Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εάν χάσει τις 4.200 μονάδες ο S&P 500 θα έρθει βουτιά άνω του 7% - Το επίπεδο make or break

Εάν χάσει τις 4.200 μονάδες ο S&P 500 θα έρθει βουτιά άνω του 7% - Το επίπεδο make or break
Ποια είναι τα αγοραστικά σήματα που περιμένουν οι αναλυτές
Στα όρια του Make-or-Break βρίσκεται η αμερικανική αγορά, καθώς περαιτέρω πτώση θα σημάνει περισσότερο "πόνο" για τους "ταύρους".
Αυτό υποδηλώνουν οι τεχνικοί δείκτες, οι οποίοι μελετώνται από τους επενδυτές.
Ο δείκτης S&P 500 έσπασε την ανοδική ανοδική του τάση αυτή την εβδομάδα και τώρα οι παρατηρητές γραφημάτων λένε ότι πρέπει να παραμείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται γύρω στις 4.204 μονάδες.
Ο δείκτης αυτός ορίζει εάν η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική ή καθοδική.
Εάν ο S&P 500 αποτύχει να διατηρηθεί πάνω από τον 200αρη, θα είναι σημάδι ότι η αγορά είναι έτοιμη για μία ακόμη βουτιά, δήλωσε ο Andrew Thrasher, τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Financial Enhancement Group.
Ο δείκτης παρέμεινε πάνω από αυτό το επίπεδο για 137 συνεδριάσεις έως σήμερα, τη μεγαλύτερη διάρκεια από την άνοδο μετά την πανδημία τον Ιούνιο του 2020.
«Κάτω από το 4.200 δημιουργεί έναν θύλακα για τον δείκτη, επειδή δεν απομένουν πολλά επίπεδα στήριξης.
Το επόμενο επίπεδο θα είναι περίπου στις 3.900 μονάδες όπου είναι τα χαμηλά του Μαρτίου», είπε ο Thrasher.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ταύροι θα έχουν το πάνω χέρι για άλλη μια φορά εάν ο S&P 500 ξεπεράσει το χαμηλό του Ιουνίου, γύρω στις 4.350.

Απολογισμός όγκου

Οι παρατηρητές γραφημάτων θέλουν να δουν κινήσεις που υποστηρίζονται από μεγάλο όγκο και όχι απλώς μια χούφτα εταιρειών που ωθούν τους σημαντικούς δείκτες υψηλότερα.
Ο Arms Index, που ονομάζεται επίσης Βραχυπρόθεσμος Δείκτης Συναλλαγών, ή TRIN, συγκρίνει τον αριθμό των μετοχών που ενισχύονται και υποχωρούν με τον προοδευόμενο και μειούμενο όγκο.
Οι ενδείξεις πάνω από το 2,0 στον δείκτη είναι σημάδι ότι οι επενδυτές κάνουν ντάμπινγκ σε μετοχές, ενώ αυτές κάτω από 0,5 υποδηλώνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για μετοχές, σύμφωνα με τον Mark Newton, επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της Fundstrat Global Advisors.
Μετά το selloff της Τρίτης, διαμορφώθηκε στο 0,7, που σημαίνει ότι μπορεί να πλησιάσει άλλη μια περίοδος πώλησης πριν η αγορά βρει πάτο.
Παρακολουθεί αν ο S&P 500 παραμένει πάνω από τις 4.165 μονάδες, με βάση μια σειρά από διαφορετικές τεχνικές μετρήσεις για να παρέχει σταθερότητα.

Υπερμεγέθης επιρροή των τεχνολογικών μετοχών

Παρόλο που ο S&P 500 εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο περισσότερο από 10% από τις αρχές Ιανουαρίου, το 54% των μετοχών του είναι πτωτικές για το έτος, καθώς η μεγάλη επιρροή των τεχνολογικών κολοσσών κρύβει την αδυναμία στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις μετοχές τηλεπικοινωνιών.
Ο σταθμισμένος S&P 500 έχει ξεπεράσει τον ισοσταθμισμένο ομότιμο του, γεγονός που κάνει ελάχιστη διάκριση μεταξύ εταιρειών όπως η Amazon.com Inc. και η Assurant, κατά σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2023.
Εάν το έτος τελείωνε τώρα, θα ήταν το ευρύτερο κενό από την άνοδο του dot-com το 1998.

Σήματα ορμής

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών του S&P 500 υποχώρησε κάτω από το βασικό επίπεδο του 30 για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μόλις το 8% των μετοχών του δείκτη είναι πάνω από τον 50αρη, ένα άλλο σημάδι ότι οι επενδυτές μπορεί να έχουν προχωρήσει σε υπερβολικές πωλήσεις.
Οι παρατηρητές γραφημάτων θεωρούν τις μετοχές υπερπουλημένες όταν οι τιμές πέφτουν τόσο γρήγορα, που υπάρχει ελάχιστος χώρος για να κινηθούν ακόμη χαμηλότερα.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη βελτίωση σε τεχνικά σήματα όπως το εύρος και η ένταση για να επιβεβαιωθεί ότι η τελευταία περίοδος του πόνου της αγοράς έχει περάσει.
Περίπου το 35% των μετοχών του S&P 500 διαπραγματεύονταν πάνω από τον 200αρη.
Συνήθως, αυτό το ποσοστό θα πρέπει να πέσει κάτω από το 20% για να πιστέψουν οι traders ότι οι μετοχές έχουν βρει πάτι, σύμφωνα με τον Ari Wald, ανώτερο αναλυτή της Oppenheimer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης