Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σχόλιο βόμβα από τη Nomura: To 2024 στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα, η DBRS θα περιοριστεί στο... θετικό outlook

Σχόλιο βόμβα από τη Nomura: To 2024 στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα, η DBRS θα περιοριστεί στο... θετικό outlook
Μην περιμένετε επενδυτική βαθμίδα από DBRS στις 8/9…
Σχετικά Άρθρα
Αναβολή φαίνεται πως παίρνει ο εθνικός στόχος της Ελλάδος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύμφωνα με τη Nomura, παρά τις εκτιμήσεις ότι πλησιάζουμε.
Όπως ευρέως αναφέρεται, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 η DBRS και στις 20 Οκτωβρίου 2023 η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, και οτιδήποτε άλλο θα είναι αρνητική έκπληξη και θα σπείρει την απογοήτευση...
Ωστόσο, ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος έχει άλλη άποψη…
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό σχόλιο, «σήμερα η DBRS θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Αναμένουμε μια θετική δράση – θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να περιοριστεί σε θετική προοπτική, με σκοπό η επενδυτική βαθμίδα να δοθεί το 2024.
Ούτως ή αλλως, η ανάκτησή της θα έχει… μικρό αντίκτυπο.
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αναβάθμιση της Ελλάδας θα ήταν ιδιαίτερα θετικό γεγονός για τους τίτλους χρέους της Ελλάδας.
Πιθανή αναβάθμιση θα μείωνε τα haircuts των ελληνικών ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ κατά ~ 40% και θα εγγυόταν μελλοντική συμπερίληψη σε όλες τις πράξεις της (τα ελληνικά γίνονται δεκτά ως collateral μόνο «εφόσον συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις τους στο πλαίσιο του PEPP».)
Η απονομή της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS δεν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο συμπερίληψης των δεικτών, αλλά θα προσείλκυε την προσοχή των επενδυτών εν όψει των αξιολογήσεων από τον οίκο S&P (20 Οκτωβρίου) και τον οίκο Fitch (1η Δεκεμβρίου).

Η «απονομή» της επενδυτικής βαθμίδας είτε από τον S&P είτε από τον Fitch θα οδηγούσε σε συμπερίληψη στους δείκτες FTSE/iShares και στους δείκτες του Bloomberg: μόνο τα παθητικά κεφάλαια θα αγόραζαν ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ.
Οι καταλύτες για τυχόν αναβάθμιση είναι: «(1) η συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις […].
(2) διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, που θα διατηρήσει τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά».
Η DBRS θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα το επίπεδο συμμόρφωσης με την επιταγή για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης:
Η Ελλάδα υστερεί ελαφρώς λόγω των δύο εκλογικών γύρων στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πολύ αφοσιωμένη στο σχέδιο που υπέβαλε.
Η τρίτη δόση (2 εξάμηνο 2022) έχει ήδη ζητηθεί και θα πρέπει να εκταμιευθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.
Η τέταρτη δόση (1 εξάμηνο 2023) έχει καθυστερήσει.
Και οι δύο ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν αλλάζουν το παιχνίδι για τον ΟΔΔΗΧ.
Αν και δεν συζητείται ανοιχτά, η DBRS θα θεωρήσει θετική μια σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση διαρκείας, αφοσιωμένη στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Χρέος

Όσον αφορά την εξυγίανση του χρέους, η DBRS χρησιμοποιεί τις προβολές χρέους/ΑΕΠ του ΔΝΤ και αυτές όχι μόνο παρέμειναν σε καθοδική πορεία, αλλά αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα: κατά 380 μονάδες βάσης το 2023, 330 μονάδες βάσης το 2025, 660 μονάδες βάσης έως το 2028.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι ακόμη πιο bullish: το 2023 720 μ.β. χαμηλότερο χρέος από το βασικό σενάριο της DBRS και 1.650 μ.β. χαμηλότερο χρέος (δεν είναι τυπογραφικό λάθος) το 2025.
«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει χρέος/ΑΕΠ στο 135,2% το 2026, χαμηλότερο από αυτό που αναμένει η ιταλική κυβέρνηση για το δικό της (140,4%)» καταλήγει η Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης