Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Στο ερώτημα αν οι μετοχές καταρρεύσουν τις επόμενες ημέρες ή μήνες, η απάντηση «ναι»

Morgan Stanley: Στο ερώτημα αν οι μετοχές καταρρεύσουν τις επόμενες ημέρες ή μήνες, η απάντηση «ναι»
Παραμένει bearish η Morgan Stanley σε ό,τι αφορά το μέλλον των αγορών…
Κατάρρευση στις αγορές περιμένει το επόμενο χρονικό διάστημα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, επίμονα πιστή στο πτωτικό αφήγημά της για τις αγορές…
Και παρότι η Wall Street μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στο bearish κάλεσμά της, διαψεύδοντάς την πανηγυρικά, δεν είναι απίθανο, εντέλει, τα επιχειρήματα του επενδυτικού οίκου να πιάσουν τόπο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του επικεφαλής αναλυτή της τράπεζας Mike Wilson, το οποίο επιγράφεται «Sentiment Is Turning Very Negative On The US Consumer», η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξελίσσεται στον αδύναμο κρίκο της αμερικανικής οικονομίας.
Επισημαίνοντας την πτώση που παρατηρείται στο γενικό καταναλωτικό συναίσθημα από το β’ τρίμηνο του 2023, ήτοι την τελευταία φορά που η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια, ο Wilson παρατηρεί ότι οι μετοχές «έχουν αποκτήσει διαφορετική συμπεριφορά»:
«Αρχής γενομένης από μια αντίδραση του τύπου “πούλα στην είδηση”, η αποδυνάμωση των τιμών έχει διαπεράσει τους τομείς του πρώιμου κύκλου επηρεάζοντας ορισμένους από τους σημαντικότερους κερδισμένους φέτος».
Στη συνέχεια, ο Wilson γράφει ότι η κατανομή στο εύρος απόδοσης στο Consumer Discretionary «είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» και υποστηρίζει την άποψη των οικονομολόγων της Morgan Stanley ότι «οι καταναλωτικές δαπάνες είναι απίθανο να συνεχίσουν με τον ίδιο εκπληκτικά ισχυρό ρυθμό που είχαν τα πρώτα 3 τρίμηνα του έτους».
Ο Wilson ξεκινά επαναλαμβάνοντας ένα από τα θέματα που προτιμά: ότι τα εσωτερικά στοιχεία της αγοράς υποστήριξαν την ιδέα ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός επιβραδυνόμενου κύκλου, με υψηλότερη απόδοση των assets υψηλής ποιότητας - ενώ οι αμυντικοί τομείς έχουν επαναλάβει την υπεραπόδοσή τους, οι κυκλικοί έχουν υποαποδώσει.
«Η αξία υποβοηθήθηκε από τις ισχυρές επιδόσεις του τομέα της Ενέργειας, ενώ η Ανάπτυξη υποαπέδωσε πρόσφατα λόγω της κίνησης των επιτοκίων.
Δεδομένης της σχετικής προτίμησής μας για αμυντικά προϊόντα, παρέχουμε τη σύνοψη αποτίμησης στο Παράδειγμα 6 σε όλους τους αμυντικούς τομείς.
Με όρους PE, οι Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας διαπραγματεύονται στο φθηνό ~16x, έναντι π.χ. της εταιρείας λιανικής πώλησης Staples στο πιο πλούσιο ~19x».

Ταυτόχρονα, ο Wilson γράφει ότι «Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας φαίνονται φθηνότερες (κάτω 25% των ιστορικών επιπέδων σχετικής αποτίμησης), ενώ η σχετική αποτίμηση του κλάδου Υγείας είναι λίγο πιο αυξημένη».
Στη συνέχεια, η γνωστή υπεραρκούδα επισημαίνει ότι το εύρος κάτω από την επιφάνεια της αγοράς φαίνεται ισχυρότερο στις Βιομηχανικές και Ενεργειακές μετοχές, που είναι περιοχές του «τελευταίου κύκλου», για τις οποίες ισχυρίζεται ότι «συνεχίζουν να είναι εποικοδομητικές σε σχετική βάση».

Εύρος αγοράς

Σε ό,τι αφορά το εύρος της αγοράς, ο Wilson παρατηρεί:
«... οι επιδόσεις ίσου βάρους έναντι ανώτατου βάρους για την αγορά συνολικά και για τους περισσότερους κλάδους συνεχίζουν να φαίνονται αδύναμες και έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιπλέον, μόλις το ~30% των μετοχών έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις του S&P 500 από την αρχή του έτους έως σήμερα και μόνο περίπου οι μισές από τις μετοχές του δείκτη είναι ανοδικές.
Όπως έχουμε συζητήσει πρόσφατα, η αγορά έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο stock picking».

Στη συνέχεια αναφέρεται στις καταναλωτικές μετοχές, για τις οποίες επισημαίνει πως το τεχνικό/ breadth set-up τις κάνει να φαίνονται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες στα τρέχοντα επίπεδα... καθώς μάλιστα «Οι τιμές αυξάνονται παρέα με την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, την επανέναρξη των πληρωμών φοιτητικών δανείων, την αύξηση των καθυστερήσεων εκ μέρους των νοικοκυριών, τις υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο και την αποδυνάμωση της αγοράς στέγης…».

Στη συνέχεια, ο Wilson αναφέρεται στους οικονομολόγους της Morgan Stanley, λέγοντας ότι «απέφυγαν με σύνεση να μιλήσουν για ύφεση νωρίτερα φέτος, όταν αυτή ήταν η άποψη της αγοράς», ενώ τώρα βλέπουν «εξασθένηση του καταναλωτικού περιβάλλοντος , προβλέποντας αρνητική πραγματική ανάπτυξη των Πραγματικών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών το δ’ τρίμηνο».
Επιπλέον, ενώ τα ταξίδια και η αναψυχή ήταν ένα φωτεινό σημείο για την κατανάλωση, η δυναμική τους κοπάζει…
Σύμφωνα με τις απόψεις των οικονομολόγων της Morgan Stanley, «η υπερβολική εξοικονόμηση πόρων και η περιορισμένη ζήτηση βοήθησαν να υπάρξει έκρηξη στον κλάδο των ταξιδίων, ωστόσο και οι δύο αυτοί ούριοι άνεμοι εξασθενούν.

Ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών των ΗΠΑ έχει δαπανήσει τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους από την εποχή της Covid, ενώ τα νοικοκυριά μεσαίου και υψηλότερου εισοδήματος είναι λιγότερο πρόθυμα να ξοδέψουν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους σε κατανάλωση.
Τα συνολικά έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) για τα ξενοδοχεία των ΗΠΑ διαγράφουν χαμηλότερη τροχιά το γ’ τρίμηνου έναντι του β’ τριμήνου, ενώ η πληρότητα των ξενοδοχείων μειώνεται σε σύγκριση με το 2019 - σταθερά 3-4% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο.
Υπήρξε επίσης αδυναμία στον χώρο των περιφερειακών καζίνο τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ τα σχέδια δαπανών για διεθνή ταξίδια μειώθηκαν από 0% τον περασμένο μήνα σε -8% αυτόν τον μήνα, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές σχεδιάζουν λιγότερα ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό».

Συμπέρασμα…

Συμπερασματικά, ο Wilson παραμένει bearish όπως πάντα (με μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις που αφορούν τον κλάδο της Ενέργειας και τη Βιομηχανία), υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά ο καταναλωτής θα αποδειχθεί ο καταλύτης που τελικά θα σπάσει το ράλι της αγοράς.
Καταλήγει δε λέγοντας πως «οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν να εναλλάσσονται σε πρώιμους κύκλους από τους οποίους μέχρι τώρα αποκόμιζαν κέρδη, όπως οι καταναλωτικοί κυκλικοί κλάδοι που σχετίζονται με τη στέγαση/επιτόκια και χαρακτηρίζονται από μικρές κεφαλαιοποιήσεις.
Αντ’ αυτού, θα πρέπει να στοχεύσουν αμυντικές μετοχές Ανάπτυξης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς επίσης και κλάδους όπως η Ενέργεια και η Βιομηχανία».
Με άλλα λόγια, ναι μεν ο Wilson εξελίσσεται σε ό,τι αφορά το αφήγημα της κατάρρευσης εντάσσοντας σε αυτό ορισμένες εξαιρέσεις, αλλά στο ερώτημα αν οι μετοχές καταρρεύσουν τις επόμενες ημέρες, η απάντηση είναι ένα ηχηρό «ναι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης