Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Προς νέα νομισματική τάξη με colpo grossο από τους BRICS - «Χρυσός» πυρετός στις κεντρικές τράπεζες

GoldSwitzerland: Προς νέα νομισματική τάξη με colpo grossο από τους BRICS - «Χρυσός» πυρετός στις κεντρικές τράπεζες
Σε πλήρη εξέλιξη τελεί η αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας…
Σχετικά Άρθρα
Σε πλήρη εξέλιξη τελεί η αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας και τάξης, υποστηρίζει η Gold Switzerland, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία, η έκβαση της οποίας είναι εκ των προτέρων αβέβαιη και συνδέεται με πολλούς ακατανόητους παράγοντες.
Από την άλλη, συντρέχουν ισχυροί παράγοντες, όπως η αλλαγή της οικονομικής, δημογραφικής και στρατιωτικής στάθμης, που οδηγούν σε αναπροσαρμογή τη (γεω)πολιτική κονίστρα.
Και αυτή η αναπροσαρμογή αντικατοπτρίζεται επίσης στην αλλαγή στις ροές χρυσού, που μετατοπίζονται ολοένα και περισσότερο από τη Δύση στην Ανατολή, αφού «ο χρυσός πηγαίνει εκεί που είναι τα χρήματα», όπως το έθεσε εύστοχα ο James Steel.

Πράγματι, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ανατολής είναι από τους ισχυρότερους αγοραστές χρυσού – επίσης εντός της Δύσης.
Το 2022 σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες από τότε που ξεκίνησε η καταχώρισή τους, πριν από περισσότερα από 70 χρόνια, στους 1.136 τόνους.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαμε συνέχιση αυτής της τάσης.
Παρά το ασθενέστερο β’ τρίμηνο, οι αγορές κεντρικών τραπεζών το α’ εξάμηνο του έτους σημείωσαν νέο ρεκόρ εξαμήνου.
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 378 τόνους.
Ως εκ τούτου, το προηγούμενο ρεκόρ εξαμήνου (από το 2019) ξεπεράστηκε ελαφρά.
Η Κίνα πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες αγορές, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη, την Πολωνία, την Ινδία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Έτσι, ακόμη και στη Δύση, οι χώρες της Ανατολής ήταν που έκαναν πρόσθετες αγορές.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τον βαθμό στον οποίο η θεσμική ζήτηση για χρυσό έχει μετατοπιστεί προς την Ανατολή.
Συγκρίνει τις σωρευτικές πωλήσεις χρυσού των δυτικών κεντρικών τραπεζών με τις σωρευτικές αγορές χρυσού του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO ή SOC) από το 2001.

Εξετάζοντας τα BRICS, βλέπουμε επίσης μια εντυπωσιακή κάλυψη, με τις κεντρικές τράπεζες από τέσσερις από τις πέντε χώρες BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα – να αγοράζουν σωρευτικά 2.932 τόνους χρυσού την περίοδο 2010–2022.

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ υποχωρούν

Με τη σειρά τους, οι χώρες μέλη των BRICS συνεχίζουν να μειώνουν τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια, ο χρυσός γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρων ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, επειδή τα αμερικανικά ομόλογα γίνονται όλο και λιγότερο ενδιαφέροντα.
Η στρατιωτικοποίηση του χρήματος με το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 έδωσε έμφαση σε αυτή τη διαδικασία.
Οι BRICS κατέχουν τώρα μόνο το 4,1% του συνολικού κρατικού χρέους των ΗΠΑ, σε σύγκριση με 10,4% τον Ιανουάριο του 2012 – ήτοι μείωση -60%
Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μειώσει πολύ λιγότερο την έκθεσή του στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.
Τον Ιανουάριο του 2012, ο υπόλοιπος κόσμος κατείχε στο χαρτοφυλάκιό του το 22% του συνόλου του κρατικού χρέους των ΗΠΑ. επί του παρόντος, κατέχουν το 19,3%.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση άνω του 12%.
Ωστόσο, η Ανατολή δεν προμηθεύεται μόνο χρυσό, αλλά εξορύσσει και χρυσό, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα.
Η Κίνα και η Ρωσία κατατάσσονται μεταξύ των 3 κορυφαίων χωρών παραγωγής χρυσού εδώ και χρόνια.
Χώρες όπως η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και η Ρωσία επεκτείνουν τις υποδομές εμπορίας χρυσού τους.
Αυτό θα δημιουργήσει μια μόνιμη υποδομή για την παράκαμψη της εμπορίας χρυσού από κέντρα εμπορίας χρυσού στη Δύση όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Ζυρίχη.
Αυτό μαρτυρεί τη μεταβαλλόμενη κατανόηση των ρόλων: Η Ανατολή όλο και περισσότερο δεν βλέπει πλέον τον εαυτό της ως πελάτη των δυτικών υποδομών, αλλά προσφέρει την ίδια την υποδομή.

Στις βασικές εξελίξεις περιλαμβάνονται

SGE & SFO NRA: Συνεργασία μεταξύ της κινεζικής και της ρωσικής αγοράς χρυσού.
Εδώ και αρκετό καιρό, η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται σκληρά για να συνδέσουν τις αγορές χρυσού τους μέσω της συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστήριου Χρυσού της Σαγκάης (SGE) και της ρωσικής οικονομικής αρχής, της Εθνικής Χρηματοοικονομικής Ένωσης (NFA).
Η NFA είναι μια ρωσική επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί ολόκληρο τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής αγοράς πολύτιμων μετάλλων.
Λόγω των δυτικών κυρώσεων, οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού στην Κίνα έχουν ήδη αυξηθεί από τα μέσα του 2022.
Καθώς τρεις ρωσικές τράπεζες – VTB, Sberbank και Otkritie – είναι ήδη μέλη του SGE International Board της SGE, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, αυτή η συνεργασία μεταξύ των αγορών χρυσού της Ρωσίας και της Κίνας είναι πιθανό να λάβει εμβάθυνση στο μέλλον.

Συμμετοχές σε ιδρύματα που σχετίζονται με τον χρυσό: Καθώς ο χρυσός ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η σημασία των ανατολικών αγορών αυξάνεται, αυτές οι αγορές θα τυγχάνουν μεγαλύτερης εκπροσώπησης και επιρροής στους παγκόσμιους θεσμούς που εκπροσωπούν την αγορά χρυσού, όπως το LBMA και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).
Το 2009, μόνο έξι κινεζικά διυλιστήρια ήταν στη λίστα καλής παράδοσης της LBMA, αλλά τώρα υπάρχουν δεκατρία.
Επίσης, ενώ μόλις πριν από 15 χρόνια υπήρχε μόνο ένα τακτικό (πλήρες) μέλος της LBMA από την Κίνα, η Τράπεζα της Κίνας, τώρα υπάρχουν επτά.
Η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας αντικατοπτρίζεται επίσης στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Τον Φεβρουάριο του 2009, μόνο ένας Κινέζος παραγωγός χρυσού ήταν μέλος του WGC, τώρα είναι τέσσερις.

Διεθνές χρηματιστήριο χρυσού (IIBX) στην Ινδία: Εκτός από την εξελιγμένη εξωχρηματιστηριακή αγορά διαπραγμάτευσης χρυσού, η Ινδία έχει επίσης δημιουργήσει μια υποδομή συναλλαγών για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στο Multi Commodity Exchange of India Limited (MCX).
Τον Ιούλιο του 2022, το India International Bullion Exchange (IIBX), που υποστηρίζεται από την ινδική κυβέρνηση, άνοιξε επίσημα για συμβόλαια χρυσού spot διαπραγμάτευσης που υποστηρίζονται από φυσικό μέταλλο.
Το IIBX βρίσκεται σε μια ειδική οικονομική ζώνη στο GIFT City, στην ινδική πολιτεία Γκουτζαράτ, και ο χρυσός που βασίζεται στα συμβόλαια αποθηκεύεται εκεί.
Στόχος του IIBX είναι να επιτρέψει σε εξειδικευμένους αγοραστές να εισάγουν χρυσό απευθείας στην Ινδία χωρίς να χρειάζονται τράπεζες ή εξουσιοδοτημένα πρακτορεία.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι όγκοι συναλλαγών είναι ελάχιστοι.

Καθιέρωση Παγκόσμιου Προτύπου Μόσχας: Στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν επιβλήθηκαν από τη Δύση κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η London Bullion Market Association (LBMA) απέκλεισε τρεις ρωσικές τράπεζες, τις VTB, Sovkombank και Otkritie.
Λίγες ημέρες αργότερα, η LBMA αφαίρεσε και τα έξι ρωσικά διυλιστήρια πολύτιμων μετάλλων από τη λίστα LBMA Good Delivery List, και ο Όμιλος CME ακολούθησε το παράδειγμά του, αφαιρώντας τα ίδια διυλιστήρια από τη λίστα των εγκεκριμένων διυλιστηρίων του COMEX.
Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 ότι θα δημιουργηθεί μια νέα υποδομή για την εμπορία πολύτιμων μετάλλων, ανεξάρτητα από την LBMA και το COMEX.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, αυτό έχει σκοπό να «σπάσει» την υπεροχή του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης σε ό,τι αφορά την παγκόσμια τιμολόγηση των πολύτιμων μετάλλων.
Αυτή η πρόταση απαιτεί την καθιέρωση ενός Παγκόσμιου Προτύπου της Μόσχας (MWS) για την εμπορία πολύτιμων μετάλλων, παρόμοιου με τον κατάλογο καλής παράδοσης της LBMA, τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματιστηρίου πολύτιμων μετάλλων στη Μόσχα με βάση το MWS, του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Πολύτιμων Μετάλλων της Μόσχας, και τη δημιουργία ενός νέου καθορισμού της τιμής του χρυσού με βάση το MWS, ώστε οι τιμές του χρυσού και τιμές αναφοράς να είναι διαφορετικές από αυτές των LBMA και COMEX.

Η ιδιωτική ζήτηση χρυσού μετατοπίζεται προς τα ανατολικά

Το αυξημένο ενδιαφέρον της Aνατολής για τον χρυσό είναι επίσης εμφανές στον μη κυβερνητικό τομέα.
Η κινεζική καταναλωτική ζήτηση, για παράδειγμα, αυξήθηκε από 292,6 τόνους σε 824,9 τόνους (2022) από την αλλαγή της χιλιετίας και εξής - πρόκειται για αύξηση 181%.
Η ετήσια καταναλωτική ζήτηση στην Ινδία έχει επίσης αυξηθεί από την αλλαγή της χιλιετίας.
Η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες το 2000 μαζί αντιπροσώπευαν μόνο το 28,7% της καταναλωτικής ζήτησης, το 2022 αντιπροσώπευσαν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας καταναλωτικής ζήτησης (48,4%) ενώ μαζί απέκτησαν 1.600 τόνους χρυσού πέρυσι.
Επίσης, τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, τα ασιατικά ETF χρυσού αύξησαν τα διαθέσιμά τους τους κατά 7,7%, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη κατέγραψαν εκροές 2,3% και 6,1% αντίστοιχα.
Είναι σημαντικό ότι στο τμήμα της ζήτησης ράβδων και κερμάτων, η Τουρκία και το Ιράν αντικατέστησαν τη Γερμανία και την Ελβετία στην πρώτη 5άδα το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η Κίνα ηγείται πλέον σε αυτό το υποτμήμα της ζήτησης χρυσού –το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Γερμανία εξακολουθούσε να προηγείται– ακολουθούμενη από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ινδία και το Ιράν.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ η ζήτηση για ράβδους και κέρματα στην Τουρκία αυξήθηκε από 9,5 τόνους σε 47,6 τόνους το δεύτερο τρίμηνο του 2023, στη Γερμανία μειώθηκε κατά περίπου τρία τέταρτα.

Η τιμή του χρυσού σε νομίσματα της Ανατολής έχει αυξηθεί σημαντικά

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο χρυσός ήταν 14,6% υψηλότερος σε ρουπίες Ινδίας από ό,τι στις αρχές του 2022, 18,0% υψηλότερος στο κινεζικό ρενμίνμπι, 34,3% υψηλότερος στα ρούβλια Ρωσίας, 22,1% υψηλότερος στο ραντ Νότιας Αφρικής (όλα στην αριστερή πλευρά) και 114,0% υψηλότερα στην τουρκική λίρα.
Ο δε χρυσός επιδεικνύει σημαντική ανθεκτικότητα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της αξίας του σε δύσκολες (γεω)πολιτικές και μακροοικονομικές καταστάσεις σε αυτές τις χώρες.
Το σημαντικά αυξημένο ασφάλιστρο στην τιμή του χρυσού στην Κίνα από τον Ιούλιο είναι ένα αναμφισβήτητο σημάδι ότι υπάρχει διαρθρωτική έλλειψη στην κινεζική αγορά και επομένως μια έκφραση της ισχυρής ζήτησης για χρυσό στη Χώρα του Δράκου, που αντιμάχεται βαθιά οικονομικά προβλήματα.

Συμπέρασμα

Αυτή η μετατόπιση της ζήτησης από τη Δύση στην Ανατολή μπορεί να παρατηρηθεί όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων ή οντοτήτων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.
Ο χρυσός ρέει εκεί που έχει τη μεγαλύτερη αξία και όπου η οικονομική ευημερία και τα ποσοστά αποταμίευσης έχουν αυξηθεί.
Μεσοπρόθεσμα, η μετατόπιση της ζήτησης θα πρέπει, επομένως, να βρει υποστήριξη από τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
«Ohne Geld, kein Musik» («Χωρίς λεφτά, χωρίς μουσική») – έτσι διατυπώνει η γλώσσα του λαού αυτή την οικονομική αλήθεια στα γερμανικά.
Και όπως δείχνει η πιο πρόσφατη πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του ΔΝΤ, η υποπεριοχή της αναδυόμενης και αναπτυσσόμενης Ασίας θα αναπτυχθεί με 5,2% φέτος και 4,8% το επόμενο έτος, ενώ η Δύση θα αναπτυχθεί πολύ λιγότερο.
Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε μια μετατόπιση της επιρροής στις τιμές από τη Δύση στην Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης