Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,9% το 2023 και 1,5% το 2024 - Στο 11% η ανεργία

DBRS Morningstar για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,9% το 2023 και 1,5% το 2024 - Στο 11% η ανεργία
Αναθεωρεί επί τα βελτίω την ανάπτυξη στην Ελλάδα η DBRS Morningstar
Aνάπτυξη 1,9% το 2023 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,5%) και 1,5% το 2025 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η DBRS Morningstar… σε πρόσφατη έκθεσή της που επιγράφεται «Baseline Macroeconomic Scenarios for Rated Sovereigns September 2023».
Ο καναδικός οίκος λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που επιτείνουν την αβεβαιότητα και ωθούν ανοδικά τις τιμές στην Ενέργεια αλλά και στα αγαθά γενικότερα.
Eπίσης, σύμφωνα με την DBRS, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 11% φέτος και στο 10,8% το 2023.
1_364.JPG
Σε ό,τι αφορά γενικά την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με την DBRS, «η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένες αναδυόμενες αγορές με ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη».
Επίσης, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, πρόσθετες κρίσεις στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων είναι πιθανές.
Αν και οι δυτικές προσπάθειες να μειώσουν την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Ομοίως, ενδέχεται να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα είναι επίσης στα άκρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες ή να κλονίσει την παγκόσμια ζήτηση.
Οι πτωχεύσεις τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, ιδιαίτερα σε μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντικά ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου.
Τέλος, όπως λέει η DBRS, «συνεχίζουμε να θεωρούμε αυξημένους τους κινδύνους ύφεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης