Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Φύγετε άμεσα από το χρηματιστήριο της Ιταλίας, έρχονται δύσκολες μέρες

Goldman Sachs: Φύγετε άμεσα από το χρηματιστήριο της Ιταλίας, έρχονται δύσκολες μέρες
Για κάθε άνοδο 10 μονάδων βάσης του spread, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πτώση 2% στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών
Εκτεθειμένους στους δημοσιονομικούς κινδύνους βλέπει τους επενδυτές στο ιταλικό χρηματιστήριο η Goldman Sachs, παρά την άνοδο κατά 19% φέτος των ιταλικών μετοχών.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το spread μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών 10ετών ομολόγων και των αποδόσεων του γερμανικού χρέους αναφοράς θα διευρυνθεί περαιτέρω - αν και πιο σταδιακά από τις τελευταίες εβδομάδες - καθώς η αγορά επανεκτιμά τους δημοσιονομικούς κινδύνους.
Για κάθε άνοδο 10 μονάδων βάσης του spread, οι αναλυτές εκτιμούν πτώση 2% στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, 1,5% στον δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου και 80 μονάδες βάσης στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Οι ιταλικές μετοχές ξεπέρασαν κατά πολύ τις περιφερειακές μετοχές το 2023, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων βελτίωσε τις προοπτικές για τον δείκτη αναφοράς.
Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων αύξησε επίσης το κόστος του δημόσιου χρέους και οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδος κινδυνεύει να προσθέσει πίεση στην οικονομία καθώς περίπου το 30% του ιταλικού χρέους διατηρείται στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκτίμησε η Goldman Sachs.
940937ace1429b67bd586ae027bf5010.jpg
Καμπανάκι για το χρέος

«Μετά από μια ισχυρή υπεραπόδοση, θα αποφεύγαμε τον FTSE MIB» καθώς είναι «ευάλωτος σε υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερα spread και οποιαδήποτε επιδείνωση των αποτελεσμάτων ανάπτυξης», είπε η Goldman Sachs.
Με το δημόσιο χρέος της να ξεπερνά το 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κρατικός εκδότης μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Moody's αξιολογεί επί του παρόντος την Ιταλία στο Baa3, μόλις μια βαθμίδα πάνω από τα junk, με αρνητική προοπτική.
Η Goldman Sachs είπε ότι προτιμά τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, καθώς έχει παρόμοια απόδοση μερίσματος και ελεύθερων ταμειακών ροών με τις ιταλικές μετοχές, αλλά με μικρότερο δημόσιο κίνδυνο.
Είπε ότι η ομάδα κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Goldman προτείνει την προσθήκη put options στο FTSE MIB ως τρόπο αντιστάθμισης του κινδύνου του δημόσιου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης