Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Putin στην Κίνα – Η ρωσική αρκούδα συναντά τον κινεζικό δράκο στον Δρόμο του Μεταξιού και μαζί αποτελειώνουν τις ΗΠΑ

Ο Putin στην Κίνα – Η ρωσική αρκούδα συναντά τον κινεζικό δράκο στον Δρόμο του Μεταξιού και μαζί αποτελειώνουν τις ΗΠΑ
Τεράστιας γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας είναι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Κίνα στις 17 και 18 Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα
Τεράστιας ιστορικής σημασίας είναι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Κίνα στις 17 -18 Οκτωβρίου 2023, με αφορμή την 10η επέτειο από τη σύσταση της παγκόσμιας οικονομικής πρωτοβουλίας του Πεκίνου «Οne Belt, One Road», του νέου «Δρόμου του Μεταξιού».
Στο Forum θα συμμετάσχουν χώρες από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, που συμμετέχουν στην κινεζική πρωτοβουλία.
Στην ουσία είναι το Forum του Παγκόσμιου Νότου, που δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά αντίθετα συνεργασία μαζί της.

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού


Η πρωτοβουλία «One Belt One Road» είναι ένα σχέδιο για την κατασκευή παγκόσμιων δικτύων υποδομής και ενέργειας που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping για να συνδέσει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.
Η Κίνα συνήψε συμφωνίες με περισσότερες από 150 χώρες και περισσότερους από 30 διεθνείς οργανισμούς.
Ο σιδηρόδρομος Κίνας-Λάος, ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας Τζακάρτα-Μπαντούνγκ στην Ινδονησία, το σιδηροδρομικό δίκτυο Ουγγαρίας-Σερβίας, το λιμάνι του Πειραιά και άλλα έργα είτε έχουν υλοποιηθεί είτε υλοποιούνται.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ξεπερνούν σε αξία τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Απομένει προς επένδυση ένα ποσό της τάξης των 2,2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (307,4 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Exim Bank, την κύρια τράπεζα της οικονομικής πρωτοβουλίας.
Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για τη σύναψη νέων οικονομικών συμφωνιών κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη Putin στο Πεκίνο.

belt.jpg
Ο Παγκόσμιος Νότος χρειάζεται οικονομική κυριαρχία

Ο Putin και ο Xi Jinping σχεδιάζουν επίσης να συζητήσουν πολιτικά ζητήματα, όπως η αντίθεση στην κλονισμένη ηγεμονία των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της στην Ταϊβάν, την Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Αυτό αποδεικνύεται από τα όσα είπε ο σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, Jake Sullivan: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν μπορούν να υποστηρίξουν αμέσως τον φιλελεύθερο λαό της Ουκρανίας και να υποστηρίξουν το κράτος του Ισραήλ.
Πιστεύουμε ότι έχουμε τα εργαλεία και τις ικανότητες για να μπορέσουμε να το κάνουμε αποτελεσματικά», δήλωσε ο Jake Sullivan.
Ωστόσο, η ιστορία δεν δικαιώνει τις αμερικανικές επιδιώξεις.
Ρωσία και Κίνα έχουν αποφασίσει να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική πίεση στις ΗΠΑ και τη Δύση και το Forum της Κίνας είναι καθοριστικό, επισημαίνει σε άρθρο της στην Pravda η έγκυρη αναλύτρια επί γεωπολιτικών θεμάτων Lyuba Lulko.

putin_xi_b.jpg
Η Ασία ξεπερνά τις ΗΠΑ

Το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί στο 19,7% έως το 2028, ενώ το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να μειωθεί στο 14,5%, δήλωσε ο Putin στο Forum της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η συνεισφορά πέντε μεγαλύτερων ασιατικών οικονομιών —Κίνας, Ινδίας, Ινδονησίας, Μαλαισίας, Βιετνάμ— στην παγκόσμια οικονομία υπερβαίνει ήδη το συνολικό μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των χωρών της ΕΕ μαζί.
«Την επόμενη δεκαετία, το χάσμα θα αυξάνεται μόνο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό», είπε ο Putin.

Η Ρωσία θα ενσωματωθεί στο ασιατικό μπλοκ

«Η Κίνα ανοίγει νέους δρόμους μέσω κρατών της Κεντρικής Ασίας. Μας ενδιαφέρει να υποστηρίξουμε αυτό το εγχείρημα. Κατασκευάζουμε σχετικούς δρόμους και σιδηροδρόμους και τα συζητάμε όλα αυτά στις διαπραγματεύσεις μας», είπε ο Putin.
Στο Forum αναμένεται να παρευρεθούν επίσης ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban και ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic.
Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν για τις απαραίτητες προμήθειες ρωσικών ενεργειακών πόρων και τον σιδηρόδρομο Βουδαπέστης-Βελιγραδίου που χρηματοδοτεί η Κίνα.
limani.JPG

ΗΠΑ - Κίνα: Proxy war στη Μέση Ανατολή

Ως γνωστό οι ΗΠΑ διεξάγουν πόλεμο αντιπροσώπων (proxy war) με την Κίνα στη Μέση Ανατολή.
Ο ειδικός επί των κινεζικών θεμάτων Nikolai Vavilov εκτιμά ότι η επίσκεψη του Putin στην Κίνα θα επηρεάσει καθοριστικά την ετοιμότητα του Πεκίνου να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπάρχει μια ισχυρή φιλοαμερικανική ελίτ στην Κίνα που «υπονομεύει ανοιχτά τη ρωσο-κινεζική αλληλεπίδραση», σημείωσε ο ειδικός.
Ωστόσο, ούτε ο Xi ούτε ο Putin σκοπεύουν να περιορίσουν τα προγράμματά τους για την οικοδόμηση ενός εναλλακτικού κόσμου με πολλά κέντρα εξουσίας.
Ο Vavilov πιστεύει ότι υπάρχει ένας πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ξέσπασε στο πλαίσιο των επιτυχιών του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή, αφού ο Xi Jinping αποκατέστησε τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια θέλησε να κάνει το ίδιο σε σχέση με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Τον Ιούνιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ακύρωσε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κίνα, ενώ τον Αύγουστο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια διαδρομή από την Ινδία μέσω της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ προς την Ευρώπη.
Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί αμφισβήτησαν το Belt and Road.
Η Κίνα κυριολεκτικά αρπάζει τις «αποικίες» των ΗΠΑ και οι Αμερικανοί βγαίνουν στην επίθεση, όπου συμβαίνει αυτό, υπογραμμίζει ο ειδικός.
Φυσικά, ο Xi αναζητά συμμάχους συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν και η Ρωσία έχει τεράστια εμπειρία σε έναν τέτοιο πόλεμο.
Είναι η ιστορική συνάντηση της Ρωσικής Αρκούδας με τον Κινεζικό Δράκο στο νέο Δρόμο του Μεταξιού, ή αλλιώς στον δρόμο για έναν νέο πολυπολικό κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης