Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Deutsche Bank προειδοποιεί: Η Γερμανία θα γίνει ο «ασθενής» της Ευρώπης εάν δεν αντιμετωπίσει άμεσα τα «διαρθρωτικά ζητήματα»

H Deutsche Bank προειδοποιεί: Η Γερμανία θα γίνει ο «ασθενής» της Ευρώπης εάν δεν αντιμετωπίσει άμεσα τα «διαρθρωτικά ζητήματα»
Η Γερμανία υποχώρησε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδενική σε -0,3%.
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο η Γερμανία να γίνει ο «ασθενής» της Ευρώπης, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα «διαρθρωτικά ζητήματα».
«Δεν είμαστε ο ασθενής της Ευρώπης» δήλωσε ο Sewing στην κεντρική ομιλία του στην Handelsblatt Banken Summit 2023 την Τετάρτη, «αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες που συγκρατούν την οικονομία μας και την εμποδίζουν να αναπτύξει τις μεγάλες δυνατότητές της».
«Θα γίνουμε ο άρρωστος της Ευρώπης αν δεν αντιμετωπίσουμε τώρα αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank δήλωσε ότι το μεγαλύτερο έργο ανήκει στις τράπεζες, των οποίων ο ρόλος αλλάζει στο σημερινό μακροοικονομικό κλίμα.
«Είμαστε πιο περιζήτητοι από ποτέ ως διαχειριστές και σύμβουλοι κινδύνου. Αυτό αποτελεί μεγάλη ευθύνη, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέα εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Sewing και συνέχισε «δεν πρέπει να εξαπατούμε τους εαυτούς μας: εξακολουθούμε να υστερούμε έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας, ακόμη και αν η ειδική οικονομική κατάσταση που προκαλείται από τα επιτόκια προς το παρόν το αποσιωπά κάπως - περισσότερο για ορισμένα ιδρύματα, λιγότερο για άλλα».
Ο Sewing απαρίθμησε επίσης άλλα ζητήματα που συμβάλλουν στην εικόνα της Γερμανίας ως «ασθενούς», όπως το υψηλό και απρόβλεπτο κόστος ενέργειας, οι αργές συνδέσεις στο διαδίκτυο, τα απαρχαιωμένα σιδηροδρομικά δίκτυα, οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, η υπερβολική γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν η Γερμανία αξίζει το παρατσούκλι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 1998, καθώς αντιμετώπιζε τις δαπανηρές προκλήσεις του περιβάλλοντος μετά την επανένωση.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία έπεσε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδενική σε -0,3%. Έκτοτε, διάφοροι φορείς έχουν προβλέψει περαιτέρω συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Bundesbank και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης