Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To σχέδιο Putin για τους BRICS: Μετά την Ουκρανία, η Δύση θα χάσει και τον οικονομικό πόλεμο – Πλανητική επανάσταση στις εμπορικές συναλλαγές

To σχέδιο Putin για τους BRICS: Μετά την Ουκρανία, η Δύση θα χάσει και τον οικονομικό πόλεμο – Πλανητική επανάσταση στις εμπορικές συναλλαγές
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ομιλία του στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στην εμπορική επανάσταση των BRICS, τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και παρουσιάζει το σχέδιο της Ρωσίας για την ομάδα των κρατών που εκπροσωπεί τον Παγκόσμιο Νότο
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία όπως διατείνεται ένας διάσημος ιστορικός έχει περιπετειώδες παρελθόν καθώς το αναδιαπραγματεύεται σε σημαντικές καμπές της πλούσιας ιστορίας της διαμορφώνοντας νέες προοπτικές για το μέλλον της…
Χαρακτηριστικό της παραπάνω πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε μια ιστορική ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής των BRICS, στην οποία περιέγραψε το εναλλακτικό σχέδιο των ιδρυτικών κρατών της ομάδας των BRICS για το μέλλον της παγκοσμιοποίησης η οποία θα αφορά έναν πολυ-πολικό κόσμο χωρίς τη δυτική ηγεμονία.
Απευθύνθηκε στους ηγέτες των άλλων τεσσάρων χωρών BRICS, Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, ττην ανώτερη πολιτική ηγεσία από την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με πάνω από 50 αρχηγούς αφρικανικών κρατών.
Στην ομιλία του διαφαίνεται αυτό που πλέον και η Δύση παραδέχεται: Η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση στην Ουκρανία αναδιαμολιτική ηγεσία από την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στην ομιλία του διαφαίνεται αυτό που πλέον και η Δύση παραδέχεται: Η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση στην Ουκρανία αναδιαμορφώνει την μορφή της παγκοσμιοποίησης – τις διεθνείς ροές αγαθών και κεφαλαίου – σε οικονομικό επίπεδο αλλά και τις γεωπολιτικές ισορροπίες ισχύος που διαμορφώθηκαν στο μετα-σοβιετικό κοσμο μετά το 1989.

Πλήρης απο-αποικιοποίηση

Ο Putin κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στη γενική αντίληψη μεταξύ των χωρών των BRICS ότι το παγκόσμιο εμπόριο και η οικονομία είναι υπερβολικά καθορισμένα από τις δυτικές δυνάμεις που τελούν υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αποκάλεσε αυτό το καθεστώς «νεοαποικιοκρατία» και υπογράμμισε ότι οι BRICS αντιτίθενται σε αυτό το τρέχον καθεστώς και θα το ανατρέψουν.
Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την επιβολή των όρων του διεθνούς δικαίου.
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όσοι από τους συναδέλφους μου έλαβαν το λόγο επαίνεσαν την ομάδα των BRICS για τις προσπάθειές της και συνολικά συμμεριζόμαστε αυτήν την αξιολόγηση της διεθνούς κατάστασης.
Αυτή η ένωση των πέντε κρατών έχει καθιερωθεί στη διεθνή σκηνή ως μια σεβαστή διεθνής οντότητα και ενισχύει σταθερά και με συνέπεια τη θέση της στις διεθνείς υποθέσεις.
Οι BRICS ακολουθούν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική πορεία που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μιας σημαντικής μερίδας της διεθνούς κοινότητας, της λεγόμενης παγκόσμιας πλειοψηφίας - την ύπαρξη της οποία αγνοούν ποι δυτικοί ηγεμόνες.
Ενεργώντας συντονισμένα και με βάση τις αρχές της ισότητας, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον ως εταίροι και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων, αντιμετωπίζουμε τα πιο επείγοντα ζητήματα της παγκόσμιας και περιφερειακής ατζέντας.
Είναι σημαντικό ότι είμαστε όλοι ενωμένοι στη δέσμευσή μας για τη διαμόρφωση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης με δικαιοσύνη, με βάση το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις βασικές αρχές που διατυπώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων  του απαραβίαστου της εθνικής κυριαρχίας και του σεβασμού του δικαιώματος κάθε κράτους να ακολουθεί δικό του μοντέλο ανάπτυξης.
Αντιτιθέμεθα στις ηγεμονίες κάθε είδους και στο καθεστώς εξαίρεσης που επιδιώκουν ορισμένες χώρες, καθώς και στη νέα πολιτική που αυτή συνεπάγεται - μια πολιτική συνεχιζόμενης νεοαποικιοκρατίας».

Για τον νικηφόρο πόλεμο στην Ουκρανία…

Ο πρόεδρος Putin αποδίδει σταθερά την ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη Δύση, εντοπίζοντας την προέλευσή της στο πραξικόπημα του Maidan του 2014, το οποίο ουσιαστικά έριξε μια εκλεγμένη, αλλά φιλορωσική κυβέρνηση υπέρ μιας κυβέρνησης που υποστηρίζει τα συμφέροντα της Δύσης και των ΗΠΑ.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε από αυτή τη στιγμή, με την Ουκρανία βασικά να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: την περιοχή του ανατολικού και του νότιου Donbass να είναι φιλορωσική και τη δυτική περιοχή φιλοευρωπαϊκή - επρόκειτο ουσιαστικά για έναν εμφύλιο πόλεμο.
Οι ένταση κορυφώθηκε στις αρχές του 2021, όταν ο ρωσικός στρατός εισήλθε στην Ουκρανία για να αποτρέψει τη εκδήλωση περαιτέρω βίας.
Η αντίδραση της Δύσης ήταν να εξοπλίσει τον στρατό που υποστηρίζεται από το Κίεβο.
Οι μάχες συνεχίζονται.
Για τις αφορμές και τα αίτια της σύγκρουσης ο Παγκόσμιος Νότος υιοθετεί τη ρωσική οπτική, ενώ η Δύση συνεχίζει να προωθεί μια έντονα επιθετική αντιρωσική ατζέντα χωρίς να προωθεί πραγματικά καμία λύση.
Όπως επισημαίνει ο Ρώσος πρόεδρος: «Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι ήταν οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους που άνοιξαν το δρόμο για τη βαθιά κρίση στην Ουκρανία.
Ξεκίνησε όταν σε αυτή τη χώρα έγινε ένα αντισυνταγματικό κυβερνητικό πραξικόπημα με τη βοήθεια των δυτικών χωρών.
Ακολούθησε η έναρξη ενός πολέμου εναντίον ανθρώπων που αρνήθηκαν να δεχτούν αυτό το πραξικόπημα. Ήταν ένας σκληρός πόλεμος, ένας πόλεμος εξόντωσης, που κράτησε οκτώ χρόνια.
Η Ρωσία αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται για τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και το μέλλον τους.
Η διακοπή του πολέμου που εξαπέλυσε η Δύση και οι δορυφόροι της στην Ουκρανία εναντίον του λαού του Donbass είναι το μόνο πράγμα που καθορίζει τις ενέργειές μας στην Ουκρανία.
Είμαστε ευγνώμονες στους συμμάχους μας στην ομάδα των BRICS που έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η κατάσταση και να επιτευχθεί μια δίκαιη διευθέτηση με ειρηνικά μέσα», επισήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής ομορσπονδίας.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι ομόφωνα υπέρ μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που είναι πραγματικά δίκαιη και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», επισημαίνει αναδεικνύοντας μια ακόμη φορά πάλι οφέλη μιας «πολυπολικής» παγκόσμιας δομής και χρησιμοποιεί το παράδειγμα BRICS ως όχημα για να τονίζει τα θετικά στοιχεία και τη δυναμική αυτής της προσέγγισης
«Από χρόνο σε χρόνο, οι χώρες BRICS αυξάνουν τις δυνατότητές τους.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, τα πέντε κράτη-εταίροι, με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια, κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ από τη λεγόμενη Ομάδα των Επτά (G7) όσον αφορά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.
Την τελευταία δεκαετία, οι χώρες BRICS έχουν διπλασιάσει τις επενδύσεις τους στην παγκόσμια οικονομία, και οι συνολικές εξαγωγές τους έχουν φτάσει το 20% του παγκόσμιου συνόλου».

Οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί

Το κείμενο της Οικονομικής Στρατηγικής BRICS για το 2025 υιοθετήθηκε το 2020 και είναι ένα πενταετές σχέδιο που καθόρισε την πορεία ομάδας η πλατφόρμας όπως αποκαλείται και σε μεγάλο βαθμό, εχουν επιτευχθεί οι στόχοι που περιγράφονταν σε αυτό.
«Οι χώρες εταίροι εφαρμόζουν με επιτυχία τη Στρατηγική τους για την Οικονομική Συνεργασία BRICS 2025.
Ειδικότερα, ενισχύουν την πενταμερή συνεργασία σε τομείς όπως η διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, η αποδολαριοποίηση και η μετάβαση σε εθνικά νομίσματα στις αμοιβαίες συναλλαγές, η ψηφιακή οικονομία, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δίκαιη μεταφορά της τεχνολογικής καινοτομίας.
Και φυσικά, οι επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις διαδικασίες.
Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο BRICS και η Επιχειρηματική Συμμαχία Γυναικών BRICS καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, όπως ανέφερε ήδη ο οικοδεσπότης της σημερινής συνάντησης, ο Πρόεδρος Ramaphosa, και οι ηγέτες αυτών των φορέων είναι παρόντες εδώ».

Οι νέοι δρόμοι του εμπορίου και η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας 

Ο Putin έκανε συγκεκριμένη αναφορά στον INSTC (τον αποκαλεί Διάδρομο Βορρά-Νότου, καθώς αυτός είναι ο κύριος διάδρομος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Ρωσία).
Ζητεί θεσμοθέτηση της διαχείρισης του INSTC με μια μόνιμη υπεύθυνη επιτροπή και τρόπους επέκτασης και ανάπτυξης αυτής.
Ο εν λόγω εμπορικός κόσμος συνδέει τη Ρωσία με την Ινδία μέσω του Ιράν (το οποίο μόλις έγινε μέλος των BRICS) και περαιτέρω στη Μέση Ανατολή (η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσκλήθηκαν επίσης να ενταχθούν στους BRICS).
Υπάρχει επίσης περίπτωση η αφρικανική ανατολική ακτή να εμπλακεί σε επέκταση της διαδρομής.
Η Αιθιοπία, επίσης νέο μέλος των BRICS, είναι ένα από τα ηγετικά έθνη στο μπλοκ ελεύθερου εμπορίου COMESA που περιλαμβάνει 21 αφρικανικά έθνη στην ανατολική πλευρά της αφρικανικής ηπείρου.
« Σημαντική προτεραιότητα της συνεργασίας BRICS είναι η δημιουργία νέων βιώσιμων και ασφαλών διαδρομών μεταφορών των αγαθών», επισήμανε.
«Μιλώντας στους συμμετέχοντες του Επιχειρηματικού Φόρουμ BRICS, ανέφερα τη σημασία της ταχείας ανάπτυξης διηπειρωτικών διαδρομών, όπως ο διάδρομος Βορρά - Νότου, που θα συνδέει ρωσικά λιμάνια στις βόρειες θάλασσες και τη Βαλτική Θάλασσα με θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς στον Περσικό Κόλπο και στον Ινδικό Ωκεανό και στο μέλλον, θα είναι σε θέση να διευκολύνει την ετήσια μεταφορά έως και 30 εκατομμυρίων τόνων φορτίου.
Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή μεταφορών BRICS, η οποία θα ασχολείται και σε ευρύτερη κλίμακα με την ανάπτυξη των logistics και των διαδρόμων μεταφορών, διαπεριφερειακών και παγκόσμιων.
Εάν οι εταίροι μας συμφωνήσουν, η ρωσική πλευρά θα μπορούσε να εργαστεί πάνω σε αυτήν την ιδέα ως μέρος της προεδρίας της BRICS το 2024».
Brics expansion: six more nations are set to join – what they're buying into
Η τεχνολογική και επενδυτική συνεργασία

«Φυσικά, χαιρετίζουμε τους στενότερους δεσμούς μεταξύ των πέντε χωρών BRICS για την προώθηση της καινοτομίας σε όλο τον κόσμο.
Αναμένουμε συνεργασία ως μέρος της πρωτοβουλίας BRICS για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου υποδομών με ειδικό ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη και την ανάπτυξή του.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία που έχει και τις βέλτιστες πρακτικές, μεταξύ άλλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Δεσμευόμαστε επίσης για ενεργό συμμετοχή στην εφαρμογή των συμφωνιών για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την πυρηνική ιατρική. και ενδιαφέρονται να βρουν πραγματικές εφαρμογές για τη Συμμαχία Συνεργασίας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (TVET) BRICS.

To νέο πολυμερές δόγμα ανάπτυξης και ασφάλειας

Ο Putin περιέγραψε τη ρωσική εστίαση για την επόμενη σύνοδο κορυφής BRICS – το 2024 – που θα διεξαχθεί στο Καζάν, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, που βρίσκεται στον ποταμό Βόλγα στη Δημοκρατία του Ταταρστάν.
«Η Ρωσία θα αναλάβει την προεδρία των BRICS το επόμενο έτος.
Το σύνθημά θα είναι η Ενίσχυση της Πολυμερούς Δικαιοσύνης στην Παγκόσμια Ανάπτυξη και Ασφάλεια.
Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε περίπου 200 εκδηλώσεις για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα σε περισσότερες από δέκα ρωσικές πόλεις.
Αναμένουμε να πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο του 2024 στο Καζάν.
Εκεί θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις της διευρυμένης ομάδας BRICS+, που έχει αποδείξει την αξία της.
Είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή. πάνω από το 50% του πληθυσμού του Ταταρστάν είναι σε μεγάλο βαθμό Τούρκοι και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Τα άλλα σχόλια του Putin δείχνουν ότι η Ρωσία παίρνει πολύ σοβαρά την ανάπτυξη των BRICS και θα κάνει ό,τι μπορεί για να το προωθήσει τον επόμενο χρόνο στις πόλεις της με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Ρωσία δεσμεύεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για να συμβάλει αποτελεσματικά στην εφαρμογή των αποφάσεων που εγκρίθηκαν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την προσθήκη νέων συμμετεχόντων σε αυτήν την ένωση.
Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα βασικά fora κυρίως τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα πραγματοποιούμε επίσης τακτικές συναντήσεις ανώτερων αξιωματούχων ασφαλείας.
Φυσικά, πρωταρχική σημασία θα δώσουμε στα επείγοντα καθήκοντα όπως π.χτην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ιδεολογιών, καθώς και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από γεκληματικές δραστηριότητες».
BRICS: Έξι νέες χώρες εντάσσονται στην ομάδα των αναδυόμενων χωρών - CNN.gr
Η επανάσταση στο εμπόριο

Όσον αφορά την εμπορική επανάσταση που διεξάγει η ομάδα των BRICS ο Putin τονίζει την ανάγκη συνεργασίας στο τραπεζικό τομέα (πιθανώς μέσω της New Development Bank ή άλλως της «τράπεζας των BRICS»), να συνεχιστεί η ήδη εδραιωμένη πολιτική της αποδολαριοποίησης και να προαχθούν οι συναλλαγές με τα τοπικά νομίσματα της ομάδας των BRICS, ενώ εξετάζει επίσης στις τελωνειακές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει συντονισμός σε αυτό το πλαίσιο.
«Θα διευκολύνουμε την περαιτέρω συνολική εφαρμογή της στρατηγικής οικονομικής εταιρικής σχέσης BRICS έως το 2025 και την ανάπτυξη νέων κατευθυντήριων γραμμών μακροπρόθεσμης συνεργασίας.
Όπως το βλέπουμε, θα πρέπει να περιλαμβάνουν προσπάθειες για την ενίσχυση του ρόλου των κρατών μας στο διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ανάπτυξη της διατραπεζικής συνεργασίας, την επέκταση της χρήσης εθνικών νομισμάτων και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ φορολογικών, τελωνειακών και αντιμονοπωλιακών υπηρεσιών».
Υπάρχει κάποια συζήτηση για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν οι BRICS δεν επίσημος διακρατικός οργανισμός (σ.σ. όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό είναι αρκετά σωστό, καθώς η δημιουργία τέτοιας μορφής θεσμών μπορεί να περιπλέξει υπερβολικά τα πράγματα.
Σημαίνει επίσης ότι καθώς δεν υπάρχει επίσημη ηγεσία των BRICS, δεν μπορεί να επιβληθεί κυρώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι στο μεταξύ, τα φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα θα αντιμετωπίζονται σε βάση διμερείς συμφωνίες και όχι συλλογικά.
Αυτό δίνει περιθώρια ελευθερίας ανάμεσα σε ένα ανόμοιο σύνολο οικονομιών, η καθεμία με τα μεμονωμένα δυνατά και αδύνατα σημεία και τα εμπορεύματά της.
Εάν τυχαίνει να συμπίπτουν σε πολυμερή βάση, τότε αυτό είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Νέο δίκτυο διεθνών σχέσεων

Ειδική αναφορά κάνει επίσης ο πρόεδρος Putin όσον αφορά την ευθυγράμμιση των BRICS με άλλες υπάρχουσες διεθνείς δομές συνεργασίας, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το νέο μέλος των BRICS το Ιράν είναι όλα πλήρη μέλη της SCO, ενώ τα νέα μέλη BRICS η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι όλοι εταίροι διαλόγου.
«Οι ρωσικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν αναμφισβήτητα την πρόθεση οικοδόμησης εταιρικής σχέσης στην επιστήμη και τις καινοτομίες, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τους ανθρωπιστικούς δεσμούς στο σύνολό τους.
Η πολιτιστική και πολιτισμική ποικιλομορφία είναι ένας από τους πυλώνες στήριξης της νέας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ελεύθερου χώρου για πολιτιστικές ανταλλαγές, τέχνες και δημιουργικότητα.
Πιστεύω ότι είναι ώριμη η ώρα για μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους μας BRICS, και, παρεμπιπτόντως, με τους εταίρους μας στο SCO, και, σημαντικό για εμάς, με τους εταίρους μας της ΚΑΚ και άλλες χώρες, σχετικά με το μέλλον του πολιτισμού στον κόσμο, όπως καθώς και για τη διατήρηση και την ενίσχυση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναφέρθηκε, επίσης, η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).
Αυτή είναι μια εμπορική ομάδα, αλλά μια ομάδα όπου όλα τα μέλη έχουν διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ τους σε αντίθεση με το να είναι ένα πλήρες πολυμερές μπλοκ ελεύθερου εμπορίου από μόνο του.
Ως εκ τούτου, είναι ο προφανής οργανωτικός προάγγελος του νέου συστήματος εμπορικών συναλλαγών των BRICS.
Μέλη της ΚΑΚ περιλαμβάνουν τη Ρωσία, εκτός από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η Δύση δεν κατανοεί τις εξελίξεις 

Ο Putin τόνισε για άλλη μια φορά ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της η Ρωσία θα συνεργαστεί με τους εταίρους της BRICS με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο για να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο και το κύρος των πέντε ιδρυτικών κρατών».
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στα σχόλια του Putin σχετικά με την απόδοση ευθύνης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αντί να παρέχουν οποιαδήποτε πραγματική ανάλυση για το πώς λαμβάνουν χώρα κοσμοϊστορικές αλλαγές και είναι αυτές
Αυτό υποδηλώνει, ελλείψει οποιαδήποτε πραγματική ανάλυσης, ότι πολλά από αυτά που λέει η Δύση είναι βασισμένα στην προπαγάνδα και κατευθύνονται για τους δικούς τους εγχώριους πελάτες ενορχηστρωμένα από την ελίτ.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία επίδραση στα πραγματικά σχέδια των BRICS.
Η ιδρυτική ιδέα των BRICS έχει κερδίσει έδαφος, τώρα περιλαμβάνει ένα νέο σημαντικό αποτύπωμα στη Μέση Ανατολή, έχει εγγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Νότια Αμερική στο νέο της μέλος Αργεντινή, (η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη) πρόσθεσε το βορειοαφρικανικό μέλος Αίγυπτο και την Αιθιοπία στην Ανατολική Αφρική.

Η αλλαγή των διεθνών ισορροπιών

Ο δημογραφικός αντίκτυπος αυτού είναι ότι με την είσοδο των νέων μελών, το συνολικό μερίδιο των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι τώρα 37% – όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Putin.
Με την ομάδα των G7 να αντιπροσωπεύει τώρα το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, φαίνεται προφανές ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια διαδικασία όπου εκ μέρους των αναδυόμενων οικονομιών διεκδικείται να υπάρχει μεγαλύτερος λόγος για αυτό που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση. .
Είναι επίσης προφανές ότι ο Παγκόσμιος Νότος και οι μεγαλύτερες και μικρότερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου τείνουν να συμπαραταχθούν με τη Ρωσία όσον αφορά την Ουκρανία και όχι τη Δύση.
Το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία μένει να φανεί (πάντως όχι θετικά για τη Δύση), ωστόσο φαίνεται συνετή απόφαση για τη Ρωσία να υποστηρίξει τους BRICS, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο επανάστασης όσον αφορά τις διεθνείς εμπορικές συνάλλεγες.
BRICS entails opportunities, risks for Indonesia - Tue, August 22 2023 -  The Jakarta Post
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης