Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε A - Σταθερό το Outlook

DBRS: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε A - Σταθερό το Outlook
Η DBRS υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε A
Σε Α από Α+ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας o καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar, με το Outlook να αναθεωρείται σε σταθερό από αρνητικό.
Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για τη δημοσιονομική επιδείνωση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία.
Η DBRS Morningstar's αναμένει ότι η αδυναμία που διαπιστώνεται στον τομέα των ακινήτων, οι προκλήσεις των δημογραφικών στοιχείων της Κίνας και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μεταφραστούν σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Αυτοί οι παράγοντες έχουν δομικές επιπτώσεις για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά.
Οι αξιολογήσεις εμποδίζονται επίσης από τα αδιαφανή δημόσια οικονομικά σε τοπικό επίπεδο, τα υψηλά επίπεδα χρέους σε όλους τους τομείς και τις αυξανόμενες ανησυχίες διακυβέρνησης.
Τα συνολικά επίπεδα χρέους της Κίνας έχουν αυξηθεί με τις εκτιμήσεις BIS για το συνδυασμένο ακαθάριστο χρέος (γενική κυβέρνηση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις) να το αυξάνουν από 140% του ΑΕΠ το 2006 σε 306,5% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2023.
Τούτου λεχθέντος, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι τα οικονομικά αποθέματα και τα αποθέματα πολιτικής της Κίνας παραμένουν επαρκή για να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας απότομης βραχυπρόθεσμης προσαρμογής.
Από την άλλη, η αξιολόγηση Α της Κίνας αντικατοπτρίζει τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της, τον ισχυρό εξωτερικό ισολογισμό, το μέτριο δημόσιο χρέος, το συγκριτικά χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού και τις υψηλές εγχώριες αποταμιεύσεις.
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος στον κόσμο και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία με ΑΕΠ στα 17,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η εξωτερική θέση της Κίνας είναι μια άλλη βασική πιστωτική δύναμη.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της αντανακλά θετικό εμπορικό ισοζύγιο και υψηλές εγχώριες αποταμιεύσεις (46% του ΑΕΠ).
Η Κίνα είναι καθαρός πιστωτής, διατηρώντας αποθεματικά 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπερκαλύπτουν τις υποχρεώσεις της για εξωτερικό χρέος.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης