Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν πείθεται η Nomura: Τα μέτρα της Κίνας δεν θα στηρίξουν σημαντικά οικονομία και αγορές

Δεν πείθεται η Nomura: Τα μέτρα της Κίνας δεν θα στηρίξουν σημαντικά οικονομία και αγορές
Τί εκτιμά η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Σχετικά Άρθρα
Το πρόσφατο πακέτο μέτρων τόνωσης από την κινεζική κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της ανάκαμψης των εγχώριων μετοχών, εκτιμά σε σημείωμά της η Nomura Holdings.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι πολιτικές αποτελούν απλώς συνέχεια μιας δέσμευσης για τόνωση της κεφαλαιαγοράς που έγινε σε συνεδρίαση της κινεζικής κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου μήνα και δεν αντιπροσωπεύουν σημαντική αύξηση στη στήριξη για αναζωογόνηση της οικονομίας. ανάπτυξη.
«Ο αντίκτυπος θα είναι βραχυπρόθεσμος εάν αυτά τα μέτρα δεν ακολουθηθούν από μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
Χωρίς πρόσθετα, πιο επιθετικά κίνητρα, αυτές οι εστιασμένες στο χρηματιστήριο πολιτικές από μόνες τους θα έχουν ελάχιστο θετικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια, για να μην αναφέρουμε τυχόν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία».
Η εκτίμηση της Nomura έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνες των κινεζικών χρηματιστηριακών εταιρειών, με Guotai Junan Securities και Soochow Securities να υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα θα αυξήσουν την «όρεξη» των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου και θα τονώσουν τις τιμές των μετοχών.
Μετά τη χρεοκοπία εταιρικών κολοσσών, οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων. Ενδεικτικά, η Κεντρική Τράπεζα (PBoC) όρισε το ημερήσιο επίπεδο για το γουαν -γύρω από το οποίο το νόμισμα επιτρέπεται να διαπραγματεύεται με απόκλιση 2% προς κάθε κατεύθυνση- στα 7,2006 γουάν για το δολάριο, ενώ λίγες ημέρες μείωσε το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται από την αγορά ως κατώτερη των προσδοκιών. Το βασικό επιτόκιο των πενταετών δανείων, με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, διατηρήθηκε σταθερό στο 4,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Το ετήσιο επιτόκιο LPR μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,45% από 3,55%.
Χθες 27/8, οι αρχές προχώρησαν σε μείωση των φόρων επί των συναλλαγών σε μετοχές για πρώτη φορά από το 2008, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Κυριακή 27 Αυγούστου 2023.
Το τέλος χαρτοσήμου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα μειωθεί κατά το ήμισυ από τις 28 Αυγούστου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στα dealing rooms είχαν δημιουργηθεί έντονες προσδοκίες για μια τέτοια κίνηση, αφότου το Πεκίνο δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να «τονώσει τις κεφαλαιαγορές και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Η μείωση του φόρου μπορεί να πυροδοτήσει ένα ράλι αντίδρασης σε ένα χρηματιστήριο 9,6 τρισ. δολαρίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αλλαγές πολιτικής που επηρεάζουν τη ρευστότητα της αγοράς.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τις κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες καθώς και για τα quantitative hedge funds που χρησιμοποιούν στρατηγικές πολύ γρήγορων συναλλαγών.
Οι αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν ξανά επενδυτές οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στα κινεζικά assets, λόγω των ανησυχητικών ενδείξεων για την οικονομία, της πτώσης των ακινήτων, των χρεοκοπιών και της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Οι ξένοι επενδυτές έλαβαν θέσεις πωλητή στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας (σε καθαρή βάση) για 13 διαδοχικές συνεδριάσεις έως την Τετάρτη 23/8, στο μεγαλύτερο τέτοιο σερί που καταγράφηκε ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης