Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η επί δεκαετίες εξάρτηση των πετρελαϊκών αγορών από την Κίνα φτάνει στο τέλος της - Η Ινδία, ο επόμενος σταθμός

Η επί δεκαετίες εξάρτηση των πετρελαϊκών αγορών από την Κίνα φτάνει στο τέλος της - Η Ινδία, ο επόμενος σταθμός
H Facts Global Energy προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα θα κορυφωθεί - Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wood Mackenzie
Σχετικά Άρθρα
Η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο θα μπορούσε να κορυφωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι… εκκρεμεί η οικονομική ανάκαμψη, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην Κίνα.
«Εδώ και 20 χρόνια, η αγορά πετρελαίου εξαρτάται από την Κίνα, την Κίνα, την Κίνα, που στηρίζει τις αγορές. Η ιστορία φτάνει στο τέλος της», δήλωσε ο πρόεδρος της Facts Global Energy, Fereidun Fesharaki, σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα κορυφωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
«Στις διεθνείς [πετρελαϊκές] αγορές, πρέπει να εξετάσουμε χώρες όπως η Ινδία, ή άλλες αυτοκρατορίες για να δημιουργήσουμε την ανθεκτικότητα στην πλευρά της ζήτησης», πρόσθεσε ο Fesharaki.
Παρομοίως, η Wood Mackenzie αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα κορυφωθεί έως το 2027, μετά την οποία θα ακολουθήσει εκτεταμένη πτώση της ζήτησης αργού.
«Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας κορυφώνεται μέχρι το 2027 και στη συνέχεια [θα στραφεί] σε μια μακροπρόθεσμη πτώση, καθώς η χώρα επιδιώκει ενεργά την ενεργειακή μετάβαση... και καθώς η γενική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC ο Shiqing Xia από τη Wood Mackenzie.
Στον αντίποδα, η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε κατά 7,8% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο. Η χώρα αναμένεται επίσης ευρέως να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Authority - ΙΕΑ), ο άνθρακας εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του ενεργειακού μείγματος της Κίνας, 55%. Το πετρέλαιο και άλλα υγρά αντιπροσωπεύουν το 19%, ενώ τα καθαρότερα καύσιμα κατέχουν σχετικά μικρότερα μερίδια.
«Ωστόσο, το φυσικό αέριο, η πυρηνική ενέργεια και η κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκαν σταθερά το 2001», σημειώνει η ΙΕΑ στην έκθεση με ημερομηνία τέλη του 2022.

Ίσως σε μερικές δεκαετίες;

Δεν συμφωνούν όλοι ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα κορυφωθεί σύντομα. Ορισμένοι αναλυτές είναι της άποψης ότι το χρονοδιάγραμμα θα διαρκέσει περισσότερο από μερικά χρόνια - ίσως και δεκαετίες.
«Η Κίνα έχει ως στόχο καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060, μέχρι το οποίο περιμένω ότι η ζήτηση αργού θα μειωθεί καθώς οδεύει σταδιακά προς αυτή την προθεσμία», δήλωσε ο διευθυντής της LSEG Oil Research στην Ασία, Yaw Yan Chong.
Ο Yaw υπογράμμισε ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας διυλίζονται κυρίως σε ντίζελ και βενζίνη, που θα καταστούν λιγότερο απαραίτητα στην Κίνα λόγω της «αρκετά εκρηκτικής» αύξησης στη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων φέτος. Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, ο ίδιος σημείωσε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί «κυρίως άνθρακα και πολύ λίγο πετρέλαιο».
Παρομοίως, ένας άλλος αναλυτής είναι της άποψης ότι χωρίς σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες, η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας δεν θα σταματήσει για τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια.
«Αν δεν υπάρξουν σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου ή τεχνολογικές ανακαλύψεις στις ανανεώσιμες ή εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δεν αναμένουμε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα θα σταματήσει για τουλάχιστον άλλες δύο έως τρεις δεκαετίες, αν και ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης μπορεί να επιβραδυνθεί», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης