Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τέλος στην ειρηνική ραθυμία της Ευρώπης, μετατρέπεται σε Τέταρτο Ράιχ – Το δύσκολο πέρασμα προς την πολεμική οικονομία

Τέλος στην ειρηνική ραθυμία της Ευρώπης, μετατρέπεται σε Τέταρτο Ράιχ – Το δύσκολο πέρασμα προς την πολεμική οικονομία
Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε «διάταγμα» με θέμα τη συντονισμένη αύξηση του όγκου των όπλων που παράγονται στην ΕΕ
Η Ευρώπη εξοπλίζεται. Στον άλλοτε «Κήπο της Εδέμ» δρομολογούνται κατασκευές μονάδων για την παραγωγή οβίδων, χτίζονται νέα στρατιωτικά εργοστάσια.
Οι καθαρά ειρηνικές επιχειρήσεις κινούνται σε πολεμική βάση.
Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε «διάταγμα» με θέμα τη συντονισμένη αύξηση του όγκου των όπλων που παράγονται στην ΕΕ.
Μάλιστα, η διαδικασία παρακολουθείται στενά από το εξωτερικό…
Οι New York Times σημειώνουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάνει «ηράκλειες προσπάθειες» για να χρηματοδοτήσουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό τους συγκρότημα.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: φάνηκαν από το πεδίο εκπαίδευσης που ονομάζεται «Ουκρανία».
«Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με το γεγονός ότι οι οβίδες των 155 χιλιοστών από κάποιον κατασκευαστή πολλές φορές δεν ταιριάζουν με οβίδες που παράγονται από άλλο κατασκευαστή».
Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι επικρίνουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
«Τα πυρομαχικά και τα ανταλλακτικά συχνά δεν είναι εναλλάξιμα, γεγονός που οδηγεί σε βλάβες και επιπλοκές».

Ενεργοποίηση…

Το σουηδικό εργοστάσιο της Saab είναι πάντως χαρακτηριστική περίπτωση...
Αν και γνωστό για τα αυτοκίνητά της, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι για σχεδόν εκατό χρόνια η Saab ήταν ένας από τους ηγέτες του ευρωπαϊκού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Στη δεκαετία του 1930, οι Σουηδοί προστάτευσαν τους Γερμανούς κατασκευαστές αεροσκαφών: η παραγωγή αεροσκαφών στη Γερμανία απαγορεύτηκε από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
Καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι σουηδογερμανικές εταιρείες παρείχαν στο Τρίτο Ράιχ αεροσκάφη.
Το Saab-18 ήταν ένα καλό βομβαρδιστικό, το Saab-21 ένα μαχητικό.
Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία εξήγαγε με επιτυχία αεροσκάφη και όπλα.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προμηθεύει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους.
Σήμερα, με τη Σουηδία να έχει ήδη περάσει το κατώφλι του ΝΑΤΟ, είναι καιρός, πιστεύουν οι Αμερικανοί, να καταστήσουν τη χώρα έναν από τους ηγέτες στην ευρωπαϊκή κούρσα εξοπλισμών.
Το πρόβλημα είναι ότι το ευρωπαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι βαθιά ανταγωνιστικό μέσα του.
Οι κατασκευαστές παράγουν όπλα για εξαγωγή, προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των ξένων πελατών.
Αν αλλάξουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους, θα χάσουν πελάτες.
Η ομοιομορφία δεν βοηθά επίσης το γεγονός ότι οι εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ προσκολλώνται στην κυριαρχία επί των αμυντικών τους βιομηχανιών.
Αυτό είναι κερδοφόρο κομμάτι παραγωγής• προσπαθούν να μην το δώσουν σε ξένους ιδιοκτήτες.
Και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης ασυνέπεια στην γκάμα των κατασκευασμένων όπλων.
Μόνο το 18% των προϊόντων του ευρωπαϊκού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος συμμορφώνονται με τα δηλωμένα πρότυπα του ΝΑΤΟ για όπλα και πυρομαχικά.
Οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι σήμερα η Ευρώπη παράγει 27 διαφορετικούς τύπους Howitzer, 20 τύπους μαχητικών, 26 τύπους αντιτορπιλικών και φρεγατών. Αλλά αυτό είναι ντροπή!
«Η Ευρώπη πρέπει να ενοποιήσει την άμυνά της» διατάζει οι New York Times από το εξωτερικό.
Παρόμοια άποψη μοιράζονται και στο Λονδίνο.
Η ειρηνική «ραθυμία» της Ευρώπης τελείωσε, έχει μπροστά της μια δεκαετία πολέμου: «Ανεξάρτητα από το πώς τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια πληγωμένη, εκδικητική Ρωσία θα παραμείνει απειλή όσο ο Vladimir Putin παραμένει στην εξουσία».

Περιμένοντας τους βαρβάρους…

Η εφημερίδα The Guardian αναφέρει επιδοκιμαστικά τα λόγια του εξέχοντος ναζί Rudolf Hess.
«Όπλα ή βούτυρο;» — ο δημοσιογράφος Paul Taylor παραφράζει ελαφρώς την περίφημη ρήση του Γερμανού αξιωματικού και απαντά σε πλήρη συμφωνία με το πρωτότυπο: φυσικά, όπλα!
Μην παραπονιέστε, Ευρωπαίοι, επειδή δήθεν η κούρσα των εξοπλισμών θα σας αφήσει χωρίς σχολεία και νοσοκομεία• αν επιτεθούν οι κακοί του Κρεμλίνου, θα μείνετε χωρίς σχολεία και νοσοκομεία.
Αλλά από πού να βρεις τα χρήματα για όλα αυτά;
Ο μέσος ετήσιος μισθός ενός εργαζόμενου στη Saab είναι περίπου 53 χιλιάδες ευρώ.
Προσθέστε σε αυτό ένα κοινωνικό πακέτο, εκπαίδευση και ασφάλιση.
Επιπλέον, αν προηγουμένως οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έβγαζαν με επιτυχία χρήματα από τις πωλήσεις όπλων, τώρα τους ζητείται να μην τα πουλήσουν, αλλά να τα αποθηκεύσουν εν όψει μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.
«Περιμένοντας τους βαρβάρους», ας πούμε.
Λοιπόν, αν δεν έρθουν οι βάρβαροι; Τότε θα αποδειχθεί ότι η κούρσα των εξοπλισμών «τελείωσε» την ευρωπαϊκή οικονομία, ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησε από τα lockdown του κορωνοϊού και τις αντιρωσικές κυρώσεις.
Αυτό φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό προς το οποίο η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εργάζονται σε συνεννόηση.

Εξαθλιωμένοι Ευρωπαίοι

Αλλά οι εξαθλιωμένοι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν τίποτα άλλο παρά μόνο πόλεμο με τη Ρωσία.
Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον τη δεκαετία του 1930 για να επιστρατεύσουν τη Γερμανία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.
Από τη μία, ενίσχυαν το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και επένδυσαν στην τοπική αμυντική βιομηχανία.
Kαι ποιος δεν επένδυσε στον Hitler - ο Henry Ford και ο Prescot Bush (παππούς του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ), ο Morgan και ο Rockefeller...
Από την άλλη πλευρά, άφησαν τον πληθυσμό της Γερμανίας να λιμοκτονεί - μόνο στους εντελώς φτωχούς ανθρώπους θα μπορούσαν να πουληθούν ανοησίες σχετικά με την επέκταση του ζωτικού χώρου προς τα ανατολικά.
Το σημερινό αγγλοσαξονικό σχέδιο μοιάζει ακριβώς το ίδιο.
Ίσως δεν είναι σκόπιμο να εισαχθεί φόρος στις στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ, υποστηρίζει ο Paul Taylor από το Λονδίνο• είναι καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει ένα κοινό στοχευμένο δάνειο για την αμυντική βιομηχανία.
Από πού να δανειστείς; Περιττό να πούμε, από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.
Προϋπόθεση του δανείου είναι η απαίτηση κλεισίματος και ολοκληρωτικής ενοποίησης των αμυντικών συμπλεγμάτων όλων των ευρωπαϊκών χωρών - υπό την αυστηρή εποπτεία φυσικά των Αγγλοσάξωνων.
Η βασική τους ιδέα είναι να μετατρέψουν την Ευρώπη σε ένα τεράστιο αμυντικό εργοστάσιο, όπου βιδωμένοι εργάτες θα δουλεύουν και μετά τη δουλειά θα εκπαιδεύονται σε πεδία βολής μισώντας τη Ρωσία.
Ένας ενιαίος στρατός, ένα ενιαίο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, μια ενιαία ιδεολογία βασισμένη στο φόβο και το μίσος για τη χώρα μας, μεγάλης κλίμακας προετοιμασίες για μια επίθεση στα ανατολικά.
Όπως λένε, βρείτε δέκα διαφορές με το χιτλερικό καθεστώς.
Υπήρχε ένας «Κήπος της Εδέμ» - θα υπάρξει ένα Τέταρτο Ράιχ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης