Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες - Εκπλήξεις θετικές και αρνητικές στις τιμές - στόχους

Deutsche Bank: Άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες - Εκπλήξεις θετικές και αρνητικές στις τιμές - στόχους
Η Deutsche Bank επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τον κλάδο…
Το γ' τρίμηνο του 2023 ήταν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, σχολιάζει η Deutsche Bank, χάρη στα υψηλότερα του αναμενόμενου βασικά έσοδα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι κεφαλαιακές θέσεις ενισχύθηκαν και η κερδοφορία παρέμεινε ισχυρή…
Σε αυτό το πλαίσιο, η Deutsche Bank δίνει τιμή στόχο στα 2 ευρώ και σύσταση buy για την Alpha Bank, για την Εθνική Τράπεζα 7,1 ευρώ και σύσταση Hold και για την Τράπεζα Πειραιώς 3,3 ευρώ και σύσταση Hold.

Alpha Bank

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν κατά 8% τις προβλέψεις, καθώς ανήλθαν στο ύψος των 188 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, εν μέρει λόγω του ισχυρού πυρήνα εσόδων και της μείωσης του κόστους, που όμως αντισταθμίστηκε από τον υψηλό αντίκτυπο τιτλοποιήσεων.
Το κόστος κίνδυνο (CoR) παρέμεινε ελάχιστα υψηλότερα, όπως άλλωστε αναμενόταν, οδηγώντας σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο ύψος του 13,9% (12,8% στο εννεάμηνο).
Τα συνολικά βασικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% σε τριμηνιαία βάση (+36% σε ετήσια βάση), χάρη στα υψηλά καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και προμήθειες (που ξεπέρασαν κατά 6% τις εκτιμήσεις).
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν από τα δάνεια και χρηματοοικονομικές αξίες, αλλά αντισταθμίστηκαν από την αύξηση στις καταθέσεις, το beta των οποίων ανήλθε για το τρίμηνο στο ύψος του 15%.
Αυτό υποστηρίχθηκε από την καλύτερη απόδοση του όγκου των δανείων το γ’ τρίμηνο, αντανακλώντας την επιβράδυνση των αποπληρωμών και την άνοδο των νέων δανείων.
Οι αμοιβές ήταν ισχυρές με αύξηση +12% τριμηνιαίως, ξεπερνώντας τις προβλέψεις κατά +6%, με βελτιώσεις σε όλα τα προϊόντα, αλλά κυρίως λόγω των πληρωμών και των καρτών.
Το τρίτο τρίμηνο οδηγεί πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για συνολικά έσοδα υψηλότερα των 2,2 δισ. ευρώ το 2023.
Το επαναλαμβανόμενο κόστος ήταν ελαφρώς μειωμένο κατά περίπου -2% τριμηνιαίως και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του consensus κατά το ίδιο ποσοστό, κυρίως λόγω των χαμηλότερων διοικητικών εξόδων που αντισταθμίστηκαν κάπως από τα υψηλότερα κόστη προσωπικού και τις αποσβέσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για NPEs αυξήθηκαν κατά +4% τριμηνιαίως με τον δείκτη CoR επί των καθαρών δανείων στις 79 μ.β., σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες, με την τράπεζα να επαναλαμβάνει το στόχο για 80 μ.β. για το 2023.
Τα NPEs μειώθηκαν κατά 5%, καθώς η πιστωτική ποιότητα παρέμεινε ισχυρή.
Έτσι, ο δείκτης μειώθηκε ελαφρώς σε 7,2% το γ’ τρίμηνο (σε τρίμηνη βάση).
Το πλεονάζον κεφάλαιο συσσωρεύεται σταδιακά, με τον δείκτη κεφαλαίων CET1 FL στο 13,7%, +33 μ.β. σε βάση τριμήνου, λόγω της ισχυρής επίδρασης των κερδών και των DTAs.
Η αύξηση άνω των 100 μ.β. στον δείκτη CET δεν περιλαμβάνει το ποσοστό από τη συμφωνία με την UniCredit Bank.

Τράπεζα Πειραιώς…

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η Deutsche Bank σημειώνει πως τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 23%, χάρη στα υψηλότερα του αναμενομένου NII και κυρίως χάρη στα πολύ χαμηλότερα κόστη και προβλέψεις επί επισφαλειών, παρά το αρνητικό trading.
Εν συνόλω, τα ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία στηρίχθηκαν από τη γρηγορότερη του αναμενομένου πρόοδο στα κεφάλαια, που έχουν φτάσει σε σταθερά επίπεδα και δεν φαίνεται πλέον να εμπνέουν ανησυχία.
Τα βασικά έσοδα ξεπέρασαν τα εκτιμώμενα κατά περίπου +5%, επικουρούμενα από τα NII (γ.+6%), λόγω της επέκτασης του περιθωρίου κέρδους και του χαμηλού beta καταθέσεων (12% στις 23 Σεπτεμβρίου έναντι 14% αναμενόμενο), επιβεβαιώνοντας την προοπτική για NIM 2,5%.
Τα έσοδα από τις προμήθειες ήταν επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα (περίπου + 2% έναντι των μειονεκτημάτων), αλλά χαμηλότερο σε επίπεδο τριμήνου καθώς οι προμήθειες επί συναλλαγών αντισταθμίστηκαν από χαμηλότερο δανεισμό και επενδύσεις.
Τέλος, σημειώθηκε απώλεια εμπορικών συναλλαγών 18 εκατ. ευρώ αντί των αναμενόμενων 8 εκατ. εσόδων, γεγονός το οποίο αντιστάθμισε το μεγαλύτερο μέρος των βασικών εσόδων.
«Το κόστος ήταν κατά 10% περίπου χαμηλότερο από το αναμενόμενο, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και κυρίως υποστηρίζεται από τα ήδη εκτελεσθέντα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (VES) και την αποτελεσματικότητα.
Οι προβλέψεις για τα δάνεια ήταν πολύ καλύτερες από το αναμενόμενο και σε τριμηνιαία βάση, καθώς το β’ τρίμηνο επηρεάστηκε από δύο ανόργανες εκποιήσεις χαρτοφυλακίου NPEs, ενώ οι επαναλαμβανόμενες προβλέψεις εκτοξεύθηκαν λόγω μιας μεγάλης, μεμονωμένης εταιρικής αθέτησης, οδηγώντας σε αναφερόμενο οργανικό κόστος προβλέψεων (CoR) 84 μ.β. (έναντι 317 μ.β. το β’ τρίμηνο).
Χάρη στα αρνητικά NPEs και τις χαμηλότερες εισροές, ο δείκτης ΝPEs παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στο 5,5% (έναντι του στόχου για κάτω από 5% το 2023), ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε αμετάβλητος στο 60%.
Το κεφάλαια συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Το κεφάλαιο ήταν και πάλι θετικό το τρίμηνο, με τον δείκτη CET1 FL να φτάνει το 12,78%, +55 μ.β. σε τριμηνιαία βάση από τα ισχυρά κέρδη που αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την αύξηση των RWA και τις αποσβέσεις του DTC» αναφέρει η Deutsche Bank.

Εθνική Τράπεζα

Σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα, λέει η Deutsche Bank, τα έσοδα για το γ’ τρίμηνο 2023 ήταν ισχυρά, ξεπερνώντας τις προβλέψεις κατά 8%, χάρη στα έσοδα πυρήνα και τις χαμηλότερες προβλέψεις – αν και τα καθαρά κέρδη αντισταθμίστηκαν εφάπαξ (-60 εκατ. για συναλλαγή NPE, που οδήγησε σε απότομη πτώση του δείκτη NPE).
Ο δείκτης RoTE, που ξεπέρασε το 20% το τρίμηνο, απεικονίζει τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν, υποστηριζόμενες από την ισχυρή δημιουργία κεφαλαίου.
Παρά ταύτα, δεν υπήρξαν αλλαγές επί τα βελτίω στις κατευθυντήριες οδηγίες ενώ δεν αποκαλύφτηκαν ειδήσεις για το επικείμενο placement.
Τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά +3%, χάρη στα NII (περίπου +3%), λόγω της αναπροσαρμογής δανείων και του πολύ χαμηλού beta καταθέσεων, της τάξης του 10%, κάτω από το αναμενόμενο περίπου 15%.
Η στήριξη NII προήλθε επίσης από τίτλους σταθερού εισοδήματος και καλύτερους εταιρικούς όγκους, αντισταθμίζοντας την πτώση στη λιανική αγορά στο 9μηνο 2023.
Το ύψους 2,16 δισ. ευρώ NII συνεπάγεται αύξηση 58% σε ετήσια βάση έναντι των προσδοκιών 50% για το 2023.
Τα έσοδα από προμήθειες ήταν επίσης ισχυρότερα (π. +2%), χάρη στις κάρτες, τα προϊόντα καταθέσεων και τις προμήθειες που σχετίζονται με επενδύσεις.
Τα κόστη ήταν -2% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, υποστηριζόμενα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με αποτέλεσμα το κόστος στο βασικό εισόδημα να ανέρχεται περίπου στο 31% στο 9μηνο του 2023 έναντι στόχου <35%.
Επιπλέον, οι προβλέψεις μειώθηκαν -3% επίπεδο τριμήνου, με τον CoR στα 63 μ.β., καθώς δεν υπήρξαν νέες εισροές οργανικών NPE το γ’ τρίμηνο, ενώ NPEs περίπου 600 εκατ. διατέθηκαν οδηγώντας σε δείκτη NPE 3,6%, κοντά στον στόχο του 2025.
Ωστόσο, η τράπεζα έπρεπε επίσης να κλείσει έκτακτες προβλέψεις ύψους 60 εκατ., αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ρυθμού σε λειτουργικό επίπεδο.
Τα κεφάλαια ήταν ισχυρό, με τον δείκτη CET1 FL να φτάνει το 17,88%, +62 μ.β. σε επίπεδο τριμήνου στην οργανική παραγωγή, που όμως αντισταθμίζεται από την ελαφρά αύξηση του RWA και τις αποσβέσεις DTC.
Η επιτάχυνση των μερισμάτων και οι επαναγορές μετοχών φαίνεται να είναι ήδη στο τραπέζι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης