Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ζοφερές προβλέψεις από ING: Γιατί επικρατεί πανικός στις κεντρικές τράπεζες - Τι εκτιμάται για την ελληνική οικονομία

Ζοφερές προβλέψεις από ING: Γιατί επικρατεί πανικός στις κεντρικές τράπεζες - Τι εκτιμάται για την ελληνική οικονομία
«Οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να πανικοβάλλονται»
Σχετικά Άρθρα
Πανικό στους κόλπους των κεντρικών τραπεζών και αναταράξεις στις αγορές βλέπει με πρόσφατη ανάλυσή της η ING...
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ολλλανδικός οίκος, η πρόσφατη άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Eυρωζώνη αποκαλύπτει μια άβολη αλήθεια για τους κεντρικούς τραπεζίτες:
Όταν έγινε πιστευτό πως οι κεντρικές τράπεζες δεν πρόκειται να μειώσουν τα επιτόκια –τουλάχιστον στον άμεσο χρονικό ορίζοντα–, οι αγορές τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων άρχισαν να κινούνται με πολύ δυσάρεστο τρόπο.
Χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι τα υψηλότερα επιτόκια πολιτικής να βρουν τον δρόμο τους στην πραγματική οικονομία.
Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες συζητούν ανοιχτά ότι αυτή τη φορά η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι ταχύτερη και ισχυρότερη από ό,τι στο παρελθόν.
Αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει το γεγονός ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν ακόμη ισχυρότερο αντίκτυπο στην οικονομία από τα επιτόκια πολιτικής. Σύμφωνα με καθιερωμένα μοντέλα, λέει η ING, τουλάχιστον στην ευρωζώνη, η αύξηση των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων έχει τέσσερις φορές ισχυρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη από ό,τι μια ανάλογου μεγέθους αύξηση των επιτοκίων.
Επομένως, η εξέταση των κινήσεων των επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη εξηγεί γιατί ο αρνητικός αντίκτυπος των ενεργειών των κεντρικών τραπεζών ήταν μέχρι τώρα περιορισμένος.
Στην Ευρωζώνη, οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 450 μ.β. ώθησαν μόνο τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κατά 150 μ.β., τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου.
Στις ΗΠΑ, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 525 μ.β., ωθώντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ κατά 250 μ.β., και πάλι μέχρι τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Αντίκτυπος στην οικονομία…

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 50 μ.β.
Εάν τα τυπικά οικονομετρικά μοντέλα εξακολουθήσουν να είναι καθοδηγητικά, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων από μόνη της θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα με τις μισές από τις μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την τελευταία αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.
«Απλά σκεφτείτε την πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και την έντονη ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν.
Σκεφτείτε επίσης τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη.
Τέλος, ρόλο έπαιξαν οι τεράστιες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να μεταδώσουν το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα» προσθέτει ο ολλανδικός οίκος.
Με την πρώτη ματιά, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να είναι χαρούμενοι κοιτάζοντας τις οθόνες τους όσον αφορά τα επιτόκια της αγοράς.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ξυπνούν επιτέλους με το σενάριο του «υψηλότερου για περισσότερο».
«Στο βασικό μας σενάριο», λέει η ING, «εξακολουθεί να είναι “υψηλό” και όχι “υψηλότερο” για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς εκτιμάμε ότι έχουμε δει ήδη το μέγιστο επιτόκιο τόσο από τη Fed όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»
Ωστόσο, κρίνοντας από τα επίσημα σχόλια, ο κίνδυνος περαιτέρω πρόσθετων αυξήσεων επιτοκίων παραμένει υψηλός.
Ομολογουμένως, αυτός δεν είναι ο μακροπρόθεσμος τύπος κεντρικής τραπεζικής που διδάσκονται οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο.
Κοιτάζοντας δε πιο προσεκτικά, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για το ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξοικειώνονται, επιτέλους, με το σενάριο «υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Η αύξηση των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων μπορεί να ωθήσει τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης όχι μόνο σε ύφεση, αλλά και σε… βαθιά κρίση.
Τραγική ειρωνεία; Όσο περισσότερο πιστεύουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στο «υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν πραγματικά τα επιτόκια.
Αυτή είναι μια πολύ άβολη αλήθεια για τους κεντρικούς τραπεζίτες… υποστηρίζει η ING.

O πήχυς για την Ελλάδα…

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μάς, η ING βλέπει ανάπτυξη…
Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ανάπτυξη 1,1% και 3% στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο φέτος και 0,6% και 1,5% τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024.
Εν συνόλω, για το 2023 εκτιμά ανάπτυξη σε 1,7%, για το 2024 1,5% και 1,7% πάλι το 2025.
1_371.JPG
Οι εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό είναι 3,8% για το τρίτο τρίμηνο φέτος και 3,1% στο τέταρτο τρίμηνο.
Για το πρώτο τρίμηνο και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι εκτιμήσεις διαμορφώνονται σε 3,1% και 3,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από την ευρωζώνη.
Για το 2023, ο πληθωρισμός θα ισορροπήσει στο 4,1% και θα μειωθεί δραστικά στο 2,3% το 2024 και στο 2% το 2025.
8_43.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης