Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Δεν ξεπερνούν το 15% οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ το 2013 - Αλλά η επόμενη μέρα δεν θα είναι ρόδινη για την Αθήνα - Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν - Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης

UBS: Δεν ξεπερνούν το 15% οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ το 2013 - Αλλά η επόμενη μέρα δεν θα είναι ρόδινη για την Αθήνα - Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν - Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης
Μόλις στο 15% ανέρχονται οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κατά το επόμενο έτος, 2013, όπως υποστηρίζει στην τελευταία 46σέλιδη έκθεσή της με τίτλο  "CIO Monthly Extended" η UBS.
Στην εν λόγω έκθεση, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν πως οι πιθανότητες να συμβεί ένα μεγάλο σοκ στην Ευρωζώνη κατά το επόμενο έτος δεν ξεπερνούν το 15%.
Ποιο είναι το ακραίο σενάριο - μεγάλο σοκ που θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη;
Ο οίκος παραθέτει τα εξής:
- Αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
- Αναδιάρθρωση του πορτογαλικού χρέους, κατά τα πρότυπα του ελληνικού PSI+.
- Πλήρης απώλεια πρόσβασης στις αγορές για την Ισπανία και την Ιταλία.
Η UBS μπορεί να μην θεωρεί τόσο μεγάλη την απειλή για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ κατά τους επόμενους μήνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αναμένει μια εύκολη... επόμενη μέρα για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Αθήνα δεν θα κατορθώσει για ακόμη μια φορά το 2013 να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, γεγονός που θα αυξήσει τους κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση.
"Εάν και οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτευχθούν, η ήδη πληγωμένη κυβέρνηση της Ελλάδας κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία της, μπροστά στις νέες δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, όσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας", υποστηρίζει χαρακτηριστικά η UBS.
Eστιάζοντας ο οίκος στην ευρύτερη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, προβλέπει τα εξής:
- Η Ισπανία θα καταθέσει επίσημο αίτημα για βοήθεια προς την ΕΕ στις αρχές του 2013. Θα ακολουθήσει υποβάθμιση της ισπανικής αξιολόγησης από τουλάχιστον έναν μεγάλο οίκο.
- Θα ακολουθήσει άμεσα και η Ιταλία. Το επίσημο αίτημα από τη Ρώμη θα κατατεθεί πριν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013. Κρίσιμες θεωρούνται οι εκλογές.
- Η ανάληψη από την πλευρά της ΕΚΤ του εποπτικού ρόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν θα καταστεί λειτουργική προν το 2014.
- Η σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, προτού τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια πραγματική δημοσιονομική ένωση. Θα απαιτηθούν χρόνια προκειμένου να υλοποιηθούν οι διαδικασίες αυτές.
Σύμφωνα με τη UBS, το ενδεχόμενο τερματισμού της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους κατά το 2013 είναι εξαιρετικά απίθανο, λαμβάνοντας πιθανότητες μόλις 10%....
Κατά τον οίκο, οι βασικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία το 2013 συνοψίζονται σε τρεις:
1) Σημαντική επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους
2) Απότομος δημοσιονομικός εκτροχιασμός στις ΗΠΑ
3) Βίαιη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
"Καθένας από τους τρεις ανωτέρω παράγοντες, αν υλοποιηθεί, τότε είναι ικανός να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία", προειδοποιεί η UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης