Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών στον Πόλεμο των Έξι Μετώπων – Γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει

Από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών στον Πόλεμο των Έξι Μετώπων – Γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει
Και τα έξι μέτωπα είναι τώρα σε κοινή θέα…
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη του Ισραήλ ως κράτους κρούει με ανάλυσή του, η οποία επιγράφεται «Ισραήλ: Από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών στον Πόλεμο των Έξι Μετώπων», ο δημοσιογράφος των New York Times, Thomas L. Friedman.
Όπως επισημαίνει, «για τους συμπαθούντες το Ισραήλ, τώρα είναι η στιγμή να ανησυχείτε περισσότερο από κάθε άλλη φορά – ίσως περισσότερο από το 1967».
Τότε, λέει, ο Friedman το Ισραήλ νίκησε τους στρατούς τριών αραβικών κρατών, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας, σε αυτό που έγινε γνωστό ως Πόλεμος των Έξι Ημερών.
«Αλλά, τώρα το Ισραήλ πολεμά τον Πόλεμο των Έξι Μετώπων.
Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται από και μέσω μη κρατικών παραγόντων, εθνικών κρατών, κοινωνικών δικτύων, ιδεολογικών κινημάτων, κοινοτήτων της Δυτικής Όχθης και ισραηλινών πολιτικών φατριών, και είναι ο πιο περίπλοκος πόλεμος που έχω καλύψει ποτέ» προσθέτει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:
«Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: το Ισραήλ δεν μπορεί να κερδίσει μόνο του αυτόν τον πόλεμο.
Μπορεί να κερδίσει μόνο εάν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνάψουν μια παγκόσμια συμμαχία.
Δυστυχώς, το Ισραήλ έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό, τον Benjamin Netanyahu, και έναν κυβερνητικό συνασπισμό που δεν πρόκειται και δεν μπορεί να παράγει τον θεμέλιο λίθο που απαιτείται για τη διατήρηση μιας τέτοιας παγκόσμιας συμμαχίας.
Αυτός ο λίθος είναι ο εξής: να κηρύξει το τέλος της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την αναθεώρηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να υπάρξει ένας αξιόπιστος, νόμιμος Παλαιστίνιος εταίρος, που δεν μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τη Hamas και να δημιουργήσει δύο κράτη.
Το Ισραήλ ζητά από τους συμμάχους του να το βοηθήσουν ενώ χτίζει ένα βασίλειο εποικισμών στη Δυτική Όχθη με στόχο την προσάρτησή της - αυτό είναι στρατηγικά και ηθικά ασυνάρτητο, δεν θα λειτουργήσει.
Το εβραϊκό κράτος δεν θα μπορέσει να έχει τον χρόνο, την οικονομική βοήθεια, τη νομιμότητα, τον Παλαιστίνιο εταίρο ή τους παγκόσμιους συμμάχους που χρειάζεται για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο των έξι μετώπων».

Τα μέτωπα

«Πρώτον, το Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Hamas μέσα και γύρω από τη Γάζα, στον οποίο, μπορούμε τώρα να δούμε, ότι η Hamas έχει ακόμη αρκετή υπολειπόμενη ικανότητα που μπόρεσε να εξαπολύσει θαλάσσια επίθεση στο Ισραήλ την Τρίτη και την Τετάρτη ρουκέτες (- εκτοξεύουν ρουκέτες προς το νότιο λιμάνι του Ισραήλ, το Εϊλάτ και τη βόρεια πόλη-λιμάνι της Χάιφα).
Είναι τρομακτικό να βλέπουμε πόσους πόρους κατασπατάλησε η Hamas για την κατασκευή όπλων αντί για το ανθρώπινο κεφάλαιο της Γάζας – και πόσο αποτελεσματικά το έκρυψε αυτό από το Ισραήλ και τον κόσμο.
Πράγματι, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς την αντίθεση μεταξύ της ανθρώπινης φτώχειας της Γάζας και του πλούτου των όπλων που έχει κατασκευάσει και έχει αναπτύξει η Hamas.
Το όνειρο της οργάνωσης ήταν εδώ και καιρό η ενοποίηση των μετώπων που περιβάλλουν το Ισραήλ, σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η στρατηγική του Ισραήλ ήταν πάντα να ενεργεί με τρόπους για να αποτρέψει - έως ότου αυτός ο συνασπισμός Netanyahu - υπερ-ορθοδόξων εβραίων ήρθε στην εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο και άρχισε να συμπεριφέρεται με τρόπους που στην πραγματικότητα βοήθησαν στην ενοποίηση των αντι-ισραηλινών μετώπων.
Οι υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι στο Υπουργικό Συμβούλιο του Netanyahu άρχισαν αμέσως να αμφισβητούν το status quo στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται ένας από τους ιερότερους χώρους του Ισλάμ, το Τέμενο του Αλ Άκσα.
Η κυβέρνηση Netanyahu άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να επιβάλει πολύ σκληρότερους όρους στους Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Και έθεσε σε εφαρμογή σχέδια για μια τεράστια επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, για να αποτρέψει τη δημιουργία ενός συνεχόμενου παλαιστινιακού κράτους εκεί.
Αυτή είναι η πρώτη ισραηλινή κυβέρνηση που καθιστά την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης δηλωμένο στόχο.
Πέρα από όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φάνηκαν να επιτυγχάνουν τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ - κάτι που θα ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας του Netanyahu να αποδείξει ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει κανονικές σχέσεις με αραβικά και μουσουλμανικά κράτη χωρίς να δώσει ούτε μια ίντσα στους Παλαιστίνιους.

Κάτι που οδηγεί στο δεύτερο μέτωπο: το Ισραήλ εναντίον του Ιράν και των πληρεξουσίων του, δηλαδή τη Hezbollah στον Λίβανο και τη Συρία, τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές στη Συρία και το Ιράκ, και τους Χούτι στην Υεμένη.
Όλοι τους τις τελευταίες ημέρες έχουν εκτοξεύσει drones και ρουκέτες προς το Ισραήλ ή τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.
Πιστεύω ότι το Ιράν, όπως και η Hamas, είδε την προσπάθεια ΗΠΑ-Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβο-μουσουλμανικές χώρες ως στρατηγική απειλή που θα άφηνε το Ιράν και τους αντιπροσώπους του απομονωμένους στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η Hezbollah συνειδητοποίησε ότι αν το Ισραήλ εξαφάνιζε τη Hamas, όπως δήλωσε ότι θα έκανε, η Hezbollah θα ήταν η επόμενη.
Θα ήταν επίσης πολύ πιο αδύναμο χωρίς η Hamas να αποστραγγίζει ενέργεια από τον στρατό του Ισραήλ.
Ως εκ τούτου, η Hezbollah αποφάσισε ότι, τουλάχιστον, έπρεπε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.
Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ αναγκάστηκε να μεταφέρει περίπου 130.000 αμάχους από τα βόρεια σύνορά του μαζί με τις δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που απομακρύνθηκαν από τα νοτιοδυτικά σύνορα με τη Γάζα.
Όλη αυτή η μετατόπιση ασκεί τεράστια πίεση στη στέγαση και στο ισραηλινό ταμείο.

Το τρίτο μέτωπο είναι το σύμπαν των κοινωνικών δικτύων και άλλων ψηφιακών αφηγημάτων σχετικά με το ποιος είναι καλός και ποιος είναι κακός.
Τίποτε δεν κρύβεται και μπορούμε να ακούμε ο ένας τον άλλον να ψιθυρίζει.
Το κυρίαρχο αφήγημα έχει στρατηγική αξία.
Το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χειραγωγήθηκαν τόσο εύκολα από τη Hamas σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Al Ahly είναι βαθιά ανησυχητικό, επειδή αυτά τα αφηγήματα διαμορφώνουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και των πολιτικών και τη σχέση μεταξύ των διευθυντικών στελεχών και των υπαλλήλων τους.

Το τέταρτο μέτωπο είναι η πνευματική/φιλοσοφική πάλη μεταξύ του διεθνούς προοδευτικού κινήματος και του Ισραήλ.
Πιστεύω ότι ορισμένα στοιχεία αυτού του προοδευτικού κινήματος, που αντιλαμβάνομαι ότι είναι μεγάλο και ποικίλο, έχουν χάσει τον ηθικό τους προσανατολισμό σε αυτό το θέμα.
Για παράδειγμα, έχουμε δει πολυάριθμες διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις των αμερικανικών κολεγίων που κατηγορούν το Ισραήλ για τη βάρβαρη εισβολή της Hamas, υποστηρίζοντας ότι η Hamas συμμετέχει σε έναν νόμιμο αντιαποικιακό αγώνα.
Αυτοί οι προοδευτικοί διαδηλωτές πιστεύουν ότι όλο το Ισραήλ είναι μια αποικιακή επιχείρηση -όχι μόνο οι οικισμοί της Δυτικής Όχθης- και ως εκ τούτου ο εβραϊκός λαός δεν έχει δικαίωμα αυτοδιάθεσης ούτε δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Αλλά, παρότι η κοινότητα των διανοουμένων φαινομενικά ανησυχεί για τα έθνη που καταλαμβάνουν άλλα έθνη και αρνούνται το δικαίωμά τους, δεν βλέπουμε πολλές προοδευτικές διαδηλώσεις ενάντια στη μεγαλύτερη καταπιεστική δύναμη στη Μέση Ανατολή σήμερα: το Ιράν.
Εκτός από το να συντρίβει τις γυναίκες που αναζητούν ελευθερία σκέψης και τρόπου ζωής, η Τεχεράνη ουσιαστικά ελέγχει τέσσερα αραβικά κράτη - Λίβανο, Συρία, Υεμένη και Ιράκ - μέσω των πληρεξουσίων της.
Ο Λίβανος, μια χώρα που γνωρίζω καλά, δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο εδώ και ένα χρόνο σε μεγάλο βαθμό επειδή το Ιράν αρνείται να επιτρέψει στους Λιβανέζους να έχουν πρόεδρο που δεν θα λυγίζει στις επιθυμίες και τα συμφέροντα της Τεχεράνης.
Δυστυχώς, οι ανεξάρτητοι Λιβανέζοι αδυνατούν να πάρουν τον έλεγχο από το Ιράν στο κοινοβούλιο και να αναλάβουν την εξουσία, που ασκείται σε μεγάλο βαθμό μέσω της κάνης των όπλων της Hezbollah.
Το Middle East Eye το 2014 ανέφερε ότι ο Ali Reza Zakani, εκπρόσωπος της πόλης της Τεχεράνης στο ιρανικό κοινοβούλιο, καυχιόταν για το πώς το Ιράν κυβερνά τέσσερις αραβικές πρωτεύουσες: τη Βαγδάτη, τη Δαμασκό, τη Βηρυτό και τη Σάνα της Υεμένης.
Το να αναγάγει λοιπόν κανείς αυτόν τον απίστευτα περίπλοκο αγώνα μεταξύ δύο λαών για την ίδια γη σε έναν αποικιακό πόλεμο σημαίνει διαπραγμάτευση διανοητικής απάτης.
Ή όπως το έθεσε ο Ισραηλινός συγγραφέας Yossi Klein Halevi στους Times of Israel την Τετάρτη:
“Το να κατηγορείς για την κατοχή και τις συνέπειές της εξ ολοκλήρου το Ισραήλ σημαίνει να απορρίπτεις την ιστορία των ισραηλινών ειρηνευτικών προτάσεων και την απόρριψη των Παλαιστινίων.
Το να χαρακτηρίζεις το Ισραήλ ως ακόμη ένα αποικιοκρατικό δημιούργημα σημαίνει διαστρέβλωση της ιστορίας ενός ξεριζωμένου λαού από τις κατεστραμμένες εβραϊκές κοινότητες στη Μέση Ανατολή”.
Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου διεφθαρμένο: το αφήγημα που τώρα διαδίδεται παντού στο Ισραήλ, ότι η βία της Hamas είναι τόσο άγρια που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχουν κάνει οι έποικοι.
Η άποψή μου; Πρόκειται για μια εδαφική διαμάχη μεταξύ δύο λαών που διεκδικούν την ίδια γη, η οποία πρέπει να μοιραστεί όσο το δυνατόν πιο δίκαια.
Ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για κάθε επιτυχία εναντίον της Hamas.
Άρα, αν είσαι υπέρ της λύσης δύο κρατών, είσαι φίλος μου και αν είσαι κατά της λύσης δύο κρατών, δεν είσαι φίλος μου.

Το πέμπτο μέτωπο βρίσκεται μέσα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα.
Στη Δυτική Όχθη, οι δεξιοί Εβραίοι άποικοι επιτίθενται στους Παλαιστίνιους, ενώ ανακόπτοντας τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού να συνεργαστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (Π.Α.).
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Π.Α. έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως μέρους των συμφωνιών του Όσλο.
Θα ήταν τρομερό αν αυτό το μέτωπο εκραγεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ του Π.Α. και του Ισραήλ, γιατί τότε δεν θα υπήρχε ελπίδα να ζητηθεί η βοήθεια της αρχής στη διακυβέρνηση της Γάζας.
Αλλά δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα για αυτό εάν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και σε όλο τον κόσμο δεν επιμείνουν στη θεμελίωση μιας πιο αποτελεσματικής, μη διεφθαρμένης Παλαιστινιακής Αρχής.
Αυτό έχει καθυστερήσει πολύ - και δεν φταίει μόνο το Ισραήλ που δεν συνέβη.

Το έκτο μέτωπο αφορά και αυτό το ίδιο το Ισραήλ, κυρίως τις σχέσεις των Εβραίων πολιτών.
Αυτό το μέτωπο έχει καλυφθεί προς το παρόν, αλλά κρύβεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.
Πρόκειται για τη σύγκρουση που προκαλείται από τη διαρκή πολιτική στρατηγική του Nenanyahu στο εσωτερικό: το διαίρει και βασίλευε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει οικοδομήσει όλη του την πολιτική σταδιοδρομία προκαλώντας διαμάχες και εντείνοντας τα πάθη μεταξύ των φατριών, διαβρώνοντας το είδος της κοινωνικής ενότητας που είναι απαραίτητο για τον πόλεμο.
Η κυβέρνησή Nenanyahu πήγε αυτή τη στρατηγική στα άκρα, και όταν ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Δεκέμβριο, αμέσως προσπάθησε να αφαιρέσει από το Ανώτατο Δικαστήριο τις εξουσίες να ελέγχει τις αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί χύνονταν κάθε Σάββατο στους δρόμους για να προστατεύσουν τη δημοκρατία τους και ώθησε πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλους επίλεκτους πολεμιστές να πουν ότι δεν θα υπηρετούσαν μια χώρα που οδεύει προς τη δικτατορία.
Ο Netanyahu διαίρεσε το Ισραήλ και απέσπασε την προσοχή του στρατού του ακριβώς τη λάθος στιγμή – όχι ότι υπήρξε ποτέ καλή στιγμή.

Πώς κερδίζεις έναν πόλεμο έξι μετώπων;
Επαναλαμβάνω: μόνο με μια συμμαχία λαών και εθνών που πιστεύουν στις δημοκρατικές αξίες και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης για όλους τους ανθρώπους.
Μέχρι και αν το Ισραήλ δημιουργήσει μια κυβέρνηση που θα μπορεί να δημιουργήσει αυτόν τον συνασπισμό, θα έχει στο πλευρό του κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μόνο αληθινό και βιώσιμο σύμμαχό της.
Και μεγάλο μέρος της δύναμης αυτής της συμμαχίας σήμερα στηρίζεται στον Joe Biden και στο γεγονός ότι φέρνει σε αυτήν την κρίση ένα σύνολο βασικών αρχών σχετικά με τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο, το σωστό έναντι του λάθους, τη δημοκρατία εναντίον της απολυταρχίας. Ένας άλλος πρόεδρος με αυτά τα ένστικτα μπορεί να μην εμφανιστεί ξανά σύντομα.
Με άλλα λόγια, ο Βiden δημιούργησε διπλωματικό κεφάλαιο κίνησης τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για την Παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει και οι δύο να το χρησιμοποιούν με σύνεση» κατέληξε ο Friedman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης