Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη τον χειμώνα: Απρόβλεπτες οι αγορές φυσικού αερίου

Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη τον χειμώνα: Απρόβλεπτες οι αγορές φυσικού αερίου
Το Institute for Energy Economics and Financial Analysis υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερη αστάθεια και άνοδο των τιμών
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά φυσικού αερίου και υψηλότερες τιμές κρούουν ενεργειακές αναλυτές, τη στιγμή που η Ευρώπη τρέχει να προετοιμαστεί για τον χειμώνα.
Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου παρουσιάζουν συνεχείς διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της ακραίας ζέστης, της συντήρησης σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και, πιο πρόσφατα, της απεργίας σε μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία.
Οι εργαζόμενοι στα έργα φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron στη δυτική Αυστραλία προχώρησαν σε απεργία την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από παρατεταμένη διαμάχη για τις αμοιβές και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας. Οι στάσεις εργασίας διάρκειας έως και 11 ωρών έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν έως την Πέμπτη, οπότε κι οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις σε 24ωρη απεργία. Επί του παρόντος, δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω επαφές για την επίλυση της διαφοράς, επιτείνοντας τους φόβους ότι μια παρατεταμένη διακοπή της παραγωγής θα συμπιέσει τις παγκόσμιες προμήθειες.
Η Αυστραλία είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου - και παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της προορίζεται για την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, η διαταραχή από τις απεργίες είναι πιθανό να οδηγήσει την Ασία και την Ευρώπη να ανταγωνίζονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές.
Η τιμή του φυσικού αερίου του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο μεταφοράς τίτλων (TTF), ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τη διαπραγμάτευση φυσικού αερίου, διαπραγματευόταν 1,4% υψηλότερα το πρωί της Τρίτης στα 36,3 ευρώ (38,91 δολάρια) ανά μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο TTF αυξήθηκε στα 43 ευρώ περίπου τον περασμένο μήνα εν μέσω φόβων για απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Ο φόβος μιας ανισόρροπης κλυδωνισμένης προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου έχει κυριαρχήσει στις αγορές» ανέφερε η Ana Maria Jaller-Makarewicz, ενεργειακή αναλύτρια στο Institute for Energy Economics and Financial Analysis, ένα think tank με έδρα τις ΗΠΑ. Η ίδια δήλωσε ότι ο συνδυασμός της χαμηλότερης κατανάλωσης φυσικού αερίου και του ότι η Ευρώπη γέμισε τις αποθήκες της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα συνέβαλε στο να μην εκτοξευθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στο ακραίο επίπεδο των 340 ευρώ του περασμένου καλοκαιριού.

Αύξηση των τιμών

Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Αυστραλία, η Jaller-Makarewicz δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερη αστάθεια και αύξηση των τιμών.
«Οι αγορές φυσικού αερίου γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες - οι τιμές του φυσικού αερίου και του LNG είναι όλο και πιο ευμετάβλητες και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από παγκόσμιους παράγοντες», δήλωσε ο Jaller-Makarewicz. «Η αβεβαιότητα των μελλοντικών γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσφορά φυσικού αερίου καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα μπορούσε να εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση και κατά πόσο θα μπορούσαν να κλιμακωθούν οι τιμές. Όπως φάνηκε στα περσινά γεγονότα στην Ευρώπη, ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι χώρες εισαγωγής μπορούν να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο είναι να μειώσουν την εσωτερική τους κατανάλωση», πρόσθεσε.

Μεγάλη αστάθεια

Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 90% περίπου 2,5 μήνες πριν την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου. Αυτό αφήνει το μπλοκ σε σχετικά ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της επερχόμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε ο βιομηχανικός όμιλος Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα συνολικά επίπεδα αποθήκευσης της ΕΕ είναι -κατά μέσο όρο- σχεδόν 94% γεμάτα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ωστόσο, προειδοποίησε ότι ακόμη και οι γεμάτες αποθήκες δεν αποτελούν «εγγύηση» για τις συνθήκες της αγοράς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι ένας ψυχρός χειμώνας, μαζί με την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Οκτωβρίου 2023, θα μπορούσε εύκολα να ανανεώσει τη μεταβλητότητα των τιμών και τις εντάσεις στην αγορά», ανέφερε ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του για την αγορά φυσικού αερίου, που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουλίου.
Η προειδοποίηση του ΙΕΑ έρχεται καθώς το μπλοκ των 27 χωρών συνεχίζει τις προσπάθειες απεξάρτησης από τις ρωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Οι αναλυτές της εταιρείας πολιτικών συμβούλων Eurasia Group φοβούνται ότι είναι πιθανές «πραγματικές διαταραχές» στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών από τις χειμερινές καταιγίδες της Νορβηγίας και της περικοπής του εναπομείναντος ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Christyan Malek, παγκόσμιος επικεφαλής της ενεργειακής στρατηγικής και επικεφαλής της έρευνας μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου της EMEA στην JP Morgan, δήλωσε ότι η κατάσταση στις αγορές φυσικού αερίου είναι «πολύ ευμετάβλητη» και ως εκ τούτου δύσκολο να προβλεφθεί.
Ο Malek δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου αναμένουν αφενός ότι η Ευρώπη θα πετύχει τον στόχο για τα αποθέματα φυσικού αερίου νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, και αφετέρου τον κίνδυνο ότι ένας ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση της τιμής μέχρι το τέλος του έτους.
«Ως οίκος, είμαστε σχετικά απαισιόδοξοι για τις τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Malek μιλώντας στο CNBC. «Είμαστε στο 95% της αποθήκευσης μέχρι το τέλος του έτους, είμαστε στο 50% της αποθήκευσης μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε ένα αρκετά καλό μαξιλάρι», δήλωσε ο Malek, αναφερόμενος στην πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης. «Τώρα, αν κάνει πολύ κρύο το χειμώνα... έχουμε πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ενώ οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς είναι πιθανό να κρατήσουν τους επενδυτές σε ανησυχία, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι απεργίες στην Αυστραλία είναι το μόνο πράγμα που είναι πιθανό να κρατήσει τις τιμές σε ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες.
Ο Kaushal Ramesh, αναλυτής της Rystad Energy με έδρα το Όσλο, δήλωσε ότι η αστάθεια επέστρεψε στις αγορές φυσικού αερίου μετά την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων σε μεγάλες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αυστραλία. «Ωστόσο, ο πιθανός αντίκτυπος των απεργιών είναι πιθανότατα το μόνο ανοδικό στοιχείο στη βραχυπρόθεσμη αγορά, δεδομένου ότι έχουμε πλέον εισέλθει στην προ-χειμερινή περίοδο ώρας και άλλοι δείκτες είναι πτωτικοί τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία», δήλωσε ο Ramesh σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης