Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναβάθμισε σε Ba1 και τον Δήμο Αθήνας η Moody's - Θετικό το outlook

Αναβάθμισε σε Ba1 και τον Δήμο Αθήνας η Moody's - Θετικό το outlook
Η απόφαση της Moody's να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Αθήνας σε Ba1 από Ba3 και να αναβαθμίσει το BCA σε ba1 από ba3 αντανακλά τους στενούς λειτουργικούς και οικονομικούς δεσμούς της με την κεντρική κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
Tις αξιολογήσεις του Δήμου Αθηναίων σε Ba1 από Ba3 αναβάθμισε σήμερα η Moody's, βελτιώνοντας και το outlook σε θετικό, από σταθερό προηγουμένως.
Η Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) της πόλης αναβαθμίστηκε επίσης κατά δύο βαθμίδες σε ba1 από ba3.
Αυτή η ενέργεια αξιολόγησης ακολουθεί την απόφαση της Moody's να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της κυβέρνησης της Ελλάδας σε Ba1 από Ba3 και να αλλάξει την προοπτική της σε σταθερή από θετική στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Αιτιολόγηση της αναβάθμισης

Η απόφαση της Moody's να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Αθήνας σε Ba1 από Ba3 και να αναβαθμίσει το BCA σε ba1 από ba3 αντανακλά τους στενούς λειτουργικούς και οικονομικούς δεσμούς της με την κεντρική κυβέρνηση.
Κατά την άποψη της Moody's, η Αθήνα θα επωφεληθεί από τις βελτιωμένες συνθήκες κρατικής πίστης δεδομένου του ρόλου της πρωτεύουσας ως διοικητικού, οικονομικού και χρηματοοικονομικού κόμβου της χώρας.
Οι θετικές οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα συνολικά (προβλέποντας αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2% και 2,2% για το 2023 και 2024, αντίστοιχα) θα μεταφραστούν σε σταδιακή αύξηση της είσπραξης των εσόδων της πόλης από φόρους και δασμούς, που αντιπροσωπεύουν το 40% του λειτουργικού εισοδήματος.
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην κρατική δημοσιονομική θέση, τη θεσμική ποιότητα και το επίπεδο εποπτείας των ελληνικών δήμων θα μεταφραστούν σε υψηλότερες και πιο προβλέψιμες κρατικές μεταβιβάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 26% των λειτουργικών εσόδων της πόλης.
Τα κονδύλια της ΕΕ που θα ληφθούν έως το 2026 θα στηρίξουν επίσης επενδύσεις κεφαλαίου που θα ωφελήσουν την τοπική οικονομία.
Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Αθήνας αντικατοπτρίζει επίσης τις συνεχιζόμενες ισχυρές εγγενείς δυνάμεις της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής διακυβέρνησης και των σταθερών οικονομικών επιδόσεων.
Κατά την άποψη της Moody's, η Αθήνα έχει ένα σταθερό ιδιότυπο προφίλ κινδύνου, που χαρακτηρίζεται από θετικά λειτουργικά υπόλοιπα, χαμηλό χρέος και καλή θέση ρευστότητας, παρά την πίεση κόστους που σχετίζεται με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Το 2022, το λειτουργικό ισοζύγιο της πόλης ήταν περίπου 2% των λειτουργικών εσόδων της, αντανακλώντας την ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα, λόγω κυρίως των υψηλότερων φορολογικών εσόδων καθώς η οικονομική ανάκαμψη έχει εδραιωθεί.
Η Moody's προβλέπει ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να καταγράφει θετικά λειτουργικά ισοζύγια και χρηματοοικονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2025, αντανακλώντας την αυξανόμενη συλλογή εσόδων και τη δημοσιονομική πειθαρχία της πόλης που θα συνεχίσει να προσφέρει ελεγχόμενες δαπάνες.
Ενώ η Moody's αναμένει από την Αθήνα να αυξήσει σταδιακά τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες σύμφωνα με το επενδυτικό της πρόγραμμα, το συνολικό κόστος για την πόλη θα είναι περιορισμένο δεδομένου ότι περίπου το 85% αυτών των δαπανών θα χρηματοδοτηθεί από κρατικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της ΕΕ.
Η πόλη συνεχίζει να αντιμετωπίζει ορισμένες πιέσεις που σχετίζονται με υψηλά πάγια έξοδα (κυρίως προσωπικό) και υψηλή ζήτηση για κοινωνικές υπηρεσίες.

Διαχείριση χρέους

Κατά την άποψη της Moody's, η πόλη έχει μια συντηρητική διαχείριση του χρέους, η οποία αντικατοπτρίζεται στη χαμηλή επιβάρυνση του χρέους της σε σύγκριση με τους ομοτίμους της στο 23% περίπου των λειτουργικών εσόδων της στο τέλος του 2022, από 26% το 2021.
Η Moody's προβλέπει ότι το χρέος της πόλης θα συνεχίσει να μειώνεται σε περίπου 19% των λειτουργικών εσόδων έως το 2025, λόγω των υψηλότερων λειτουργικών εσόδων και της περιορισμένης προσφυγής στο χρέος.
Το προφίλ ρευστότητας της πόλης είναι ισχυρό με άφθονα μετρητά για την κάλυψη της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους της, περιορίζοντας έτσι τους κινδύνους αναχρηματοδότησης.
Ενώ η Moody's αναγνωρίζει τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία της Αθήνας, η πόλη δεν έχει επαρκή οικονομική ευελιξία για να υποστηρίξει την αξιολόγηση πάνω από αυτή του κράτους.
Η κεντρική κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο των ελληνικών δήμων μέσω της νομοθεσίας, του επιπέδου των μεταβιβάσεων και της διαχείρισης πακέτων αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλαγή Outlook

Η σταθερή προοπτική για τις αξιολογήσεις της Αθήνας αντικατοπτρίζει τη σταθερή προοπτική της αξιολόγησης του δημοσίου, αντανακλώντας τα υψηλά επίπεδα λειτουργικών και οικονομικών δεσμών με την κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής εξάρτησης από κρατικές μεταβιβάσεις.
Αντανακλά επίσης την υγιή δημοσιονομική θέση της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με θετικά ακαθάριστα λειτουργικά υπόλοιπα και χαμηλά επίπεδα χρέους, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις κοινωνικού κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης