Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο «χρησμός» της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες, η πρωτιά της Ελλάδας στο χρέος και η... αναβάθμιση

Ο «χρησμός» της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες, η πρωτιά της Ελλάδας στο χρέος και η... αναβάθμιση
Η Moody's αναμένει ότι τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών θα αυξηθούν περαιτέρω, αν και οριακά, μέσω της χρήσης των κερδών εις νέον
Η Ελλάδα έχει το μόνο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ για το οποίο έχουμε θετικές προοπτικές.
Αυτό αναφέρει η Moody's, τονίζοντας στην τελευταία ανάλυση της για τις οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου τις προοπτικές που υπάρχουν τόσο στο μέτωπο του δημοσίου χρέους, όσο και σε εκείνο της εκμετάλλευσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως καταλήγει, οι οικονομικές και τραπεζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει και συνεχίζουν να υλοποιούν οι τρεις χώρες θα φέρουν ανοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (Ba3 positive), της Κύπρου (Ba1 positive) και της Πορτογαλίας (Baa2 positive).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη αξιολόγηση της Moody's για την Ελλάδα είναι στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, όταν και αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Ba2, το οποίο όμως δεν αποτελεί επενδυτική βαθμίδα. με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr.
Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το 2024.
1_334.JPG
Η δημοσιονομική πειθαρχία θα συμβάλουν στη σταθερή μείωση του χρέους

Το δημόσιο χρέος και των τριών χωρών μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά είναι υψηλά σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και υψηλότερο από το μέσο όρο των αντίστοιχων ομολόγων, αν και η εξυπηρέτηση του χρέους - το άλλο βασικό στοιχείο της αξιολόγησης της δημοσιονομικής ισχύος - είναι ισχυρή.
Τα χρέη βρίσκονται σε τροχιά μείωσης ταχύτερα από ό,τι ανέμενε η Moody's, εξαιτίας των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και των ευνοϊκών διαφορών μεταξύ της ονομαστικής ανάπτυξης και των επιτοκίων.
Παρά τα υψηλότερα επιτόκια, οι μετρήσεις βιωσιμότητας χρέους θα εξασθενήσουν μόνο σταδιακά λόγω της σημαντικά βελτιωμένης δομής του χρέους, όπως ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος έως τη λήξη, και των τριών χωρών τα τελευταία χρόνια, και καθόλου ή πολύ χαμηλά μερίδια χρέους με κυμαινόμενα επιτόκια.

Διατήρηση των πλεονασμάτων

Η Moody's εκτιμά μέσα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα κατά την περίοδο 2023-26 περίπου 1,7% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, περίπου 2,4% για την Πορτογαλία και 2,8% για την Κύπρο, σε καθεμία πολύ ισχυρότερα από τα αντίστοιχα που διατηρούν συνήθως τα κράτη.
Οι προβλέψεις της βασίζονται στην εκτίμησή της για τα δημοσιονομικά οφέλη από την υψηλότερη ανάπτυξη και τη βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση, που υποστηρίζουν τα κρατικά έσοδα και την ελάφρυνση των δαπανών μέσω των μέτρων έκτακτης στήριξης που καταργούνται σταδιακά.
Επιπλέον, αναμένει να διατηρηθεί η δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία.
Και οι τρεις χώρες έχουν επιδείξει βελτιωμένη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία.
Και όπως τονίσε πρόσφατα, πιθανότατα θα συμμορφωθούν με τους τροποποιημένους κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν επίσης μειώσει σημαντικά τα κενά συμμόρφωσής τους στον φόρο προστιθέμενης αξίας, παρέχοντας μια διαρκή ώθηση στην απόδοση των κρατικών εσόδων.

Ταμείο ανάκαμψης

Ως μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει σε περαιτέρω βελτιώσεις στη φορολογική συμμόρφωση και αποτελεσματικότητα.
Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, άμεση σύνδεση ταμειακών μηχανών και σημείων πώλησης με τις φορολογικές αρχές, περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών εσόδων και απλοποίηση του φορολογικού κώδικα για μεγαλύτερη τήρηση.
Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών θα βελτιωθεί μέσω του προϋπολογισμού απόδοσης και των αναθεωρήσεων δαπανών.
Περαιτέρω, ένα νέο σύστημα παρακράτησης άμεσων φόρων τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2023 για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερβολικών προπληρωμών.

Μείωση χρεών

Οι λόγοι χρέους προς ΑΕΠ υποχώρησαν κάτω από τα επίπεδα του 2019 και για τις τρεις χώρες το 2022 (9 π.μ. κάτω από το επίπεδο του 2019 στην Ελλάδα, 4 π.μ. στην Κύπρο και 3 π.μ. στην Πορτογαλία).
Συγκριτικά, η συνολική επιβάρυνση χρέους για τη ζώνη του ευρώ ήταν 7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία το 2022.
Οι τρεις χώρες ανήκουν σε έναν πολύ μικρό αριθμό προηγμένων οικονομιών για τις οποίες η Moody's προβλέπει χαμηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ το 2024 σε σύγκριση με με το 2019.
Σε σύγκριση με τις ομότιμες χώρες με βαθμολογία Ba και Baa, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία θα καταγράψουν μακράν τις μεγαλύτερες σωρευτικές μειώσεις των αντίστοιχων αναλογιών χρέους προς ΑΕΠ από την κορύφωσή τους που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020 έως το 2024.
Για την Ελλάδα, η Moody's προβλέπει ότι η επιβάρυνση του χρέους θα μειωθεί κατά 52 π.μ. στο 154% του ΑΕΠ έως το 2024, από 206% το 2020.
Οι δείκτες βιωσιμότητας του χρέους, όπως ο λόγος των πληρωμών τόκων προς τα έσοδα, θα εξασθενήσουν ελαφρώς το 2023-24 μετά τα χαμηλά το 2022 για την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Στην Κύπρο, οι πληρωμές τόκων στα έσοδα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται το 2023-2024 και θα εξασθενήσουν ελαφρά τα επόμενα χρόνια.
Και για τις τρεις, οι δείκτες βιωσιμότητας χρέους θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2009-10, όταν το βάρος του χρέους ήταν σημαντικά χαμηλότερο.
Επίσης, οι προβλέψεις της Moody's για τις τροχιές βιωσιμότητας του χρέους τους τα επόμενα χρόνια συγκρίνονται ευνοϊκά με τις διάμεσες τιμές για τους ομοτίμους με βαθμολογία Ba- και Baa.

Η περίπτωση της Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα, οι μετρήσεις βιωσιμότητας του χρέους υποστηρίζονται από το σημαντικό μερίδιο της χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους μέσω των εταίρων της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχει προπληρώσει τους επίσημους πιστωτές σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός που έχει βοηθήσει στη βελτίωση του προφίλ του χρέους της και σηματοδοτεί τη δημοσιονομική ικανότητα.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα αποπλήρωσε πλήρως και νωρίς το 2022 το δάνειό της προς το ΔΝΤ, ενώ έκανε επίσης πρόωρες αποπληρωμές στους δανειστές στο πλαίσιο της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF).
Πιο πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι μια άλλη προπληρωμή GLF θα πραγματοποιηθεί το 2023, που θα καλύπτει λήξεις 2024 και 2025 περίπου 5,3 δισ. ευρώ (περίπου 1,3% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης στα τέλη Μαρτίου 2023).
Και για τα τρία κράτη, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν σταθερές, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι διαφορές τους με τα γερμανικά ομόλογα ήταν σταθερές, σηματοδοτώντας την εμπιστοσύνη της αγοράς.
Τα spreads κυμαίνονταν από 59-106 μονάδες βάσης στην Πορτογαλία, 115-218 μ.β. στην Κύπρο και 120-228 μ.β. στην Ελλάδα.
Τα spread της Πορτογαλίας έχουν πέσει κάτω από αυτά της Ισπανίας και τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος διαπραγματεύονται καλά εντός των ιταλικών.

Οικονομικές επιδόσεις

Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές υποστηρίζουν τους μειωμένους κινδύνους του τραπεζικού τομέα, ενώ με τη σειρά τους, οι ισχυρότερες τράπεζες ενθαρρύνουν την ισχυρή ανάπτυξη, αναφέρει η Moody's.
Η σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών τομέων μέσω της απομόχλευσης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν βασικό μέρος των προγραμμάτων προσαρμογής και στις τρεις χώρες.
Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός των νομικών πλαισίων, των πλαισίων αποκλεισμού και αφερεγγυότητας, καθώς και η ενισχυμένη εποπτεία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Τα υγιέστερα τραπεζικά συστήματα μειώνουν τους κινδύνους ενδεχόμενης υποχρέωσης για τα κράτη, ενώ οι τράπεζες είναι πολύ καλύτερα σε θέση να στηρίξουν την οικονομία τώρα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.
Και στις τρεις χώρες, τα τραπεζικά συστήματα έχουν συρρικνωθεί μαζικά, και αυτό είναι πιο έντονο στην Κύπρο.
Ομοίως, η ποιότητα του ενεργητικού έχει βελτιωθεί και στα τρία τραπεζικά συστήματα με τη σημαντική μείωση των NPLs, και οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται πολύ καλύτερα τώρα από ό,τι στα μέσα της δεκαετίας του 2010.
Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας ανανεωμένης τραπεζικής κρίσης, που θα μπορούσε να απαιτήσει κρατική στήριξη, έχει υποχωρήσει.

Οι τράπεζες της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει το μόνο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ για το οποίο έχουμε θετικές προοπτικές, αναφέρει η Moody's.
Αυτό προκύπτει από ισχυρές βελτιώσεις στις πιστώσεις, που υποστηρίζουν την απόδοση των τραπεζών και τις προσδοκίες της για σταθερή ποιότητα του ενεργητικού.
Η εταιρική πιστωτική ζήτηση θα στηρίξει τη βασική κερδοφορία των τραπεζών, ενώ οι προβλέψεις για ζημίες δανείων θα υποχωρήσουν και το κόστος θα συγκρατηθεί.
Η Moody's αναμένει ότι τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών θα αυξηθούν περαιτέρω, αν και οριακά, μέσω της χρήσης των κερδών εις νέον.
Καταλήγει, δε, ότι και τα τρία συστήματα είναι ευρέως ανθεκτικά σε υψηλότερα επιτόκια, δεδομένων των συνηθισμένων δομών του ισολογισμού τους, με μεγάλες και ανθεκτικές βάσεις καταθέσεων και σημαντικά ρευστά περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης