Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανεβάζει... 10 λεπτά την τιμή στόχο του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities - Είναι στα top picks

Ανεβάζει... 10 λεπτά την τιμή στόχο του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities - Είναι στα top picks
Στα 18 ευρώ, από 17,90 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities
Το δεύτερο τρίμηνο του ΟΠΑΠ είναι πιθανό να επιβεβαιώσει ότι η δυναμική παραμένει υγιής, με τα έσοδα να αυξάνονται με διψήφιο αριθμό ετησίως (+10% στα 488 εκατ.) μέσω της ανάπτυξης στο διαδίκτυο και την επαναφορά του λιανικού εμπορίου σε πάνω από τα προ-COVID επίπεδα, εκτιμά η Eurobank Equities.
Αν και το κόστος θα πρέπει να μειώσει κάπως την ανάπτυξη της κορυφαίας γραμμής, σε συνδυασμό με χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση >30% σε ετήσια βάση στο EPS (καθαρά κέρδη 110 εκατ. σύμφωνα με την εκτίμησή της).
Δεδομένης της σημαντικής αύξησης της κερδοφορίας, η Eurobank Equities πιστεύει ότι είναι λογικό να αναμένουμε ένα ενδιάμεσο μέρισμα υψηλότερο από αυτό που καταβλήθηκε πέρυσι (0,30 ευρώ), δηλαδή κοντά στα 0,35 ευρώ (και 1,55 ευρώ συνολικά για το 2023).
Αναμένει επίσης ισχυρή παραγωγή ελέυθερων ταμειακών ροών (125 εκατ. ευρώ) που απορροφά εν μέρει τις αποδόσεις μετρητών στους μετόχους (τελικό μέρισμα του 2022 και επιστροφή κεφαλαίου) οδηγώντας έτσι σε καθαρή δανειακή θέση 109 εκατ. ευρώ (από 77 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2023).

Μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο

Ο ΟΠΑΠ λειτουργεί ένα μοντέλο που βασίζεται σε franchise, με αποτέλεσμα να είναι μια «ελαφριά» επιχείρηση με ελάχιστες ανάγκες κεφαλαίου (μετά την εξασφάλιση αδειών), περιορισμένο κίνδυνο κεφαλαίου κίνησης και σχετικά απρόσβλητο από σοβαρές πιέσεις κόστους, αναφέρει η Eurobank Equities.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλες εταιρείες λιανικής (π.χ. Tabcorp) ή με διαδικτυακές εταιρείες (π.χ. Entain) με χαμηλότερα περιθώρια EBITDA (<23%) λόγω της υψηλότερης βάσης κόστους.
Αν και ο ΟΠΑΠ έχει χαμηλότερη έκθεση στο διαδίκτυο από άλλους ξένους ομολόγους του, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι η μετατροπή του υψηλού FCF (>80% του EBITDA) υποστηρίζει ένα αυξημένο πολλαπλάσιο EV/EBITDA, σε υψηλά μονοψήφια ψηφία.

Αποτίμηση

Η νέα τιμή στόχος βασίζεται σε ένα SOTP των παραχωρήσεων του ΟΠΑΠ με 7,6% WACC.
Αύξησε ελαφρώς την τιμή στόχο στα 18,0 ευρώ, η οποία συνεπάγεται ένα EV/EBITDA 2023e c8,8x, μέτριο premium έναντι του ιστορικού μέσου όρου του ΟΠΑΠ, αλλά εξακολουθεί να έχει discount έναντι των καλύτερων στην κατηγορία ομότιμων, όπως η Flutter και η Entain.
Παρά τη συνολική απόδοση +23% σε ετήσια βάση, η Eurobank Equities εξακολουθεί να βρίσκει την επενδυτική περίπτωση του ΟΠΑΠ ικανοποιητική, υποστηρίζοντας ότι η μετοχή μοιάζει με ομόλογο υψηλής απόδοσης με θεμελιώδη στοιχεία επενδυτικής βαθμίδας που προσφέρουν απόδοση παρόμοια με τοκομερίδιο >10% συν δυναμική ανατίμησης της τιμής από την εκ νέου αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης