Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κραχ στα ομόλογα - Μη πραγματοποιηθείσες ζημίες 650 δισ. δολ. για τις μεγάλες τράπεζες - To φάντασμα της SVB στοιχειώνει τη Wall

Κραχ στα ομόλογα - Μη πραγματοποιηθείσες ζημίες 650 δισ. δολ. για τις μεγάλες τράπεζες - To φάντασμα της SVB στοιχειώνει τη Wall
Η κατάρρευση των τιμών των ομολόγων έπληξε τη Silicon Valley Bank νωρίτερα φέτος - Ενδέχεται να ακολουθήσει νέο... χάος
Σχετικά Άρθρα
Πάνω από τη Wall Street πλανάται ακόμα το φάντασμα της Silicon Valley Bank, που κατέρρευσε τον Μάρτιο λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ομολόγων.
Ειδικότερα, η βίαιη κατάρρευση της αγοράς κρατικών ομολόγων έχει πλήξει σκληρά ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρασύροντας τις τιμές των μετοχών μεγάλων ονομάτων όπως η Bank of America και τροφοδοτώντας τους φόβους ότι η αναταραχή που προκλήθηκε από την πτώχευση της SVB μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμη.
Το Business Insider παρουσιάζει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες, συμπεριλαμβανομένου του γιατί παρασύρουν τις τραπεζικές μετοχές και αν θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Μη πραγματοποιηθείσες ζημίες

Τα κρατικά ομόλογα έχουν σημειώσει εφιαλτική πορεία από την έναρξη της πανδημίας, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την άνοδο των επιτοκίων και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τεράστιου ελλείμματος των ΗΠΑ.
Το iShares 20+ Year Treasury fund της BlackRock, το οποίο παρακολουθεί τις τιμές του χρέους μεγαλύτερης διάρκειας, έχει σημειώσει πτώση 48% από τον Απρίλιο του 2020. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές, εκτοξεύτηκαν πρόσφατα πάνω από το 5% για πρώτη φορά σε 16 χρόνια.
Ως αποτέλεσμα αυτού του sell off, ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ κάθονται τώρα σε μη πραγματοποιημένες, ή «χάρτινες», απώλειες ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των ομολόγων που κατέχουν έχει πέσει, αλλά έχουν επιλέξει να κρατήσουν αντί να ξεφορτωθούν τις επενδύσεις τους.
Η Moody's εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν συσσωρεύσει απώλειες ύψους 650 δισ. δολαρίων στα χαρτοφυλάκιά τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου - αυξημένες κατά 15% από τις 30 Ιουνίου. Τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης δεν υπολογίζουν ακόμη τον κολασμένο Οκτώβριο, όπου η μακροπρόθεσμη κατάρρευση των τιμών των ομολόγων εξελίχθηκε σε μια από τις χειρότερες περιπέτειες στην ιστορία της αγοράς.
Ωστόσο, αυτές οι «απώλειες» δεν είναι το ίδιο με το χρέος, το οποίο περιγράφει τα πραγματικά δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν.
Η Bank of America είναι η μεγάλη τράπεζα που επηρεάστηκε περισσότερο από την πτώση των τιμών των ομολόγων, αφού αποκάλυψε μια πιθανή τρύπα 130 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της τον περασμένο μήνα.
Οι άλλες τράπεζες των "Big Four" (Citigroup, JPMorgan Chase και Wells Fargo) έχουν επίσης συσσωρεύσει μη πραγματοποιηθείσες ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τις εκθέσεις κερδών τους για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Άλλη μια κρίση τύπου SVB;

Η Silicon Valley Bank χρεοκόπησε τον Μάρτιο μετά την αποκάλυψη ζημιών ύψους 1,8 δισ. δολαρίων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, προκαλώντας φυγή καταθέσεων. Παρομοίως, οι τεράστιες μη πραγματοποιηθείσες ζημίες των μεγάλων τραπεζών προκαλούν επίσης ανησυχία στη Wall Street.
«Το "υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" είναι παράλογη ανοησία», ανέφερε ο Larry McDonald σε ανάρτησή του στο X, αναφερόμενος στις ενδείξεις από τη Fed ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια περίπου στα τρέχοντα επίπεδά τους μέχρι και το 2024, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. «Ένα επιτόκιο άνω του 6% και η Bank of America είναι κοντά στην αφερεγγυότητα».
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι απώλειες της BofA ύψους 130 δισ. δολαρίων είναι ακόμη μη πραγματοποιημένες. Σε αντίθεση με την SVB, δεν είναι επίσημα στο κόκκινο ακόμα, επειδή δεν έχει πουλήσει τα ομόλογά της.
Ο οικονομικός διευθυντής, Alastair Borthwick, απέκρουσε τις ανησυχίες της αγοράς κατά την ανακοίνωση των κερδών του, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος της τράπεζας ήταν κρατικά ομόλογα χαμηλού κινδύνου που σχεδιάζει να κρατήσει μέχρι να λήξει το χρέος.
«Όλες αυτές οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες αφορούν τίτλους εγγυημένους από την κυβέρνηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Επειδή τα κρατάμε μέχρι τη λήξη θα προβλέψουμε ότι θα έχουμε μηδενικές απώλειες με την πάροδο του χρόνου».
Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι τρομαγμένοι πελάτες της BofA να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους, όπως έκαναν με την SVB - αλλά αυτό δεν έχει συμβεί. Στην πραγματικότητα, οι καταθέσεις είναι αυξημένες μετά την καταγραφή περίπου 200.000 νέων λογαριασμών το τρίτο τρίμηνο.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι τα χειρότερα από την πτώση της αγοράς κρατικών ομολόγων έχουν πλέον τελειώσει, με την Fed να αρχίζει να δείχνει ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες, πέφτοντας από το 5% στο 4,6% από την Τρίτη.

Οι τράπεζες υπό πίεση

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν την πολυτέλεια να απορρίψουν απλώς την πτώση των ομολόγων.
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ερευνητές της Kansas City Fed κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι «απώλειες στο χαρτί» μπορούν ακόμη να συμπαρασύρουν την τιμή της μετοχής μιας τράπεζας: «Οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες μπορούν να αυξήσουν το κόστος των μετοχών, καθώς οι αντιλήψεις των επενδυτών για την οικονομική υγεία επιδεινώνονται».
Αυτό συνέβη φέτος, με τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές να διολισθαίνουν. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Bank of America έχει επηρεαστεί περισσότερο, με τη μετοχή της να έχει υποχωρήσει 24% κατά το τελευταίο έτος και 14% από την αρχή του έτους.
Grafima_2.JPG
«Οι ανησυχίες για μη πραγματοποιηθείσες ζημιές σε κρατικά ομόλογα επιβαρύνουν επίσης τις αμερικανικές τράπεζες, για να αντανακλούν και πάλι τις ανησυχίες για την άνοδο των επιτοκίων και για το αν η Fed θα σφίξει τελικά την πολιτική κατά πολύ και για πολύ καιρό», ανέφερε ο Russ Mould της AJ Bell σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα.
Οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες μπορεί να μην είναι έτοιμες να πυροδοτήσουν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση - αλλά όσο οι τραπεζικές μετοχές είναι πεσμένες, θα παραμείνουν μια ανησυχία για τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης