Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε χαμηλό 10ετίας τα κέρδη των κινεζικών εισηγμένων εταιρειών

Fitch: Σε χαμηλό 10ετίας τα κέρδη των κινεζικών εισηγμένων εταιρειών
Σχόλιο της Fitch για τους κινεζικούς εταιρικούς κολοσσούς
Σχετικά Άρθρα
Οι κινεζικές εισηγμένες (A-share) κατέγραψαν συνολικά τα χαμηλότερα κέρδη των τελευταίων 10 ετών, το β' τρίμηνο του 2023, καθώς η οικονομία ανέκαμψε πιο αργά από ό,τι αναμενόταν στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, αναφέρει σε εκτίμησή της Fitch Ratings.
Μάλιστα, η εν λόγω τάση πιθανότατα θα παραμείνει και στο γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα οικονομικά στοιχεία έχουν επιδεινωθεί απότομα έκτοτε, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Οι εισηγμένες εταιρείες στο κινεζικό χρηματιστήριο υπέστησαν μείωση 13,1% -σε ετήσια βάση- στα συνολικά κέρδη το β' τρίμηνο του 2023, ακόμη και με αύξηση εσόδων 2%, οι χαμηλότερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί από το 2012.
Ο τομέας των υλικών είναι ο κύριος κλάδος, ο οποίος κατέγραψε πτώση 6,5% στα έσοδα και 45,1% μείωση στα κέρδη, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα αποτυγχάνουν να τονώσει τη ζήτηση και οι πωλήσεις ακινήτων παραμένουν υποτονικές. «Πιστεύουμε ότι η απότομη πτώση στις πωλήσεις κατοικιών ξεκινά από τον Ιούνιο, θα συνεχίσει να επιβαρύνει τη ζήτηση του κλάδου, εμποδίζοντας την ανάκαμψη των κερδών του. Τούτου λεχθέντος, η περαιτέρω πτώση του περιθωρίου κέρδους θα περιοριστεί, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών προσαρμόζονται επίσης στη ζήτηση και η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας».
Ο ενεργειακός τομέας είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στα αδύναμα αποτελέσματα, με τα κέρδη να μειώνονται πάνω από 30% καθώς οι παγκόσμιες τιμές καυσίμων υποχώρησαν από τα πολυετή υψηλά που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης