Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας καταρρέει – Με καταρράκτη συγκρούσεων, περνάμε σε πολεμική οικονομία

Rabobank: Η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας καταρρέει – Με καταρράκτη συγκρούσεων, περνάμε σε πολεμική οικονομία
Όπως ο δημοφιλής ιστορικός Niall Ferguson περιγράφει ανησυχητικά στους Times, «ένας καταρράκτης συγκρούσεων... έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με καταρράκτη συγκρούσεων που οδηγεί πρόσω ολοταχώς σε κατάρρευση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας και σε πολεμική οικονομία αναμένεται να βρεθεί η ανθρωπότητα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χρηματοπιστωτικό οίκο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο Brent έκλεισαν πάνω από 5% την Παρασκευή, «σκαρφαλώνοντας» πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά τις τελευταίες 15 ημέρες.
Επίσης, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από 8 μονάδες βάσης στο 4,61%, ενώ το 30ετές ΗΠΑ υποχώρησε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης στο 4,75%, όπερ σημαίνει απώλεια 19 μ.β. για το 10ετές και 21 μ.β. για ομόλογα 30ετίας σε μόλις μία εβδομάδα.
Ακόμη και οι μετοχές φαίνεται να έχουν λάβει «μήνυμα απορρόφησης κινδύνου» στα τέλη της εβδομάδας.
Ο S&P500 έκλεισε 22 μονάδες κάτω, με τον χορό των απωλειών να οδηγεί ο τεχνολογικός κλάδος, που έτσι και αλλιώς παρουσιάζει υψηλό beta και είναι «έρμαιο» της διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών, ενώ η Άμυνα και η Ενέργεια είχαν καλή απόδοση, σημειώνει η Rabobank...

Αγορές

Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τις αγορές για ταραχή; διερωτάται ο αναλυτής της τράπεζας.
Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας είναι συγκλονιστικά.
Ο κόσμος κρατά την ανάσα του καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ευρεία χερσαία εισβολή στη Γάζα, με την ασυνήθιστη καταρρακτώδη βροχή να καθυστερεί το φαινομενικά αναπόφευκτο.
Όπως υποδηλώνει ο τίτλος της σημερινής Daily, δεν βρέχει ποτέ, αλλά βρέχει…
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είναι τώρα ο πιο πολυάσχολος πολιτικός ανήρ στην κυβέρνηση Biden, καθώς έχει πραγματοποιήσει ήδη σειρά με επαφών με πολλούς ηγέτες του παγκόσμιου Νότου,
Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα αναμένεται να εξαπλωθεί και να ανοιχθούν νέα μέτωπα.
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι αυτό μπορεί να συμβεί εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα (όπως φαίνεται πιθανό), ενώ οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, είπαν στο Ιράν να απόσχει από οποιαδήποτε εχθροπραξία για το… καλό του.
Υπήρξαν ήδη ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της ιρανικής Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ενώ πρόσφατα διακινήθηκαν ειδήσεις για επιθέσεις με ρουκέτες από τη Συρία που έπληξαν ισραηλινές θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες ο Blinken είχε προειδοποιήσει ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να εισβάλει στην Αρμενία, ενώ παράλληλα ορισμένοι αναλυτές επεσήμαναν ορισμένοι αναλυτές επεσήμαναν, μαζί με την απουσία των μουσώνων από την περιοχή, προσφέρουν στην Κίνα ένα παράθυρο ευκαιρίας να επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Πλημμύρα συγκρούσεων

Εν τω μεταξύ, στρατιωτική ομάδα των ΗΠΑ που αναπτύχθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ναυαρχίδα USS Eisenhower βρίσκεται σε «ετοιμότητα».
Δύο ομάδες κρούσης οπλισμένες μέχρι τα δόντια είναι μια πράξη διπλωματίας κανονιοφόρων με σαφές μήνυμα για το Ιράν: «Μην το επιχειρήσετε».
Υπονοούμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η παγκόσμια τάξη ασφαλείας καταρρέει, σημειώνει η Rabobank.
Οι ασκούντες ιδεαλιστική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενημερώσουν τους καθ’ ύλην αρμόδιους πως η αρχιτεκτονική ασφαλείας που υπήρχε πλέον έχει εξαλειφθεί - δεν υπάρχει πλέον (αν υπήρχε ποτέ).
Πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε πίσω στην «τάξη» του πολιτικού φιλοσόφου Χομπς που επικρατούσε πριν από τη μακρά ειρήνη, και πιθανώς σε μια πορεία προς κάτι χειρότερο από την ένταση των Μεγάλων Δυνάμεων και τους περιφερειακούς πολέμους δι’ αντιπροσώπων.
Όπως ο ιστορικός Niall Ferguson περιγράφει ανησυχητικά στους Times, «ο τρέχων καταρράκτης συγκρούσεων... έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, το οποίο μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε, αλλά παραμένει ισχυρή πιθανότητα… σχολιάζει η ολλανδική τράπεζα.
Με τα γεγονότα να κινούνται με ταχύτητα «φωτός», κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να ανάψει το φιτίλι στη γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη.
Ο Kaiser σίγουρα δεν περίμενε ποτέ τις ενέργειες του Gavrilo Princip το 1914.

Επιπτώσεις

Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτού του χειρότερου σεναρίου; Λοιπόν, αυτή δεν είναι πραγματικά η σωστή ερώτηση, αλλά αν πρέπει να την απαντήσουμε είναι πιθανώς ένας συνδυασμός πληθωρισμού, οικονομικής καταστολής, σπάνης πόρων και ύφεσης.
Βαίνουμε προς μια πολεμική οικονομία που κανείς στις αγορές σήμερα δεν έχει βιώσει ποτέ στο παρελθόν, σημειώνει η Rabobank.
Όσο αδιανόητη κι αν είναι αυτή η προοπτική, δεν είναι υπερβολική… είναι ισχυρή πιθανότητα - ένα ξέφωτο από τα σύννεφα θα προαναγγέλλει την αρχή της καταιγίδας και όχι το τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης