία.

Η επιστροφή των βιομηχανικών πολέμων της φθοράς

«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι υπεύθυνοι χάραξης στρατιωτικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι ο υβριδικός πόλεμος έχει αντικαταστήσει τον συμβατικό μεγάλης κλίμακας», επισημαίνεται στην ανάλυσή του το National Interest.
Όπως διερευνά ο Patrick Porter στο πρόσφατο δοκίμιό του στο Journal of Global Security Studies, ο υβριδικός πόλεμος διεξάγεται μέσω αντιπροσώπων, υποκλοπών, κυβερνοεπιθέσεων και οικονομικής φθοράς.
Το 2009, ο τότε αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στρατηγός David Richards , απέρριψε την ιδέα ότι η Κίνα ή η Ρωσία θα τολμούσαν να αντιμετωπίσουν τη Δύση με συμβατικά στρατιωτικά όπλα, ισχυριζόμενος αντ' αυτού ότι «υπάρχει σοβαρή περίπτωση ενός ασύμμετρου πολέμου».
Όπως αποδεικνύει ο Porter, ακόμη και μια πρόχειρη ματιά στην πρόσφατη ιστορία αποδεικνύει ότι αυτή η θέση είναι αποδεδειγμένα ψευδής.
Ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα αυτής της νοοτροπίας που εκδηλώνεται στον πολεμικό σχεδιασμό είναι η απαίτηση να αποθηκεύουν τα μέλη του ΝΑΤΟ αρκετό υλικό για να διατηρήσουν δυνάμεις υψηλής στρατιωτικής έντασης για μόλις τριάντα ημέρες.
Αυτός ο αισιόδοξος προπολεμικός σχεδιασμός είναι χαρακτηριστικός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε καιρό ειρήνης.
Στο The Guns of August, η Barbara Tuchman σημειώνει πώς οι κυβερνήσεις πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αποθησαύρισαν αποθέματα οβίδων πυροβολικού που πίστευαν ότι θα διαρκέσουν σε έναν υποθετικό πόλεμο.
Ωστόσο, μετά τα γεγονότα του Αυγούστου 1914, τα οπλοστάσια των Συμμάχων και των Κεντρικών Δυνάμεων εξαντλήθηκαν μέσα σε μήνες και η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά.

artillery.jpeg
Πυροβολικό και πεζικό κρίνουν τον πόλεμο

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του τρέχοντος πολέμου είναι η συντριπτική εξάρτηση από τις δυνάμεις πυροβολικού και τεράστιες εφεδρείες πεζικού.
Ως εκ τούτου, η Δύση έχει πιαστεί απροετοίμαστη, διεξάγοντας έναν πόλεμο φθοράς μέσω αντιπροσώπων χωρίς βιομηχανική βάση για να το κάνει.
Από την άλλη πλευρά, η ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του John Mearsheimer, «σχεδιασμένη για να πολεμήσει στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο».

Biden: Δεν έχουμε όπλα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden παραδέχτηκε ανοιχτά ότι ο στρατός στέλνει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία επειδή δεν μπορεί να παρέχει την ποσότητα βλημάτων πυροβολικού που χρειάζεται η Ουκρανία.
Οι διαρροές πληροφοριών του Πενταγώνου από τις αρχές του έτους έδειξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν τη Νότια Κορέα να στείλει 330.000 βλήματα των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία, πιθανότατα μέσω Πολωνίας.
Υπάρχουν αναφορές ότι η Νότια Κορέα δάνεισε στις Ηνωμένες Πολιτείες μισό εκατομμύριο οβίδες των 155 χιλιοστών.
Αλλά ακόμα κι αν η Νότια Κορέα έστελνε ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία, δύσκολα θα αναπλήρωνε την τεράστια ανισορροπία του πυροβολικού.
Αυτή η έλλειψη ισορροπίας είναι μόνο ένα σύμπτωμα ενός πιο σημαντικού ζητήματος: της αδυναμίας της Δύσης να μεταβεί σε μια πολεμική οικονομία.
Μια πρόσφατη έκθεση του Royal United Services Institute (RUSI) εκτιμά ότι η Ρωσία εκτόξευσε 12 .000.000 βλήματα πυροβολικού το 2022 και θεωρεί πως ο αντίστοιχος αριθμός το 2023 θα είναι 7 .000.000.
Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι τα αποθέματα της σοβιετικής εποχής μειώνονται.

artillery_b.jpg
Οι ΗΠΑ έχουν λιγότερο από το 10% των πυρομαχικών της Ρωσίας

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι η Ρωσία παράγει 2,5 εκατομμύρια οβίδες ετησίως, επιπλέον των εισαγωγών πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Σε πλήρη αντίθεση, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) υπολόγισε τον Ιανουάριο ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να παράγουν μόνο 93.000 οβίδες των 155 χιλιοστών ετησίως, τα οποία όλα πηγαίνουν σε ασκήσεις εκπαίδευσης. Εάν ο στρατός επιτύχει ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα παραγωγής, θα παράγει 240.000 οβίδες ετησίως, λιγότερο από το 10% της τρέχουσας παραγωγής της Ρωσίας.
Το ουκρανικό πυροβολικό εκτοξεύει 8.000 βλήματα καθημερινά, καταναλώνοντας έναν ολόκληρο μήνα της τρέχουσας παραγωγής πυρομαχικών των ΗΠΑ.
Ακόμα κι αν το Πεντάγωνο επιτύχει τον δηλωμένο στόχο του να κατασκευάζει 90.000 οβίδες το μήνα έως το 2025, εξακολουθεί να είναι μόνο το ήμισυ του τρέχοντος επιπέδου παραγωγής της Ρωσίας. Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

russian_artillery_3.jpg
Σε χειρότερη θέση οι δορυφόροι των ΗΠΑ

Τον Ιούνιο, η Bundeswehr (γερμανικός στρατός) ανακάλυψε ότι μόνο 20.000 οβίδες των 155 mm είχαν απομείνει σε ολόκληρο το οπλοστάσιό της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να παράγει κάννες όπλων υψηλού διαμετρήματος για άρματα μάχης και πυροβολικό.
Τεράστιες ποσότητες του εξοπλισμού που έχει στείλει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι κακοσυντηρημένα σκουπίδια, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των οπλοστασίων που έχουν απομείνει πίσω.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον το 20% του εξοπλισμού της πρώτης γραμμής που η Δύση έστειλε για την ουκρανική αντεπίθεση καταστράφηκε μόνο την πρώτη εβδομάδα.
Αυτό δεν σημαίνει καν τα τεράστια ζητήματα που είναι εγγενή στη δημιουργία ενός στρατού από τα εφεδρικά αποθέματα του κόσμου.
Τα θωρακισμένα οχήματα που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές στο μπροστινό μέρος δεν είναι εύκολο να επισκευαστούν λόγω του φάσματος των υλικών, της συντήρησης και της εκπαίδευσης που απαιτούνται για τη συντήρηση κάθε εξαρτήματος υλικού.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί μόνο 14 διαφορετικά οβιδοβόλα των 155 mm.
Αντιμετωπίζοντας τις σκληρές πραγματικότητες του πολέμου, η δυτική κοινή γνώμη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τη φύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η ανάλυση συναισθημάτων και μικροεπιπέδου των μεμονωμένων δεσμεύσεων επισκιάζει τη συζήτηση για την ευρύτερη στρατηγική κατάσταση.
«Τίποτα δεν είναι πέρα από τις δυνατότητές μας» μπορεί να ακούγεται καλό σε ένα αυτοκόλλητο προφυλακτήρα, αλλά ως στρατηγική μάχης, δεν έχει καμία βάση.

artillery_d.jpg

Πλησιάζει το τέλος για την Ουκρανία

Η ευκαιρία για μια ευνοϊκή εξέλιξη για την Ουκρανία εξαφανίζεται λόγω της υστέρησης σε εξοπλισμό και κινητοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.

Το ζενίθ της βοήθειας στην Ουκρανία έχει περάσει και δεν θα αντιστοιχιστεί στους επόμενους μήνες και χρόνια.
Η ευκαιρία για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων ή ακόμα και κατάπαυση του πυρός με όρους ευνοϊκούς για την Ουκρανία είναι απίθανη καθώς αυξάνεται το πλεονέκτημα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.
Ενώ η στρατηγική της πίεσης στο καθεστώς του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin σε σημείο εσωτερικής κατάρρευσης μπορεί να ήταν αξιόπιστη στα πρώτα στάδια του πολέμου, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι λειτουργεί τώρα.
Η ανταρσία των Wagner, παρά τα φαινόμενα, ενίσχυσε μόνο την εξουσία του Putin στους υφισταμένους του που λαμβάνουν αποφάσεις.
Εάν τα γεγονότα συνεχίσουν ως έχουν, η θέση της Ουκρανίας πιθανότατα θα επιδεινωθεί.
Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που διαπερνούν τη σύγκρουση δεν θα βελτιωθούν με σποραδικές αποστολές όπλων και εξοπλισμού.
Εάν η Ουκρανία θέλει να αντισταθεί στη Ρωσία, ο δυτικός συνασπισμός πρέπει να εκβιομηχανίσει εκ νέου τις στρατιωτικές αλυσίδες εφοδιασμού της σε μαζική κλίμακα.
Το αν έχει την ικανότητα ή τη θέληση να το κάνει δεν είναι βέβαιο.
Ενώ οι δυτικοί αναλυτές ήλπιζαν σε μια αποφασιστική νίκη στην πρόσφατη ουκρανική αντεπίθεση, αυτή δεν ήταν η κομβική μάχη που υπέθεσαν ότι θα ήταν.
Οι μάχες στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρο τέλος. Η κυβέρνηση Putin φαίνεται επίσης να προετοιμάζεται για ένα ακόμη κύμα στρατολόγησης, το οποίο μόνο θα αυξήσει τα ρωσικά πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με μια έκθεση του Atlantic Council, «o Putin προετοιμάζεται για τον μακρύ πόλεμο».
Η υλικοτεχνική πραγματικότητα δεν αλλάζει υπέρ της Ουκρανίας και υπάρχει αμφιβολία για το αν η Δύση έχει τη βούληση να κινητοποιηθεί στον ίδιο βαθμό με τους Ρώσους.
Εξαιτίας αυτού, ο χρόνος είναι με το μέρος της Μόσχας και οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που ελπίζουν ότι η αναμονή θα φέρει μια πιο ευνοϊκή διευθέτηση βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.

Bloomberg: O Biden θα ωθήσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024

Εξάλλου νέα δεδομένα έρχεται να θέσει επί τάπητος δημοσίευμα του Bloomberg, που υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden μπορεί να προσπαθήσει να ωθήσει το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2024.
Το δημοσίευμα επικαλείται αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ένας από αυτούς τόνισε ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τους Ευρωπαίους να πείσουν την Ουάσιγκτον ότι η Ουκρανία είναι ένα αμερικανικό πρόβλημα, καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά αργή και περίπλοκη.
«Οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τους Ευρωπαίους να πείσουν τους Αμερικανούς ότι η Ουκρανία είναι ένα αμερικανικό πρόβλημα», δήλωσε η Samantha de Bendern, συνεργάτης στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων του Ηνωμένο Βασιλείου.
Το ΝΑΤΟ έχει χάσει την αισιοδοξία του για την Ουκρανία και πολλά μέλη της συμμαχίας είναι πολύ δύσπιστα σχετικά με την αποστολή όπλων στο Κίεβο, επειδή η ρωσική άμυνα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και οι ελπίδες για επιτυχία της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

time.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης