Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ενεργειακό τσουνάμι μηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης – Στοιχεία σοκ για το πετρέλαιο λόγω του πολέμου στη Γάζα

Fitch: Ενεργειακό τσουνάμι μηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης – Στοιχεία σοκ για το πετρέλαιο λόγω του πολέμου στη Γάζα
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οίκος, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 ενώ θα μειωνόταν κατά 0,1% το 2025…
Βαθιά ύφεση και υψηλό πληθωρισμό βλέπει η Fitch Ratings στην περίπτωση που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πάρει διαστάσεις…
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οίκος, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 ενώ θα μειωνόταν κατά 0,1% το 2025.
Ως είναι ευνόητο, η απουσία σημαντικής ανάκαμψης υποδηλώνει ότι πέρα από το αρχικό σοκ θα υπάρξουν και άλλες, πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση Global Economic Outlook της Fitch, οι μέσες τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν στα 75 δολ. ανά βαρέλι (bbl) και στα 70 USD/bbl το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.
Ωστόσο, στο κακό σενάριο, αυτό δηλαδή της περιορισμένης προσφοράς, οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 120 δολ./βαρέλι το 2024 και στα 100 USD/βαρέλι το 2025.
Συγκριτικά, αν το βαρέλι πετρελαίου ξεπεράσει τα 120 δολ., το ενεργειακό σοκ θα είναι μεγαλύτερο της περιόδου 1979-1980.
Υπενθυμίζεται πως η πετρελαϊκή κρίση του 1979, γνωστή και ως πετρελαϊκό σοκ του 1979 ή δεύτερη πετρελαϊκή κρίση, ήταν μια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από πτώση της παραγωγής πετρελαίου, στον απόηχο της Ιρανικής Επανάστασης.
Αν και η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε μόνο κατά περίπου 4%, η αντίδραση των αγορών πετρελαίου αύξησε δραστικά την τιμή του αργού πετρελαίου τους επόμενους 12 μήνες, υπερδιπλασιάζοντας την στα 39,50 δολ. ανά βαρέλι ($248/m3).
Η ξαφνική αύξηση της τιμής συνδέθηκε με ελλείψεις καυσίμων και μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα παρόμοια με την πετρελαϊκή κρίση του 1973.
Το 1980, μετά την έναρξη του πολέμου Ιράν-Ιράκ, η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν μειώθηκε δραστικά. Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ μειώθηκε επίσης σημαντικά, προκαλώντας οικονομική ύφεση παγκοσμίως.
Οι τιμές του πετρελαίου δεν επέστρεψαν στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. [4]
Οι τιμές του πετρελαίου μετά το 1980 άρχισαν μια σταθερή πτώση τα επόμενα 20 χρόνια, εκτός από μια σύντομη άνοδο κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, η οποία στη συνέχεια έφτασε σε πτώση 60% τη δεκαετία του 1990.
Συγκριτικά, με όρους σημερινών τιμών, κατά το σοκ του 1979-1980, οι τιμές ξεπέρασαν τα 120 δολ. το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν κατά μέσο όρο δολ. στα 82 δολ. ανά βαρέλι το 2023, μέχρι την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τιμές αυξήθηκαν στα 94 δολ. ανά βαρέλι, πριν υποχωρήσουν στα 87 δολ. ανά βαρέλι στις αρχές Νοεμβρίου.
Πάντως, όπως λέει η Fitch, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα περιορίσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ σχεδόν σε όλες τις οικονομίες - αν και ο αντίκτυπος θα εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό το 2025.

Επιπτώσεις

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η απουσία σημαντικής ανάκαμψης της ανάπτυξης το 2025 συνεπάγεται μακροχρόνιο αντίκτυπο στα επίπεδα του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκτιμήσεις της δυνητικής ανάπτυξης.
Ο αρνητικός αντίκτυπος της ανάπτυξης το 2024 σε σχέση με τις προβλέψεις μας του Σεπτεμβρίου κυμαίνεται από 0,1 π.μ. στην Ινδονησία έως 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στην Κορέα. Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η
Ιαπωνία «βλέπουν» επιπτώσεις στα επίπεδα του 0,5 π.μ.
Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις μεταξύ των κύριων χωρών αναδυόμενων αγορών θα εντοπιστούν στη Νότια Αφρική και την Τουρκία (0,7 π.μ.).
Από την άλλη, η Ρωσία, και σε πολύ μικρότερο βαθμό η Βραζιλία, θα βιώσουν θετικό αντίκτυπο, λόγω του σημαντικού ρόλου της παραγωγής πετρελαίου σε αυτές τις οικονομίες.
Βάσει του συνολικού αντικτύπου, το έλλειμμα αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ήταν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2025.
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε υψηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς πληθωρισμού το 2024.
Η Τουρκία βλέπει τη μεγαλύτερη άνοδο στον προβλεπόμενο πληθωρισμό, ακολουθούμενη από την Ινδία και την Πολωνία.
Ωστόσο, οι σχετικές αυξήσεις της Ινδίας και της Πολωνίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τη Fitch, ο αντίκτυπος θα είναι πιο σιωπηλός, με τις ΗΠΑ να βλέπουν ρυθμούς αύξησης τιμών περίπου 2 π.μ. υψηλότερους από τους προβλεπόμενους μέχρι το τέλος του 2024, τον Καναδά να σημειώνει μέτρια αύξηση (0,4 π.μ.) από τη βασική γραμμή και τον πληθωρισμό άλλων προηγμένων οικονομιών υψηλότερο κατά μέσο όρο +1,4 π.μ.
fw_oil_shock_gdp_impact_november_2023.jpg
Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα είναι βραχύβιος και θα αντισταθμιστεί εν μέρει από χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς πληθωρισμού το 2025.
Η Βραζιλία και το Μεξικό θα έχουν ακραίες τιμές, με υψηλότερο πληθωρισμό το 2025.
Η απάντηση σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής είναι αρκετά σιωπηλή σε αυτό το σενάριο, επειδή ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς θα αύξανε τις πιέσεις στις τιμές μέσω του κόστους της βενζίνης, αλλά θα μείωνε τη ζήτηση από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι κεντρικές τράπεζες, εφόσον όλα τα άλλα είναι εντάξει, θα προσπαθούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά θα χαλάρωναν την πολιτική ως απάντηση στις ελλείψεις της ζήτησης.
Αυτές οι επιδράσεις σε γενικές γραμμές αλληλοεξουδετερώνονται στην ανάλυση σεναρίων βάσει μοντέλου με ελαφρώς πιο αργές μειώσεις επιτοκίων το β’ εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με τη βασική μας γραμμή, λέει η Fitch Ratings.
Ωστόσο, μετά το σοβαρό παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ την τελευταία διετία, μια νέα άνοδος θα έθετε υπό σημαντική αμφισβήτηση τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους ενώ θα τόνωνε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
fw_oil_shock_inflation_impact_november_2023.jpg
Ένα σοκ στην τιμή του πετρελαίου που σχετίζεται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να συνοδεύεται από αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, χαμηλότερη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και διορθώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μοντελοποίηση ενός πιο σοβαρού σοκ που ενσωματώνει μια επιπλέον πτώση 10% στις τιμές των μετοχών το α' εξάμηνο του 24ου έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις, με την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος χαμηλότερη από την αρχική κατά 0,5 π.μ. έως 0,9 π.μ. στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο και το παγκόσμιο ΑΕΠ χαμηλότερο κατά 0,6 π.μ.
Πάντως, η κρατική πιστωτική επίδραση των υψηλότερων του αναμενομένου τιμών στο πετρέλαιο θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων για τα δημόσια οικονομικά, τα εξωτερικά οικονομικά και τις συνθήκες χρηματοδότησης, καθώς και το ισοζύγιο εξαγωγών και εισαγωγών ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο κρατικών κρατικών εταιρειών, καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης