Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Blackstone: Οι Αμερικανοί θα νιώσουν τον πόνο από την εκτόξευση των επιτοκίων στα ομόλογα

Blackstone: Οι Αμερικανοί θα νιώσουν τον πόνο από την εκτόξευση των επιτοκίων στα ομόλογα
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου συνεχίζει την ανοδική πορεία
Σχετικά Άρθρα
Οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αρχίσουν να νοιώσουν τι σημαίνει η ραγδαία αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο πρόεδρος της Blackstone, Johnathan Gray.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, που επηρεάζουν το κόστος δανεισμού για όλα τα είδη των δανειακών προϊόντων, κινήθηκαν υψηλότερα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για υψηλά επιτόκια και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αφού σημείωσε ρεκόρ 16 ετών νωρίτερα αυτό το μήνα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου συνέχισε να αυξάνεται την Πέμπτη, ανεβαίνοντας στο 4,958%.
«Όταν τα 30ετή ενυπόθηκα δάνεια και τα δάνεια αυτοκινήτου σας κοστίζουν 8%, αυτό θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών», δήλωσε ο Gray σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Η ανάπτυξη υπήρξε εξαιρετικά ανθεκτική, αλλά αν διατηρείτε την πολιτική τόσο σφιχτή, τόσο πολύ, αναπόφευκτα θα προκαλέσετε επιβράδυνση της οικονομίας».
Σε ορισμένες γωνιές της οικονομίας, η άνοδος των αποδόσεων και το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχουν ήδη γίνει έντονα αισθητά. Τα επιτόκια για το 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο μόλις έφτασαν το 8% αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2000, με τη σταθερή άνοδο σε αυτό το επίπεδο τον τελευταίο χρόνο να θέτει την αμερικανική αγορά κατοικίας σε κατάσταση παράλυσης και να φέρνει τον όγκο των συναλλαγών σε χαμηλό 13 ετών.
Grafima1.webp
Εν τω μεταξύ, το επιτόκιο των 24μηνων προσωπικών δανείων στις τράπεζες διαμορφώθηκε στο 12% τον Αύγουστο, το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.
Grafima2.webp
Αυτά είναι άσχημα νέα για τους καταναλωτές των ΗΠΑ, οι οποίοι αποτέλεσαν πυλώνα οικονομικής δύναμης τους τελευταίους 18 μήνες που η Fed έχει περιορίσει τη νομισματική της πολιτική.
Η ανθεκτική καταναλωτική έξαρση των καταναλωτών θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει εν μέσω της αύξησης του κόστους του χρέους.
Τα νοικοκυριά ενδέχεται να έχουν ήδη εξαντλήσει τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Fed του Σαν Φρανσίσκο, και οι πληρωμές των φοιτητικών δανείων για 43 εκατομμύρια δανειολήπτες μόλις στις αρχές Οκτωβρίου άρχισαν εκ νέου. Περίπου το 34% των δανειοληπτών δηλώνουν ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις πληρωμές τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης