Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rosenberg (οικονομολόγος): Ύφεση στην αμερικανική οικονομία το επόμενο 6μηνο - «Φλερτάρουμε» με επανάληψη του 2008

Rosenberg (οικονομολόγος): Ύφεση στην αμερικανική οικονομία το επόμενο 6μηνο - «Φλερτάρουμε» με επανάληψη του 2008
Επιμένει στις δυσοίωνες προβλέψεις του ο βετεράνος οικονομολόγος
Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική οικονομία οδεύει ολοταχώς προς μία ύφεση το ερχόμενο εξάμηνο, προειδοποίησε εκ νέου ο κορυφαίος οικονομολόγος David Rosenberg, «δείχνοντας» ταυτόχρονα τις ομοιότητες του τωρινού συστήματος με την χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008.
Ο βετεράνος οικονομολόγος και πρόεδρος της Rosenberg Research, σε συνέντευξη με τον Jack Farley, εκτίμησε πως ο αντίκτυπος του κύκλου ταχείας αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως στην οικονομια και τις αγορές.
"Νομίζω ότι αν ξεφύγουμε από αυτή τη μικρή ύφεση, θα είναι θαύμα".
Τούτου λεχθέντος, υπενθύμισε ότι "οι περισσότερες από αυτές τις υφέσεις [από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα] δεν προκλήθηκαν από δημοσιονομικό σοκ, αλλά από κρίσεις επιτοκίων. Η οικονομία μπήκε σε ύφεση 11 από τους τελευταίους 14 [κύκλους αύξησης επιτοκίων]. Δεν ήταν τυχαίο. Στα μέσα της δεκαετίας του '60, στα μέσα της δεκαετίας του '80, στα μέσα της δεκαετίας του '90, η Fed σταμάτησε να αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω αντεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων (σσ: βραχυπρόθεσμα σε σύγκριση με μακροπρόθεσμα ομόλογα ΗΠΑ) -ο τρόπος που η αγορά ομολόγων λέει στη Fed ότι έχει βαδίσει ήδη πολύ μακριά. Αυτή τη φορά, η Fed βασικά το αγνόησε ή το αποδέχτηκε ως το κόστος της συντριβής του πληθωρισμού και της υπεράσπισης της αξιοπιστίας της", σχολίασε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: "Είχαμε ένα τεράστιο ετπιτοκιακό σοκ, δεν έχουμε δει ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο. Μέρος αυτού έχει αμβλυνθεί από δύο πράγματα, την ελάφρυνση του χρέους των φοιτητών και την τόνωση άνω των 2 τρισεκ. δολαρίων. Επίσης, έχουμε την Κίνα που φαινομενικά οδεύει σε κάποιο είδος ύφεσης. Σίγουρα έχει ήδη εισέλθει σε μια διαρθρωτική επιβράδυνση που έρχεται σε αντίθεση με μια κυκλική επιβράδυνση και εξάγει αποπληθωρισμό στον υπόλοιπο κόσμο".
Στη συνέχεια, εντόπισε ομοιότητες με το παγκόσμιο κραχ του 2008, βάζοντας αυτή τη φορά στη θέση των τοξικών παραγώγων στεγαστικών δανείων, τις πιστωτικές κάρτες: "Μόλις αντικαταστήσαμε τις πιστωτικές κάρτες με ό,τι συνέβη με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου πριν από 15 χρόνια. Έτσι ξεκινά μια ύφεση, με σημαντική μείωση της πιστωτικής ποιότητας σε μια συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, και αυτή τη στιγμή το βλέπετε στις πιστωτικές κάρτες και δεν είναι ασήμαντο, παρόλο που δεν είναι στεγαστικά δάνεια [όπως το 2008]".
Να σημειωθεί ότι, τον Ιούλιο, ο κ. Rosenberg ανέφερε πως ο ενθουσιασμός που επικρατεί γύρω από την αγορά μετοχών σήμερα προσομοιάζει με τη μανία που είχε προηγηθεί πριν από το Μεγάλο Κραχ της δεκαετία του 1930, τη φούσκα dot com και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων το 2008, υπογραμμίζοντας πως οι Αμερικανοί καταναλωτές παρουσιάζουν έλλειψη μετρητών ενώ παράλληλα δυσκολεύονται περισσότερο να δανειστούν χρήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης